נשיא מצרים בדרך לפיוס עם וושינגטון | ישראל היום

נשיא מצרים בדרך לפיוס עם וושינגטון

שבע שנים לא ביקר נשיא מצרי בארה״ב בגלל מתיחות ביחסים, מאז הפלתו של הנשיא לשעבר מובארכ. כעת מגיע הנשיא א-סיסי לביקור רשמי על פי הזמנת הנשיא טראמפ, ונראה כי יושקע מאמץ רציני על ידי הצדדים לפתוח דף חדש. 

ממשלו של אובאמה היה נוקשה עם מצרים, בעיקר בגלל סגנון משטרו האוטוקרטי של מובארכ ורצונה של ארה״ב לראות בנשיא אזרחי במצרים ולא באיש צבא, כפי שהיה מאז מהפכת 1952, כמו גם סוגיית זכויות האדם ויחסה השלילי של מצרים לארגונים החברתיים הלא ממשלתיים, שהרגיזה את הממשל האמריקני.

נשיא מצרים א-סיסי שואב עידוד מכמה מעמדותיו של נשיא ארה״ב החדש, התואמות להפליא לאלה שלו. שני הנשיאים מעוניינים לא רק להילחם בטרור האסלמי, אלא גם להביס אותו. שניהם מבינים שסוגיית זכויות האדם היא חשובה, אך קודמת לה הפעילות להשיג יציבות ושקט. הנשיא טראמפ שינה את טעמו באשר להישרדותו של הנשיא הסורי בשלטון ובכך הוא התיישר עם גישתו של א-סיסי כי רצוי שאסד יישאר בשלטון עד למציאת פתרון פוליטי בסוריה. וושינגטון כבר הודיעה שתהיה מוכנה להוריד את הלחץ הפומבי על מצרים בסוגיית זכויות האדם, אך לא תתעלם ממנה לחלוטין. 

א-סיסי אכן מקווה להתפייס עם ארה״ב ולחדש אל היחסים שהיו בעבר והעניקו למצרים את הבכורה בעולם הערבי. טראמפ מבין שמצרים חשובה להשגת שלום במזרח התיכון, אולם המציאות קשה ממה שחושבים ולכן דרושות תובנות ברמה האסטרטגית בין שני הנשיאים. למשל, המצרים מתבקשים על ידי האמריקנים לעבור מדוקטרינה צבאית מסורתית המאפיינת את צבא מצרים כעת, לדוקטרינה המתאימה יותר ללחימה בטרור. ארבע שנים מצרים מתמודדת עם טרור בסיני וטרם הכריעה אותו. קרוב לשני תריסרי חיילים וקצינים נהרגים מידי חודש והמחיר הזה גבוה עבור המצרים.

ביקורו של א-סיסי חשוב ביותר בעיני מצרים, וכדי לחזק את המגמות החדשות תוך השבת היחסים הטובים ששררו בעבר שתי המדינות, יש לשאוף לשיתוף פעולה משולש בין ארה״ב-מצרים-ישראל, בכמה תחומים, וליצור בכך ציר מוביל של המדינות הערביות הפרגמטיות שיתרום ליציבות באזור.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר