גנץ צריך לשריין מקום לשמאל | ישראל היום

גנץ צריך לשריין מקום לשמאל

בסוף השבוע פורסם שבדעת כחול לבן להציע מקום ברשימתה לכנסת לאורלי לוי־אבקסיס, כתמריץ לעבודה־גשר לחבור אליה. גורמים במפלגתו של גנץ אמנם הכחישו זאת, אבל גם אם מדובר בידיעה מופרכת, כדאי לכחול לבן לחשוב ברצינות על שריונו של מישהו מהעבודה־גשר כדי לסייע באיחוד החיוני בין מפלגות השמאל.

הדבר החשוב ביותר בתוצאות הבחירות הוא גודלו של הגוש. לגודלה של המפלגה יש חשיבות מסוימת, בעיקר בתחושת הסיפוק העצמי של חבריה, אבל לא ביכולת להרכיב ממשלה או למנוע את הרכבתה בידי היריב.

שני הצדדים רוצים להשיג 61 מושבים בכנסת הבאה, בידי שום צד אין סקרים המראים על כך, אבל שניהם אינם רחוקים מאוד מן המטרה הזו. לשם כך הם צריכים לעשות מאמץ גדול כדי שלא לאבד קולות עבור מפלגות הגוש שלהן.

בצד השמאלי של המפה נמצאות המחנה הדמוקרטי והעבודה במרחק לא רב מעל אחוז החסימה, והסקרים אינם מבטיחים להן נסיקה קרובה. הליכת שתי המפלגות בנפרד, גם אם אינה בבחינת התאבדות, היא הימור גדול מדי.

הן עצמן אינן רשאיות, מוסרית ופוליטית, לקחת הימור כזה על עצמן. כחול לבן מבינה שאם אחת מהן תיפול, ייפול גם הסיכוי שלה להרכיב את הממשלה הבאה, לכהן בראשותה לאורך כל תקופת כהונתה, או ברוטציה.

מרצ, בראשות ניצן הורוביץ, מוכנה להקמת מערך עם העבודה, אך עמיר פרץ אינו מתלהב מן הרעיון. הוא צודק באומרו כי בנסיבות הנוכחיות, מערך העבודה־מרצ מקטין את מספר המושבים שיקבלו שתי המפלגות הללו אם ירוצו בנפרד. ה

סיבה לכך היא שיש לא מעט בוחרים שאינם רוצים בהיעלמות המפלגות הקטנות, אך אם לא יחששו לעתידן - הם עלולים להצביע לכחול לבן. הבעיה היא שלנוכח המצב שנוצר, מוכן פרץ ליטול סיכון גדול מדי. סתיו שפיר, בראשות מפלגתה הירוקה, מאיימת בריצה נפרדת אם לא יוקם מערך מפלגות, ומסבכת עוד יותר את התמונה בצד השמאלי.

אבל יש לכך פתרון פשוט למדי: כחול לבן תשריין לאחד מאנשי העבודה־גשר מקום ברשימה לכנסת, כפי שנתניהו שריין מקום ברשימת הליכוד לכנסת ה־21 לנציג הימין. לאחר הבחירות יוכל אדם זה לשוב למפלגתו המקורית.

כך, גם אם יקטן מספר חברי העבודה בכנסת הבאה, יהיה למפלגה פיצוי על חשבון כחול לבן. בכל הנוגע לשאלת המפלגה הגדולה - תוצאות הבחירות יתייחסו אל איש העבודה ברשימת כחול לבן כאילו הוא חלק ממנה, כפי שגם קרה לליכוד ששריין מקום לאלי בן־דהן. העבודה־גשר והמחנה הדמוקרטי ירוצו לכנסת הבאה ברשימה משותפת, ואילו המפלגה הירוקה בראשות שפיר תהיה חלק מן המערך החדש, במקומות שיוסכמו על ידי המפלגות. 

זהו מהלך שאינו מורכב. בפרק הזמן שמתקצר והולך - היכולת להובילו היא מבחנו הבא של גנץ.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר