קיץ 2019. שיתוף פעולה ביטחוני ומסחרי חסר תקדים שורר בין מדינות ערב הפרו־אמריקניות וישראל, והיחסים האסטרטגיים בין ישראל לארה"ב משתדרגים. שתי המגמות קשורות זו בזו ונובעות מעלייתם של אתגרים משותפים לכל הצדדים.
התפשטות איראן לעבר עיראק, בחריין, סעודיה (אזור הנפט השיעי), ועד תימן, סוריה, לבנון ועזה; איום הטרור הסוני של האחים המוסלמים ויוצאי חלציו, כמו דאעש ואל־קאעידה; פלישת ארדואן לעיראק וסוריה והתבססותו הצבאית בקטאר וסומלי; התפכחות מאשליית "האביב הערבי" והכרה בסיוט הצונאמי הערבי - כל אלה עומדים ברקע שדרוג מעמדה של ישראל כבעלת ברית ייחודית של ארה"ב באזור.
לפני כחודש הסביר מזכ"ל הליגה הערבית ושר החוץ המצרי לשעבר, אחמד אבו אל־רייט, ש"החרפת המשבר ביחסים עם איראן וטורקיה אינה מאפשרת דו־שיח". אל־רייט קבע ש"איראן וזרועותיה הן איום ברור לביטחון הערבים, העולם והשיט הבינלאומי", וש"טורקיה שואפת לקדם את האידיאולוגיה האסלאמית שלה על ידי מעורבות ישירה (בעיראק, בסוריה, בסומלי ובקטאר, י"א) בתואנה שהדבר חיוני לביטחונה הלאומי". שתי המדינות מתערבות בסכסוכים בין־ערביים, אמר, וסיכם: "איראן וטורקיה מלבות משברים באזור".
התמקדות המעצמות ומדינות ערב באיום האייתוללות חושף את משקלה המשני של הסוגיה הפלשתינית, כפי שהומחש בבחריין, וכן בוועידת ורשה (פברואר 2019), שהתכנסו ללא נציגי הרש"פ. גם שיתוף הפעולה הביטחוני והאזרחי בין ישראל לבין מדינות ערב מתעצם למרות הקיפאון במישור הפלשתיני. לפי הירחון האמריקני "אטלנטיק מגזין", יורש העצר הסעודי, כמנהיגים ערבים רבים, "עייף מהפלשתינים" ורואה בישראל גורם מפתח בעמידה מול "משולש הרשע" של איראן, האחים המוסלמים וארגוני טרור סוניים נוספים.
לדברי מייסד המרכז ללימודים אסטרטגיים באיחוד האמירויות, ג'מאל אל־סווידי: "העניין הפלשתיני אינו עומד עוד בראש מעייני הערבים... ומשקלו יורד לאור אתגרים ואיומים קיומיים העומדים בפני מנהיגי האזור". ואכן, ה"גרדיאן" הבריטי מדווח על הגברת שיתוף הפעולה הביטחוני והמסחרי בין ישראל לבין סעודיה, איחוד האמירויות, בחריין ועומאן.
לפי העיתון הסעודי "א־שרק אל־אווסט", המבטא את עמדת בית המלוכה הסעודי, ארה"ב תומכת בהפצצה ישראלית של אתרים צבאיים איראניים בסוריה כאמצעי לבלימת האייתוללות. המפגש בירושלים של היועצים לביטחון לאומי של ארה"ב, רוסיה וישראל הוא ראיה נוספת לשדרוג מעמדה האסטרטגי של ישראל.
ישראל מאריכה אפוא את הזרוע האסטרטגית של ארה"ב במזרח התיכון, תורמת לבלימת תוקפנות האייתוללות וליציבות המשטרים הערביים הפרו־אמריקניים ומסייעת למלחמה בטרור האסלאמי. גם בארה"ב מבינים שיכולותיה של ישראל מצמצמות את הצורך לתגבר את מערך נושאות המטוסים וחטיבות הצבא באוקיינוס ההודי, במדינות המזה"ת ובים התיכון, וחוסכות למשלם המסים האמריקני מיליארדי דולרים בשנה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו