יש בעיות, אין פתרונות: "המודל יקרוס לתוך עצמו" | ישראל היום

יש בעיות, אין פתרונות: "המודל יקרוס לתוך עצמו"

המכשולים והמחסור בתשובות: משרד החינוך אמנם פרסם תוכנית למידה מרחוק, אך התוכנית מתעלמת מכמה מכשולים קריטיים.

מכשול ראשון: לא לכל התלמידים יש מחשב, ולמידה באמצעות טלפון סלולרי נחשבת בלתי אפשרית. הבעיה העיקרית של הלמידה מרחוק – במרבית הבתים יש שניים ואף שלושה ילדים שזקוקים למחשב, כשבפועל יש מחשב אחד. "מכשיר הטלפון החכם הוא לא תחליף טוב למחשב. אי אפשר ללמוד איתו בזום", מסביר פרופ' טל שביט, מומחה לכלכלה התנהגותית ולכלכלת אושר מהמסלול האקדמי במכללה למנהל.

"מי שחושב שהילדים ישתמשו בטלפונים חכמים כי אין מספיק מחשבים, שישכח מזה. זה לא יעבוד. זה יקרוס לתוך עצמו, ודי מהר. המערכת לגמרי לא מוכנה לזה, וילדים עד גיל 10 (במקרה הטוב) לא יוכלו ללמוד בלי מבוגר שיישב לצידם". ממשרד החינוך נמסר: "הלמידה מרחוק מתבצעת באופנים שונים, ולצד הלמידה הקבוצתית נעשית גם למידה עצמאית שאינה תלויה בשימוש במחשב. 

בנוסף, נפתחו 36 אולפנים הכוללים מגוון גדול של שיעורים באנגלית, במתמטיקה, בשפה, במדעים ובעוד שורה של תחומים. השיעורים מותאמים לכל שכבות הגיל, ומונגשים גם בערוצי הטלוויזיה של הוט, סלקום ופרטנר משעות הבוקר ועד אחר הצהריים".

מכשול שני: דרישת ריכוז גבוהה מהתלמידים. כבר חודש שפרופ' שביט מלמד את הסטודנטים שלו באמצעות תוכנת הזום. לדבריו, הלמידה מחייבת יכולת ריכוז גבוהה שאין לתלמידי בית ספר יסודי: "למידה מרחוק בזום דורשת ריכוז גבוה בזמן השיעור, גם של המורה וגם של התלמידים - הרבה יותר מאשר בכיתה.

גם לסטודנטים בני 25 ומעלה זה קשה והם מאומנים יותר ללמידה עצמית גם בשגרה, ואנחנו עושים לא מעט הפסקות. אז מה יקרה עם ילדים בני 10 שהמורה אפילו לא יכול לראות אם הם מול המחשב או משחקים?". ממשרד החינוך נמסר: "בית הספר מקיים קשר אישי עם התלמידים, מלווה אותם ונותן מענה לקושי שעולה".

מכשול שלישי: עומס על האינטרנט ועל האתרים הלימודיים. כבר עם תחילתה של הלמידה מרחוק התגלו קשיים טכניים - אתרים רבים, ובהם אתרים בית־ספריים ואתרי לימוד שמשרד החינוך מפעיל באמצעות ספקים שונים, לא עמדו בעומס וקרסו. הפעם הלמידה מתרחבת ליותר מ־2 מיליון תלמידים, והמשמעות היא עומס בלתי רגיל על השרתים או על רשתות האינטרנט באזורים מסוימים.

מכשול רביעי: למרבית התלמידים בחינוך החרדי אין אינטרנט. כך גם לתלמידים רבים בחברה הערבית ולתלמידים מעוטי יכולת בפריפריה. שר החינוך רפי פרץ התגאה בכך כי יועברו כ־50 מיליון שקלים על מנת לרכוש מחשבים לאוכלוסיות שאין ידן משגת. הוא אף ציין כי יירכשו כ־30 אלף מחשבים למשפחות הזקוקות, לכך בדגש על המגזר החרדי – אלא שהשר כנראה שכח כי לחלקים גדולים באוכלוסייה החרדית אין אינטרנט בבית. 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר