ה"טיים מגזין" בחר את איש השנה שלו כקבוצה: אותן נשים שחשפו את סיפורי ההטרדות כחלק מקמפיין .me too על שער המגזין, שעתיד להתפרסם בהמשך החודש, מופיעה קבוצת נשים, לבנות, שחורות, היספניות; חלקן מוכרות וידועות וחלקן אנונימיות, שקולן הפך לתנועה שמטלטלת את אמריקה. הרבה גברים חזקים ובעלי עמדה שילמו במשרתם ומעמדם הציבורי בעקבות הקמפיין.
זה לא נעצר בעולם הקולנוע והבידור. ג'ון קוניירס, הסנאטור הוותיק בן ה-88 מדטרויט, הודיע לפני יומיים על התפטרותו בעקבות האשמות שהעלו עובדות שלו לשעבר. השחקן דסטין הופמן עומת השבוע עם האשמות על מקרה שאירע לפני עשרות שנים, ויש קריאות לחקור את ההאשמות נגד הנשיא לשעבר ביל קלינטון, אף שאינו מכהן בשום תפקיד רשמי. בתהליך ניקוי האורוות איש אינו חסין.
זהו תהליך מבורך. במשך שנים נשים נאלצו לשתוק, לשחק משחק, להיות חלק מתעשיית החפצה. לקבל בהכנעה כל הערה מיזוגנית ולהמשיך לחייך; לקום בבוקר בידיעה שהמרחב הציבורי אינו בטוח בעבורן.
אבל התהליך הזה אינו חף מבעיות. כמו כל גל שוטף, גם הגל הזה מייצר מצב שבו הסחף לא מאפשר לייצר הבחנות או להכיר בדקויות. אמירה לא במקום על אורך החצאית או עומק המחשוף הופכת שוות ערך למגע שהופך שווה ערך לאונס. נכון, הקומיקאי לואי סי קיי חשף עצמו בפני נשים באופן מעורר דחייה אבל הוא לא דני מטרסון, כוכב הסדרה "החווה", שארבע נשים התלוננו שאנס אותן. אינני מקלה ראש, אבל אין דין הערות פוגעניות או התנהגות מביכה כדין אונס. כשהבוס אומר לך, בנוכחות כל המשרד: "השמלה יושבת לך מאוד יפה על החזה" זה מעליב, אפילו משתק לרגע. אבל באותה מידה, לו היה אומר בנוכחות כולם: "הנייר שהגשת לי רע, הרעיונות שלך מטופשים ואת לא חכמה במיוחד" - גם זה היה משתק.
אז נכון שכך טבע הדברים, ברגע שהסכר נפרץ המים זורמים בכוח, ומי שעומד מולם נסחף. ונכון שברגע שנשתיק אישה אחת, לא משנה אם האשמותיה חמורות או קלות, ניתן אות להשתקת נשים נוספות. אבל המקשה אחת, הכותרות המכלילות מייצרות מצב שבו מי שהיא קורבן אלימות מינית קשה נמצאת באותה סירה עם מי שחוותה גסות רוח וטמטום. וזה לא אותו דבר. לא אותו סיפור.
קמפיין me too משנה סדרי עולם. הבנים שלי לא יעזו לדבר או להתייחס לנשים באופן שבו התייחסו אליהן בעבר. זה הכוח הגדול שלו, הוא מחנך, מעצב, מייצר מציאות חדשה. אבל הוא גם מוחק מדרגי עבירה - וזה מסוכן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו