כשהגורל הפגיש בין סינים ליהודים | ישראל היום

כשהגורל הפגיש בין סינים ליהודים

אפריל האחרון הציגו מרכז תרבות סין בתל אביב והספרייה הציבורית בברוקלין תערוכות על היהודים בסין במהלך מלחמת העולם השנייה. סיפוריהם של ניצולי השואה והתמונות מן התקופה ההיא העניקו הזדמנות מחודשת להעלות על נס את הפרק המיוחד הזה בתולדות היחסים בין העם היהודי לעם הסיני, כאשר שני העמים עזרו זה לזה להתמודד עם התקופה החשוכה ביותר בתולדות ההיסטוריה האנושית. 

כשרדיפת היהודים על ידי הנאצים באירופה גברה, והגיעה לשיא בסוף שנות ה־30 ובראשית שנות ה־40 של המאה הקודמת, החליטו מדינות רבות בעולם לסגור את שעריהן לנרדפים. אך העם הסיני הושיט יד מסייעת, וקלט עשרות אלפי יהודים שברחו מאימת השואה. בשנחאי עצמה נקלטו לפחות 25 אלף יהודים, יותר ממספר היהודים שקיבלו לתחומן באותה התקופה קנדה, אוסטרליה, הודו, דרום אפריקה וניו זילנד גם יחד. 

באותה תקופה גם סין היתה מצויה במלחמה על עצם קיומה, בעקבות פלישתה של יפן הפאשיסטית, והעם הסיני סבל קשות. אך גם ברגעים הקשים ביותר, סינים ויהודים חיו יחד בידידות בשנחאי. ניצול השואה ג'רי מוזס, שהיה מאלה שמצאו מקלט בשנחאי, סיפר לאחר המלחמה: "כאשר היינו צמאים, הסינים נתנו לנו מים. כאשר היינו רעבים, הם נתנו לנו מאפים מאורז. לא משנה כמה גרוע היה המצב שלנו, המצב שלהם היה תמיד חמור שבעתיים, ולמרות כל זאת, הם ריחמו עלינו". 

הזמנים הקשים הצמיחו גם דמויות יוצאות דופן. בשנותיה הראשונות של המלחמה הנפיק הקונסול הכללי של סין בווינה אלפי אשרות מיוחדות עבור היהודים האוסטרים, כדי שיוכלו לצאת מהמדינה. הרופא היהודי־אוסטרי יעקב רוזנפלד הצטרף למלחמה של העם הסיני נגד יפן התוקפנית והציל אלפי חיים במהלכה. 

רוזנפלד היה ממקבלי האשרות המיוחדות של הקונסול הכללי הסיני בווינה, ובכך נמנע ממנו הגורל האכזר שהיה צפוי לו. הוויזה שבזכותה ניצל אפשרה לו להציל אלפי סינים בשדה הקרב, ובכך שתי הדמויות, הקונסול הכללי הסיני ורוזנפלד, מילאו במדויק את המימרה היהודית המפורסמת: "כל המציל נפש אחת, כאילו הציל עולם מלא". 

העבר המשותף של שני העמים יצר תשתית משותפת לידידות חזקה שאי אפשר לשבור אותה. היחסים בין סין לישראל התקדמו כברת דרך משמעותית מאז כוננו באופן רשמי בשנת 1992, אחרי עשרות שנים שבהן לא התקיים כל קשר רשמי בין שתי המדינות.

כיום אפשר לראות שיתוף פעולה פורה בין סין לישראל בתחום המסחר, ההשקעות, הפיננסים, התשתיות, המדע והטכנולוגיה, והחדשנות. כולי תקווה שהחברות האמיצה הזאת תישמר היטב ותמשיך להיות מטופחת על ידי העם בישראל ובסין. 

ז'אן יונג שין הוא שגריר סין בישראל 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר