היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות הוא היום הפחות מוכר על לוח השנה שלנו, לצערי. זהו יום שאמור לזכות למעמד מיוחד של חשבון נפש חברתי אמתי. קיומו מחויב המציאות. מציאות שהכרחי שנפעל לשנותה.
במדינת ישראל חיים למעלה מ-1.4 מיליון אנשים עם מוגבלויות ברמות השונות- מדובר כבחמישית מהאוכלוסייה. "האנשים האלה" הם חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו- בני משפחה, חברים, שכנים, עמיתים לעבודה, חברים לספסל הלימודים, אנחנו!
יום חשבון הנפש הלאומי לקידום זכויות אנשים עם מוגבלויות הוא יום בו ראוי, שנביט לאחור בכברת הדרך שעשינו- ובהחלט עשינו, אך בעיקר נביט קדימה בתקווה ובאמונה, שהמציאות תמשיך להשתנות ולהשתפר.
אל לנו לאפשר שהיום הזה יתמצה בפיזור קלישאות וסיסמאות לאוויר העולם על עד כמה זה חשוב ועל עד כמה זה אמור להיות הכרחי ומובן מאליו.
נקודת מוצא הנשענת על הבנה עמוקה, כי נסיבות החיים משתנות וגם אדם שאין לו מוגבלות מלידה, יכול חלילה, בשבריר של שנייה, לשנות את מצבו במהלך החיים. וחשוב מכך- שאסור בתכלית האיסור להשלים עם מצב שמוגבלות היא דבר המגדיר את האדם. חיבור בין שני יסודות אלה, המעמידים את כולנו במקום שווה ומכירים באופן מהותי בכבוד האדם באשר הוא אדם, עשוי להוביל לנכונות אמיתית לפעולות משמעותיות לשינוי המציאות.
השינוי הוא איטי, אך הוא מחלחל. כדי להוביל למהפכה אמיתית יש לנקוט בצעדים יצירתיים, שיהפכו את המציאות של שילוב עובדים עם מוגבלויות בשוק העבודה לשגרה ברוכה.
במהלך השנים האחרונות אנו עדים למאמצים רבים לקידום העסקת עובדים עם מוגבלויות, בין היתר באמצעות חקיקה. תהליכים אלה הינם מורכבים בראש ובראשונה בשל ההיבט התודעתי - התפיסה לפיה עובד עם מוגבלות מועסק מטעמי חסד ואינו יכול לספק תפוקה שוות ערך למעסיק למול אדם שאינו עם מוגבלות, וכן החשש הגדול מפני מקרים שהמעסיק ייאלץ חלילה להפסיק את עבודתו.
בהתאם לכך מעסיקים שכן רואים ערך חברתי בהעסקת עובדים עם מוגבלויות יעשו זאת לרוב בהיקפים מצומצמים ולא בהכרח בתחומים, שיוכלו למצות באופן אמיתי את יכולותיו של העובד.
המדינה צריכה להוביל ולסייע במהפכה הנדרשת באמצעות מתן תמריצים לעסקים, אם בהנחות בתשלומי מיסים למיניהם ואם במתן תמיכה באיתור והשמת עובדים. לתמריצים ולתהליכי סיוע פשוטים ונגישים תהיה תרומה אדירה לשילוב עובדים עם מוגבלויות בשוק העבודה.
בואו נסתכל למציאות בעיניים ובעיקר- בואו נחליט לשנות אותה!
הכותב הוא מנכ"ל החברה הלאומית "המשקם"
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו