ביטול המכסים - צעד מתבקש וצודק | ישראל היום

ביטול המכסים - צעד מתבקש וצודק

לפני שבועיים וחצי פרסמנו לראשונה ב"ישראל היום", ששר האוצר עומד לבטל את המכסים על מרבית מוצרי הצריכה שאינם מיוצרים בארץ. באותה שיחה בארבע עיניים אמר לי השר כחלון שהוא עומד לנקוט את הצעד הזה במסגרת מחויבותו להוריד את יוקר המחיה. האמת היא שלא הצטרכנו להמתין זמן רב עד שהפך את ההבטחה להחלטה. 

המשמעות התקציבית של התוכנית שהציג השר מסתכמת בכ־800 מיליון שקלים. קופת המדינה יכולה לספוג את זה כעת, אך השאלה היא מה יקרה בתקציב 2019, שבו המרכיב החדש הזה לא מתוכנן. כבר בשבועות הקרובים יצטרך האוצר למצוא למהלך הזה גיבוי תקציבי, שאם לא כן הוא עלול להתברר כצעד זמני. חלון הזדמנויות צרכני ותו לא. מותר להעריך שכחלון ימצא את הדרך כדי לא לשגע את השוק ולהפוך את המהלך החיובי לפארסה. צריך גם לזכור שהמע"מ עדיין חל על אותם מוצרים, והגיוני להניח שעידוד הצריכה שלהם יגדיל את הכנסות המדינה באפיק הזה.

כך או כך, אפשר לומר כי המהלך הוא חיובי גם לצרכנים וגם לסוחרים, והוא גם מהלך צודק. מכס, במהותו, נועד להגן על התוצרת המקומית, בעוד שורת המוצרים שעליהם בוטל המכס כלל לא מיוצרים בארץ. כחלון הוא פוליטיקאי ממולח, ולכן העדיף להעביר את הרפורמה הזו, שאינה מאתגרת את התעשייה המקומית, ולזכות בתמיכת של התעשיינים ואיגוד לשכות המסחר. 

לכיס שלנו, המשמעות כעת היא הוזלה של 15-6 אחוזים, שאותה תרגם האוצר במאות שקלים לכל משק בית. מבחינה צרכנית, ברור שהיינו מרוויחים יותר אם ביטול המכסים היה גורף יותר, גם בתחום המזון - אבל כאמור, כנראה עדיף צעד מעשי אחד על צעדים טובים שלא ייושמו.

אחרי שבוע של הצגת דו"חות עוני מפוצצים של הביטוח הלאומי ודו"ח העוני האלטרנטיבי של "לתת", הצעד הזה, ולא הפתרונות שלהם, מסמן את הכיוון הנכון לבעיית העוני. לצד עידוד תעסוקה והגדלת שיעור ההשתתפות בעבודה, הורדת מסים ומכסים היא התשובה האמיתית לרמת החיים, שעולה בשיעור מרשים בעשור האחרון ויכולה להמשיך לנסוק. דו"חות העוני למיניהם מציעים עוד סובסידיות ועוד תמיכות ממשלתיות וקצבאות, אך לא משם תבוא הישועה. אם יש משהו טוב שעשו אותם דו"חות עוני הוא שהם הגדירו יותר משליש מהאוכלוסייה כעניים - מה שאומר שכולנו מתמודדים עם יוקר מחיה, ופתרון מסוג הרפורמה הזו הוא התשובה לכך. 

עוד ראוי לזכור שהסכמי הסחר של ישראל יצרו מצב של אפליה של שווקים מסוימים, שאין לישראל הסכם סחר חופשי איתם - כי הרי עם אירופה וארה"ב יש לישראל הסכמי סחר, ולכן בלאו הכי אין מכס על סחורות שמקורן משם. עם זאת, הצרכן הישראלי משלם מכס על סחורות מסין, שהן רבות, זולות וטובות.

במקרים רבים הרכישה באינטרנט מחו"ל אינה מסובכת יותר מהרכישה בארץ. שר האוצר אמר ל"ישראל היום" לפני כשבועיים, כשהודיע על המהלך הצפוי, כי "הפלטפורמה הזו קיימת, אי אפשר להתעלם ממנה, אי אפשר לחסום אותה". אין ספק שאתמול הוא קנה את לב הקונים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר