מחדל התרופות של משרד הבריאות | ישראל היום

מחדל התרופות של משרד הבריאות

אגף הרוקחות במשרד הבריאות הוא אחד האגפים החשובים במשרד בתוקף אחריותו על בטיחות כל התרופות שנרכשות וניתנות למאות אלפי ישראלים בכל בתי המרקחת, בתי החולים וקופות החולים בארץ.  על פי נוהלי משרד הבריאות עצמו, המשרד אחראי גם על העברה שוטפת של המידע הבטיחותי על התכשירים הרפואיים לציבור ולצוותים הרפואיים, כפי שמקובל בכל רשויות הבריאות המתקדמות בעולם.

ואולם, על פי ממצאי החקירה הפנימית במשרד הבריאות אגף הרוקחות במשרד נכשל במשך שנים באופן מחפיר בפרשה זו בגלל "מחסור ומצוקה משמעותית בכוח אדם", ואין ספק שעולה החשש כי יש גם מקרים אחרים בהם לא הועבר לציבור ולרופאים מידע חיוני וקריטי על סכנות בשימוש בתרופות.

בפרשת התכשיר שמשמש להכנה לניתוחים ובדיקות, מתברר כי על פי חוות הדעת של פרופ' דניאל רחמילביץ, מבכירי הרופאים בארץ, שהוגשה לבית המשפט מטעם משפחתה של אורנה אברהם, השאלות על המחדל של חברת התרופות ומשרד הבריאות הן עוד יותר חמורות מממצאי החקירה הפנימית של משרד הבריאות, כאשר כבר מ-1997 , כעשור לפני הבדיקה של אורנה החלו להתפרסם בעולם, כולל באוסטרליה, קנדה ובריטניה, מדי כמה שנים עדויות על מקרים של נזקים קשים, כולל מקרי מוות , כתוצאה משימוש בתכשיר רק עם שתיית מים ועוד עולה כי בעקבות זאת החלו להתפרסם בעולם החל כבר מ-2013 אזהרות מתאימות בעלונים לצרכנים ולרופאים.

ומתי התעוררו הרוקחים במשרד הבריאות? רק באפריל 2018, יותר מעשור לאחר שהחלו להתפרסם הסכנות בשימוש בתכשיר וחודשים רבים אחרי שכבר אירע האסון לאורנה שבשבילה זה כבר היה מאוחר מדי. בפרשה זו כשל משרד הבריאות באופן קשה בהגנה על שלום הציבור וראוי שמנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, וסגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, יפעלו להפקת לקחים רצינית ודחופה באגף הרוקחות במשרד כדי שמחדלים כאלה לא יחזרו שוב.

מממצאי החקירה עולה גם ביקורת רבה על מוקד האחיות של קופת חולים מכבי אליו התקשרה אורנה אברהם לפני מותה ואצלו קיבלה ייעוץ רפואי בלתי מתאים. בחקירה מודגש כי יש לשים לב ל"מגבלות המובנות שבייעוץ רפואי מקוון" כפי שקיים במוקד של מכבי. ממצאי החקירה הם תמרור אזהרה לכל המוקדים (הטלפוניים והמקוונים) של כל ארבעת קופות החולים דרכם מתיימרות הקופות לתת ייעוץ רפואי או בריאותי מבלי שרופאים ובודקים בפועל את המטופל ומבלי שאפילו בפני האחיות במוקד מכבי יש גישה לתיק הרפואי של המבוטח.

כל קופות החולים משווקות ומפרסמות בשנים האחרונות את המוקדים הטלפוניים/מקוונים שלהן ומציגות אותם כאילו מדובר בשרות רפואי מתקדם, מודרני שמופעל לטובת חברי הקופות. ואולם, בפרשת מותה של אורנה אברהם, מתגלה פעם נוספת ששרות זה יכול להיות גם מסוכן לבריאות הציבור ולתת שרות רפואי נחות גרוע וחלקי מאוד, כאשר האחות או הרופא במוקד לא רואים ולא בודקים את המטופל ונאלצים לתת אבחנות או עצות על סמך מידע חלקי ביותר ואפילו לעיתים בלי לראות את תיקו הרפואי. הגיע העת שקופות החולים ומשרד הבריאות לא ימכרו לציבור אשליות כאילו מוקדים אלה יכולים להיות תחליף לרפואה טובה ובטוחה שבמסגרתה הרופא בודק ורואה בעצמו את המטופל.

משרד הבריאות התבקש גם להשיב לכתבה באילו פעולות הוא נקט מול האחראים למחדל הקשה באגף הרוקחות במשרד הבריאות, בחברת התרופות פרינג, בקופת חולים מכבי ובמגן דוד אדום. המשרד, כדרכו, השיב רק תשובה כללית בנושא זה, ויש לצפות שהוא יפעל בנחישות מול כל האחראים למחדל הקשה וידאג לשיפור הכשל הנוראי שהתקבלה במשרד עצמו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר