תנו לצעירים חלק בקבלת ההחלטות | ישראל היום

תנו לצעירים חלק בקבלת ההחלטות

חישבו על גוגל, או על כל חברה מצליחה אחרת. כשאלה ישיקו מוצר חדש לשוק, הם לעולם יבדקו אותו עם מגוון רחב של לקוחות. לעומת זאת, כשמשרד החינוך ישיק רפורמה חדשה בלימודי חמש יחידות, נדיר שישאלו את התלמידים מה דעתם - דבר מוזר בהתחשב בכך שצעירים הם הלקוחות של אותה רפורמה. יש אינספור דוגמאות לעיריות ולמשרדי ממשלה שמשיקים תוכניות לצעירים ולנוער, ואינם מערבים כלל צעירים בתהליך החשיבה וקבלת ההחלטות בבנייתן. 

אין בכוונתי לזלזל חלילה באישי הציבור שלנו, אלא לקרוא להם קריאת השכמה. דרושים צעירים במוקדי קבלת ההחלטות! אנחנו לא קיימים שם, וכולם מפסידים, שהרי רק צעירים יוכלו להעיד באופן המדויק והכן ביותר מהם צורכיהם ואיך להתאים תוכניות ורפורמות ממשלתיות שישרתו אותם בצורה הטובה ביותר. בכך יהפכו אותם צעירים את הרפורמות המוצעות לרלוונטיות ומדויקות הרבה יותר. 

זה לא סוד שלצעירים ולנוער חשיבה ייחודית על המציאות. באופן טבעי הם שואלים שאלות רבות יותר על מה שנראה כמציאות מובנית, תוהים ומערערים עליה, ולכן מסוגלים בקלות רבה יותר לדמיין אותה כאחרת. לא קל לעכל הצעה כזאת בנושא חיוניות מעורבות צעירים בבניית מדיניות ממשלתית, בייחוד עבור קובעי מדיניות מלומדים ובעלי ניסיון רב שנים בהנעת תהליכים בעיריות ובמשרדי הממשלה. עבור מרביתם זה נשמע מעט מוזר, לשאול צעירים ונוער מה דעתם על יוזמות ממשלתיות רחבות, אך המציאות כיום מכריחה אותנו לחשוב אחרת. 

העולם משתנה כיום בקצב מסחרר, ולכן כדי לענות על אתגרי ההווה והעתיד נדרשת חשיבה שונה. יהיה זה בלתי אפשרי להמשיך לדבוק רק בדפוסי החשיבה הקיימים, ונדרש שינוי באופן קבלת ההחלטות והנעת התהליכים בכל הנוגע לתוכניות שמיועדות לצעירים ולנוער בישראל. קובעי המדיניות אינם יכולים להמשיך להיות רק מבוגרים למודי ניסיון. אם אנו חברה שרוצה להתפתח, לשגשג ולהיות מסוגלת לצלוח את אתגרי העתיד, עלינו לשלב במוקדי קבלת ההחלטות אותה חשיבה אחרת שיש לצעירים. השילוב הזה, שלמרבה הצער אינו קיים כיום בישראל, יוכל לשרת בצורה מדויקת הרבה יותר את מדינת ישראל כולה. 

הדרך היחידה לעשות זאת היא לא באמצעות שינוי קוסמטי ושיתוף לכאורה של ציבור נציגי הצעירים בישראל, אלא בשינוי אמיתי ועמוק שראשיתו שינוי תפיסתי, שלפיו חובה לשלב צעירים בקבלת ההחלטות במדינה. הבנה כזו, אם תוטמע ותיושם, תצעיד את החברה שלנו לעתיד טוב יותר. 

לצעירים בישראל יש יכולת לתרום לחברה, ובניגוד אולי לתפיסה הרווחת, הם מעורבים מאי פעם. אלפי צעירים מתנדבים לשנות שירות בקהילה, נוסף על שירותם הצבאי, אחד מתוך שלושה בני נוער לוקח חלק בתנועת נוער, ונכון לשנת 2016, 55 אחוז מבני הנוער התנדבו בקביעות(!) במהלך השנה. אנחנו אקטיביים מתמיד, יצירתיים ורוצים לקחת חלק בשינוי בחברה הישראלית. כל מה שנדרש זה שיפתחו עבורנו את הדלת. את השאר נעשה לבד. 

הכותבת היא נציגת דור העתיד של המשלחת הישראלית לאו"ם לשנת 2017 ובוגרת LEAD - המסלול לפיתוח מנהיגות, שנאמה ביום שני האחרון בפני הוועדה לזכויות אדם באו"ם

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר