התגובה האיראנית להתנקשות בסולימאני - כמעט סמלית | ישראל היום

התגובה האיראנית להתנקשות בסולימאני - כמעט סמלית

פער גדול נפער בין איומי הנקמה הגדולה שיצאו מטהרן מייד אחרי חיסול קאסם סולימאני, לבין מתקפת הטילים הזהירה מאוד שבאה בעקבותיהם. בהנחה שאין מדובר כאן בתרגיל הונאה איראני מתוחכם, מעין ניסוי כלים שמקדים פיצוץ גרעיני, אפשר לומר שהתגובה להתנקשות היתה מדודה מאוד, כירורגית, כמעט סמלית.

משמרות המהפכה, לו רצו, יכולים היו להשיג פגיעה רחבה ומכאיבה הרבה יותר בכלי השיט ובבסיסי הצבא האמריקני במדינות המפרץ. אבל פגיעה כזו היתה גוררת תגובה בלתי מידתית של ארה"ב. תגובה כזו היתה מובילה, כמעט בהכרח, להתלקחות מלחמה כוללת שהאיראנים, וגם האמריקנים, אינם רוצים בה.

זו הסיבה שבגללה צמרת המשטר באיראן התנהלה אתמול כמתאגרף בזירה שאחרי שהלם פעם אחת ביריבו החזק ממנו, מיהר לסוכך על ראשו כדי שלא יספוג פגיעה קטלנית שלא ישתקם ממנה. תמצית המסר הבלתי כתוב שביקשה טהרן להעביר, היתה: עשינו מה שעשינו מכיוון שלא יכולנו להבליג על חיסול בכיר כל כך, מכיוון שהיינו חייבים לשחרר קיטור ולשדר תחושה של כוח ונחישות כלפי הזירה הפנימית. אבל מבחינתנו אפשר לעצור כאן.

ברוח זו, דף המסרים של ראשי המערכת הצבאית והפוליטית באיראן הכיל אתמול מצד אחד איומים שנועדו להרתיע את ארה"ב מ"תגובה על התגובה", למשל, איום לפגוע בישראל באמצעות חיזבאללה, ומנגד - גם הבטחה שלא תיפגע שום מדינה ערבית, שתאסור על ארה"ב לפעול משטחה נגד איראן.

העובדה שלא היו נפגעים אמריקנים מירי הטילים של איראן, כפי שאישר אמש הנשיא טראמפ, מאפשרת לוושינגטון להבליג ולהכיל את האירוע. אבל גם אם סבב ההתכתשות הישירה בין ארה"ב לאיראן הסתיים, לפי שעה, אין פירוש הדבר שהמתיחות מתפוגגת, קל וחומר אחרי שטראמפ הודיע על החרפת הסנקציות הכלכליות.

איראן רמזה אתמול על כיוון הפעולה החדש שלה: הפעלת השלוחים, כלומר המיליציות השיעיות הסרות למרותה באזור, כדי להטריד את הכוחות האמריקניים באזור ולאלץ אותם לעזוב. קייס חזעלי, מנהיג אחת המיליציות הפועלות בעיראק, כבר הכריז אמש שאחרי שהאיראנים נקמו את מותו של סולימאני, "הגיע תורנו לפעול".

ראשי הצבא ומשמרות המהפכה בטהרן מעריכים כי פעילות של המיליציות נגד כוחות אמריקניים "בחתימה נמוכה" ובלי להשאיר טביעות אצבעות ימנעו התקפה ישירה על איראן. אבל הם עלולים לחזור על אותה טעות של תקיפת בסיס אמריקני בעיראק בידי אחת המיליציות, שהובילה בסופו של דבר לחיסולו של הבכיר האיראני.

וגם סוגיית הגרעין לא ירדה מן הפרק. נשיא ארה"ב חזר אמש על הבטחתו שלא יאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני, אולם האיראנים כבר הכריזו כחלק מן המאבק בסנקציות, ששוב לא יגבילו עצמם לכמות האורניום המועשר וגם לדרגת ההעשרה. המשמעות: אם יחלו להעשיר אורניום לדרגה של 20 אחוז ומעלה - הדרך לפצצה תתקצר מאוד. טראמפ קרא אמש לחברות נאט"ו לשבור את הכלים ולפרוש מן ההסכם, אבל אם לא יעשו זאת, תיאלץ ארה"ב לפעול לבדה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר