ארדואן בגרמניה: אורח לא רצוי | ישראל היום

ארדואן בגרמניה: אורח לא רצוי

ימים לא פשוטים עוברים על קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל. טרם הספיקה להציל את ממשלתה ממשבר קיומי שפרץ בעקבות התבטאויותיו הפוליטיות של מי שכיהן עד לאחרונה בראש השב"כ הגרמני, והנה היא סופגת מהלומה כואבת נוספת בתוך מפלגתה: הדחתו של אחד ממקורביה מראשות סיעת הנוצרים־דמוקרטים בבונדסטאג. מדובר בהבעת אי־אמון ברורה של מפלגת השלטון במנהיגתה זה 18 שנים. 

כעת, באחת משעותיה הקשות ביותר, זקוקה מרקל יותר מכל לפסק זמן, שיאפשר לה לחשב מסלול מחדש. אבל כבר היום היא צפויה להיקלע לסחרחורת מחודשת, עם תחילת ביקורו הרשמי בגרמניה של נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן. 

זה ביקורו הממלכתי הראשון של ארדואן בגרמניה מאז נבחר לנשיאות ב־2014. בניגוד לביקוריו הקודמים, עת כיהן כראש ממשלה, מעוררת הגעתו הפעם מחאה נרחבת, שעלולה להיגרר לאלימות ברחובות.

רה"מ מרקל אמנם אינה המארחת הרשמית של נשיא טורקיה, אלא מקבילו הגרמני, הנשיא פרנק־וולטר שטיינמאייר. אך עצם קיומו של הביקור נתפס בעיני רבים ממבקריה של הקנצלרית, כביטוי נוסף למדיניותה הרופסת של ממשלת גרמניה מול הסולטן מאנקרה.

מאז מונה לראשות הממשלה ב־2003, פעל ארדואן בשיטתיות לחיזוק הזיקה למולדת בקרב הטורקים בחו"ל. קליטתם הכושלת של המהגרים מטורקיה במדינות המערב, ובעיקר בגרמניה, הומרה בטיפוח זהות לאומית־טורקית ודתית־אסלאמית, כתחליף.

ארדואן תמך בהקמת מסגרות חינוך בטורקית לילדי מהגרים, שיגר אנשי דת לנהל מסגדים ולרגל אחר יריביו הפוליטיים, ואף העניק לטורקים בחו"ל זכות הצבעה. בתמורה, העניקו לו המהגרים גיבוי מלא בכל מערכת בחירות או משאל עם שיזם.

גישה זו חתרה תחת מאמציה של גרמניה לשלב את המהגרים בחברה הגרמנית, ויצרה הלכה למעשה מובלעת חברתית־טורקית בשטחה. המתיחות הלכה והצטברה, עד שהתפרצה כשחבר נבחרת הכדורגל הלאומית של גרמניה, מזוט אוזיל, הצטלם עם ארדואן ערב הבחירות האחרונות. המחווה, שנתפסה כהבעת תמיכה בנשיא הזר, עוררה בגרמניה ביקורת עזה. אוזיל נאלץ לפרוש מהנבחרת, והפריח לכל עבר האשמות בדבר היחס הגזעני כלפיו.

עם היבחרו לנשיאות, הסלים ארדואן במכוון את המתיחות עם גרמניה במישורים נוספים: הוא השליך לכלא אזרחים גרמנים - בכללם עיתונאים - בתואנות שווא שסייעו לארגוני טרור; הוא הפעיל בגרמניה רשת ריגול ענפה נגד מתנגדיו הפוליטיים, ודרש בעזות מצח משירותי הביטחון הגרמניים לסייע לו ברדיפתם; הוא עלב בפוליטיקאים גרמנים שמתחו ביקורת על משטר האימים שהפעיל בטורקיה; הוא כינה בכירים גרמנים "נאצים", משום שסירבו לאפשר לו לערוך עצרות בחירות בגרמניה. הוא גם אסר על נציגים רשמיים לבקר חיילים גרמנים המוצבים בבסיסים טורקיים כחלק מפריסת נאט"ו.

ארדואן השפיל את גרמניה בכל הזדמנות, וכעת פורסת לרגליו ברלין שטיח אדום, ונשיא גרמניה עורך לכבודו ארוחת ערב חגיגית. הוא גם יחנוך, בעיר קלן, את אחד המסגדים הגדולים באירופה, המנוהל על ידי ארגון דתי הידוע כזרוע טורקית, שאנשיו הפיצו הסתה אנטי־מערבית ואנטישמית.

התרפסותה של גרמניה בפני שליט אנטי־דמוקרטי זה, לא תעבור בשתיקה: הקהילה הכורדית הגדולה בגרמניה קוראת להפגנות המוניות נגד ארדואן. פוליטיקאים בכירים, ובהם כמה מראשי מפלגות האופוזיציה, הודיעו שיחרימו את ארוחת הערב הרשמית לכבודו של האורח מאנקרה. 

גם אם ראשי גרמניה יעזו לבטא בנוכחותו של ארדואן דברי ביקורת כלשהם, הם ייתפסו כמס שפתיים. שכן גרמניה, המרבה להטיף מוסר לאחרים, שוכחת מערכיה המוסריים בבואה להגן על האינטרסים שלה. ומול טורקיה, אין מדובר רק באינטרסים דיפלומטיים או כלכליים, אלא בשמירה על שלום בית. ארדואן, כך מסתבר, הפך את גרמניה לחלק מטורקיה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר