ואז הגיע קורץ | ישראל היום

ואז הגיע קורץ

עם תחילתה של מערכת הבחירות הכלליות באוסטריה, שחפפה גם למערכת הבחירות האחרונה בישראל, הגיע סבסטיאן קורץ  - ראש מפלגת העם החדשה, השמרנית - לביקור בזק בישראל. שבועות ספורים לפני כן הוא הביא לפירוק ממשלתו הימנית, קרא לבחירות חדשות והופל בהצבעת אי אמון של האופוזיציה  השמאלית ושותפיו הקודמים לקואליציה, אנשי ›מפלגת החופש›  הלאומית-פופוליסטית. הקנצלר הצעיר ביותר בתולדותיה של אוסטריה נערך לקרב חייו: האם יצליח בהימור הגדול שלקח על עצמו בקיום בחירות מוקדמות וייצא מהן מחוזק, או שמא ייכשל ויהפוך להערת שוליים בהיסטוריה הפוליטית האוסטרית? במצב זה של אי ודאות, ניתן היה לצפות מקורץ שישקיע את כל האנרגיות שלו בשכנוע הבוחרים שלו בבית. במקום זאת, סבסטיאן קורץ בחר לפתוח את מערכת הבחירות שלו בירושלים, בפגישה  עם ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו.

ספק רב אם ביקורו בישראל תרם במשהו לניצחונו הסוחף של קורץ בבחירות הכלליות שנערכו ביום ראשון, שבהן השיג את  התוצאה הטובה ביותר שרשמה מפלגתו אי פעם (יותר מ-‭37‬ אחוזים). אך טמונה בנסיעה הזו סמליות רבה: קורץ הגיע לישראל  כדי לקבל את תמיכתו של נתניהו, ולהביע את תמיכתו בנתניהו.  הוא לא עשה זאת בחדרי-חדרים, אלא באופן הפומבי ביותר, ובאמצעות הרשתות החברתיות שבהן הוא זוכה לפופולריות עצומה. מדובר בתפנית משמעותית ביותר ביחסי אוסטריה וישראל, שידעו לאורך השנים בעיקר מורדות ומתחים: מהקנצלר היהודי הפרופלשתיני ברונו קרייסקי, דרך הנשיא בעל העבר הצבאי הבעייתי במלחמת העולם השנייה קורט ולדהיים, ועד הפוליטיקאי בעל הערגה לנאצים ירג היידר. פעמיים בשלושת העשורים האחרונים החזירה ישראל את שגרירה מווינה, מהלך מחאה שלא קרה עד כה  מול שום מדינה אירופית אחרת. ולפתע, הגיע סבסטיאן קורץ.

קורץ הוא תופעה ייחודית ביותר: הוא שייך, לכאורה, לדור אירופי צעיר ונהנתן שכבר לא רוצה לשמוע על השואה, ומעדיף להשוות ברוב בורותו בין ישראל לבין הנאצים. קורץ, לעומת זאת, מגלה מחויבות הצהרתית ומעשית להתמודדות עם אחריותה של  אוסטריה לשואה - וכפועל יוצא מכך ליהודים ולשואה, יותר מכל  קודמיו בתפקיד, בכלל זה הקנצלר הסוציאליסטי פרנץ וורניצקי,  שהיה ראשון להודות - באיחור רב - בחלקה של אוסטריה בפשעי  הנאצים כלפי יהודי אירופה. מאז מונה לקנצלר, לפני שנתיים, ידעו היחסים בין אוסטריה לישראל עדנה חסרת תקדים והידוק משמעותי של שיתוף הפעולה בתחומים רבים. רק לאחרונה נוסף לשגרירות אוסטריה בתל אביב תקן חדש של נספחת לענייני  טכנולוגיה, תשתיות ותחבורה. קורץ כלל במצעה של ממשלתו הקודמת הכרה באופיה היהודי של ישראל, שינה את דפוסי ההצבעה של ארצו בענייני ישראל בפורומים בינלאומיים והעביר החלטה להקמתה במרכז וינה של אנדרטת זיכרון, שתישא את שמותיהם של כל יהודי אוסטריה שנרצחו בשואה.

חשוב להדגיש, שלכל צעדי ההתקרבות לישראל וליהודים  היתה שותפה גם "מפלגת החופש" הלאומית-פופוליסטית, שישבה בממשלתו הקודמת של קורץ. בישראל נוהגים להתייחס אליה כאל מפלגת ימין קיצוני. ישראל הרשמית פסלה כל מגע עימה תוך התעלמות מהשינויים שחלו בה תחת הנהגתו של היינץ כריסטיאן  שטראכה, שהשעה עצמו השבוע מכל פעילות פוליטית, עד שיטוהר מפרשיות שחיתות שונות שנקשרו לשמו. צעד נורמליזציה ראשון בין ישראל למפלגת החופש טורפד לפני שנה בעקבות פרישתו הפתאומית של אביגדור ליברמן מממשלת נתניהו.

אך אם שוב תוקם בווינה קואליציה בין "מפלגת העם" ו"מפלגת  החופש" - למרות המתיחות הנוכחית בין השותפים לשעבר, שרב המשותף להם מהמפריד - ראוי שישראל תכיר בטרנספורמציה שעוברת על היחסים עם אוסטריה ותפעל בהתאם, מאשר תיוותר שבויה בקונספציות עבר. אוסטריה אינה רק שותפה כלכלית בעלת פוטנציאל רב, ותפקידה באירופה המתהווה מחדש עשוי להיות גדול.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר