הם פה ואנחנו פה | ישראל היום
שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

הם פה ואנחנו פה

הרשות הפלשתינית החליטה, כידוע, שלא לקבל מישראל את כספי המסים המגיעים לה, בתגובה להחלטת ישראל לקזז מהם את הסכום שמשלמת הרש"פ לאסירים הביטחוניים ולמשפחות ההרוגים בעימותים עם ישראל. החלטה זו גרמה לרשות לקצץ בכל הוצאה אפשרית, ואחת מהן, כפי שדווח ב"כלכליסט", היא התשלום לבתי חולים ישראליים המטפלים בחולים פלשתינים. 

הרש"פ תפנה, אפוא, את חוליה לבתי חולים בגדה המערבית, וההכנסות ייגרעו כמובן מבתי החולים הישראליים, המאשפזים פלשתינים. ב־2018 הגיע הסכום ששולם לצורך זה על ידי הרש"פ ל־272 מיליון שקלים. הנפגע העיקרי הוא בית החולים "הדסה", שקיבל באותה שנה, מסעיף זה בלבד, כמעט 200 מיליון שקלים. כשאובדן ההכנסות הצפוי מצטרף לבעיות הכספיות האחרות של בית החולים, הוא עלול לדרדר אותו למשבר כלכלי חמור.

אין שום דמיון בין הכלכלה הישראלית לכלכלה בממשל העצמי הפלשתיני. הפער בתפוקה הלאומית הגולמית לנפש, בין היצוא הישראלי לשטחי הרש"פ ובין היצוא מהם לישראל, גדול מאוד. משבר כלכלי ישראלי יגרום מייד למשבר כלכלי בצד הפלשתיני, ואילו משבר פלשתיני יסב לישראל פגיעה שולית לחלוטין. אבל מתברר שבתחומים מסוימים מאוד, התפתחה גם תלות ישראלית בפלשתינים.

התלות הבולטת ביותר באה לידי ביטוי בירושלים. בחג הקורבן האחרון כמעט ולא היו נהגים בתחבורה הציבורית. בתי המלון נעזרים בכוח אדם פלשתיני מקצועי, מהנהלה ועד שפים במטבח. בתי החולים מלאים בכוח אדם פלשתיני, והיעדרו משבית חלק ניכר מהפעילות. עכשיו מתברר שגם החולים הפלשתינים הם ענף כלכלי משמעותי, שעלול להפיל מערכות בריאותיות חשובות ואפילו חיוניות בישראל.

דווקא מי שרצו בשלום עם הפלשתינים המציאו את סיסמת ההבל "אנחנו פה והם שם", כדי לחבב על הציבור את האילוץ להגיע לפשרה טריטוריאלית, ולהבטיח לישראל גבול מזרחי, שממערבו תובטח ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. 52 שנים חלפו ממלחמת ששת הימים, ושתי האוכלוסיות שזורות זו בזו. עתיד "הדסה" תלוי בתשלומי המכס על הסחורות הפלשתיניות, הגדה אינה יכולה להתקיים בלי מוצרי המזון הישראליים, ואנחנו איננו יכולים להסתדר בלי מאות אלפי הפלשתינים העובדים בישראל.

אין פתרון שיבטיח את עתידה של מדינת היהודים (וכל אזרחיה) תוך עקיפת הצורך בגבול, והתוואי שלו ברור למדי. אבל הגבול הזה לא יפריד בין שני העמים, אלא יאפשר לשתי המדינות לחיות זו לצד זו במסגרת קונפדרטיבית, שבה התלות שהתפתחה בין הצדדים לא תסתום את הגולל על האינטרסים החיוניים לשניהם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר