כמדי חורף (או תקופת בחירות) מתמסרים עמודי העיתונים לריטואל הקבוע של תמונות וסיפורים על הקשישה או הילד, שבשל העומס מאושפזים במסדרונות בתי החולים. מדובר בדפוס קבוע, כמעט כמו "מסרים" היוצאים בסוף האביב על הסיכוי שהקיץ תפרוץ מלחמה. הדחיפות תמיד קיימת בסוגיות מעין אלה, אך אף פעם לא מזיק להוסיף עוד קצת לחץ תקשורתי. וכמו מערכת הביטחון, גם בתי החולים יודעים איך להשתמש בתקשורת כדי להשפיע על מקבלי ההחלטות.
חלק מהטענות מוצדקות. בבתי החולים בישראל יש 2.2 מיטות בממוצע לאלף איש, בעוד שהממוצע בבתי חולים במדינות ה-OECD עומד על .3.6 מדינות דוגמת פולין וליטא כבר עוקפות אותנו, והמצב ילך ויחמיר בשל העלייה בתוחלת החיים והגידול הטבעי באוכלוסייה.
למדינה יש אחריות, אבל זה רק צד אחד של הסיפור. שינוי שיוביל לשיפור ברמת הזמינות של מיטות אשפוז או קיצור זמני המתנה, צריך להיות מערכתי ולהתבטא גם בשיטות התנהלות בבתי החולים עצמם. לאחרונה פורסם כי אחד מבתי החולים בארץ מצא דרכים לפנות את החולים מהמסדרונות, בעקבות ביקורו של ארגון הבקרה האמריקאי .UCI במילים אחרות, הוכח שגם לבתי החולים יש מה לעשות.
וישנן לא מעט דרכים להתייעל. למשל, ויסות תנועת החולים לבתי החולים בהתאם לעומס הקיים בהם. כידוע, העומס בבתי החולים אינו קבוע ואחיד. בעוד שבבית חולים מסוים ישנו עומס ברגע נתון במחלקה ספציפית, במחלקה המקבילה במוסד אחר יש מיטות פנויות. המידע הזה אינו מרוכז ומונגש כלל לציבור.
דוגמה נוספת נוגעת להליכים הביורוקרטיים. הישראלי המצוי מכיר באופן אישי את הליך השחרור מביה"ח, שעשוי להימרח שעות רבות. כיום ישנו נוהל בוקר קבוע, במסגרת חילופי משמרות, שבו הצוות הרפואי סוקר את מצב החולה, ובהתאם מודיע לו מתי הוא צפוי להשתחרר. בדרך כלל קבלת מכתב השחרור לא נעשית באופן מיידי, ורק לאחר כמה שעות מתפנה רופא, בדרך כלל מתמחה, לשבת מול מחשב ולדלות מזיכרונו את המידע הדרוש. בבתי חולים בארה"ב זיהו את הבעיה והעמידו לרשות הרופאים מכשיר ייעודי שמתמלל את מצבו של החולה, כפי שזה מתואר בעל פה במהלך הסקירה, ומתרגם את הנאמר למכתב השחרור. כל שנותר לרופא הוא לאשר ולחתום, החולה משוחרר - ועוד מיטה מתפנה.
גם את זמני ההמתנה בחדרי המיון ניתן לקצר. בין היתר, אפשר להאציל סמכויות לצוות האחיות או לרופאים התורנים. כשחולה מגיע, למשל, לחדר מיון עם תסמינים המחייבים על פי הספר בדיקת ,C.T הוא עובר הליך קבוע: מרגע שקיבל מיטה במיון הוא ממתין לביקור רופא, כדי שזה יפנה אותו אל הבדיקה. במחקר שערכתי עם ד"ר יהל גיאת וד"ר איתן גיאת באחד מבתי החולים בארץ, נמצא כי ניתן לחסוך לחולה עד כשעתיים של המתנה בממוצע, אם יופנה על ידי רופא תורן פנוי.
לא צריך להמתין בחיבוק ידיים בציפייה לאישור תקציבים לבינוי ולתוספת תקנים רפואיים. ישנם פתרונות מהירים יותר, חלקם אפילו לא עולים כסף, והם תלויים בשינוי דפוס התנהלות קיים בבתי החולים.
ד"ר מיכאל דרייפוס הוא מרצה בחוג להנדסה, תעשייה וניהול במרכז האקדמי לב, ומומחה לניהול מערכות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו