התחנה המרכזית של טביליסי רוחשת חיים ומזכירה את השווקים האסייתיים של פעם. מבין ההמולה ותנועת האנשים הבלתי פוסקת, אוטובוסים כבדים יוצאים מכאן לערים החשובות במדינות הסמוכות - אל באקו וירוואן, אנקרה וטהרן. גאורגיה אמנם שואפת להשתלב באיחוד האירופי, אך קודם כל היא נטועה במרחב הסובב אותה.
במהלך ההיסטוריה הארוכה שלו סבל העם הגאורגי מנחת זרועם של השכנים העוצמתיים - הטורקים והפרסים - וגם היום אלה מהווים את המעטפת הגאוגרפית, הכלכלית והתרבותית של גאורגיה. אלא שביחס לישראל וליהודים, גאורגיה שונה מאוד מאיראן ומטורקיה.
אין דוגמה טובה יותר מגאורגיה כדי להפריך כל טענה לבידוד של ישראל. ההתייחסות הן מצד השלטון והן מצד פשוטי העם - גובלת בהערצה. המקום שישראל תופסת בתודעה הגאורגית מלמד על כך שרואים בנו מעצמת על של ממש. עבור המדינה הקווקזית, שקיבלה מחדש את עצמאותה אך לפני חצי יובל, ישראל היא סיפור הצלחה בלתי רגיל בכל תחום, החל מבניית הצבא וכלה בפריחה הכלכלית. כפי שהעידה באוזניי אישיות גאורגית בכירה, "הלוואי שנשכיל להידמות לכם". על כן לא מפתיע שהגאורגים צמאים לכל שיתוף פעולה ומוכנים ללמוד מהישגינו. מצד שני, ביחסים בינלאומיים נדרשת הדדיות, ולכן חובה על ישראל לטפח את הרגשות האלה ולהושיט יד מסייעת לגאורגיה.
נוסף על העושר התרבותי, אזור הקווקז נהנה מחשיבות אסטרטגית. משתרגים בו אינטרסים שונים. נתיבי המסחר וצינורות הנפט עוברים בו, וכעת סין המתעוררת פועלת להעביר כאן מחדש את "דרך המשי" המודרנית. ברור כי החשיבות של גאורגיה לא נעלמת גם מעיני השחקנים האחרים, והם לא ישאירו את הזירה לישראל בלבד. כבר היום איראן שולחת זרועות, קשרי המסחר בין המדינות מתחזקים והעיתונאים הגאורגים זוכים לחיזורים מצד השלטונות האיראניים. אם ישראל תראה בידידות עם גאורגיה דבר מובן מאליו ולא תשקיע בחיזוק היחסים, אנו עלולים לגלות שגאורגיה תמצא לעצמה בעלות ברית אחרות.
קהילה עסקית ישראלית פעילה מאוד בגאורגיה, ועבודתה הרבה מניבה פירות גם בזירה המדינית. כאשר לפני כמה שנים גאורגיה נכנעה ללחץ אירופי והצביעה נגד ישראל באו"ם, לשכת המסחר ישראל־גאורגיה יזמה מחאה נגד ההצבעה והצליחה לסחוף את דעת הקהל המקומית. מאז הצבעות עוינות לא חזרו, ויש לשער כי מצב זה יימשך. עם זאת, יש לטפח בכל יום מחדש את החיבה ואת החברות.
פיתוח תנועת התיירות הדו־סטרית יכול להיות אחד האמצעים לכך. לעם הגאורגי רגשות דתיים חזקים, ולארץ ישראל יש בעיניהם מעמד מיוחד מתוקף היותה ארץ הקודש. לפיכך ביקור בישראל הוא חלום עבור גאורגים רבים. למרות גודלה הצנוע, מדינה זו עשויה להיות מקור משמעותי של תיירות לישראל. תייר גאורגי שביקר בארץ, יחזור לארצו כשגריר יעיל ביותר של העם היהודי ויהפוך לנדבך נוסף בחיזוק הברית בין שתי המדינות. בתקופה שדיפלומטיה מסורתית מפנה דרך לקשר בלתי אמצעי בין אזרחים, זהו צו השעה.
הכותב הוא מקים ארגון ההסברה "הפנים של ישראל"
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו