ארה"ב: היהודים ודילמת הבחירות | ישראל היום

ארה"ב: היהודים ודילמת הבחירות

ההשתייכות הפוליטית של ליברלים ושמרנים כאחד התערערה בשל הבחירות המתקרבות לנשיאות ארה"ב, שבמסגרתן הבוחרים מרדו בפוליטיקאים המבוססים. אלו שדואגים לישראל - מוצאים עצמם בדילמה קשה במיוחד.

הדמוקרטים חזו במאבק בין הילארי קלינטון לברני סנדרס, שמזכיר בדעותיו את הסוציאליסטים היהודים בתקופה שלפני מלחמת העולם השנייה ומביע ביקורת רבה כלפי ישראל. קלינטון צפויה לזכות במינוי, אך קיים חשש שלפיו לאחר כניסתה לתפקיד היא תבקש לרצות את הרדיקלים בשורות המפלגה. הדבר עלול לעודד אותה לשוב לאמץ את הגישה העוינת כלפי רה"מ נתניהו, שאימצה בעת שירותה כמזכירת המדינה.

כל המועמדים לנשיאות, שנאמו בוועידת איפא"ק האחרונה, הביעו תמיכה נלהבת בישראל, להוציא את סנדרס שלא נענה להזמנה. אך הבטחות בחירות שניתנות באיפא"ק מופרות לעיתים קרובות. ואולם הנאום של קלינטון בפני איפא"ק היה משמעותי. אף על פי שהצדיקה את המדיניות של הנשיא אובאמה כלפי איראן וביקרה את ההתנחלויות, תמיכתה בישראל זכתה לתגובה אוהדת. היא הבטיחה שחידוש היחסים הטובים עם ישראל יהווה עדיפות, וזאת תוך שהיא מודעת שבכך היא תעלה את חמתם של השוליים האנטי־ישראליים.

במקביל, מתחוללת סערה בנוגע לטראמפ, אשר מזלזל בשיח המתורבת ומאמץ מדיניות גסה, בלתי עקבית וסותרת. עם זאת, הוא הצליח לייצר הד חיובי בקרב אמריקנים שחשו ניכור ותסכול באשר למעמדם הנוכחי ומבקשים למצוא פתרונות רדיקליים. הדמגוגיה, הוולגריות וההערות הפוגעניות שלו יצרו פילוג במפלגה הרפובליקנית, בעוד מנהיגים בכירים רבים במפלגה מסרבים לתמוך בו.

טראמפ מצהיר על הרקורד ארוך הימים שלו של חברות כלפי היהודים וישראל ומדגיש את העובדה שבתו היא גיורת יהודית אורתודוקסית. אך אלו המבקשים לפתח יחסים חמים יותר חוששים באשר לתגובות המזגזגות של טראמפ בנוגע לישראל.

בתחילה הוא הצהיר שיישאר "ניטרלי" בכל הקשור לעימות הישראלי־פלשתיני. בהזדמנות אחת הוא אמר שעל ישראל לשלם לארה"ב על התמיכה הצבאית שלה. כמו כן, הוא רמז שעל ארה"ב לבטל את חברותה בנאט"ו. הוא הכעיס במיוחד את היהודים כאשר סירב לגנות את התמיכה בו מצד הדוגלים בעליונות לבנה ואנטישמים.

הנאום של טראמפ באיפא"ק היה הניסיון הראשון שלו להציג מדיניות סדורה בנושא כלשהו. הוא זכה לתשואות והקים את הקהל על רגליו כאשר לחץ על כל הכפתורים הפרו־ישראליים. הוא סתר חלק מדברי הביקורת הקודמים שלו, כולל כוונתו להישאר "ניטרלי". כמו כן, הודיע על כוונתו להעביר את השגרירות האמריקנית לירושלים. הביקורת של טראמפ כלפי אובאמה הובילה לתגובה כה להוטה עד שליליאן פינקוס, נשיאת איפא"ק,  חשה חובה להתנצל בפני תומכי אובאמה בשל הדברים הקשים שנאמרו על הנשיא.

אם לא יהיה מפנה דרמטי ברגע האחרון, כל הסיכויים הם שטראמפ יזכה במינוי הרפובליקני. למרבה האירוניה, העוינות שמולה הוא מתמודד במפלגה הרפובליקנית דומה לאופוזיציה שקלינטון ניצבת מולה בקרב מפלגתה. אין תקדים לכך שנציגי שתי המפלגות זוכים לטינה ולחוסר אמון כה גדולים בקרב חוגיהם. ייתכנו עוד הפתעות רבות קודם לבחירתו של הנשיא הבא. אף על פי שכיום נראה שקלינטון צפויה לנצח, אין להמעיט מערכו של הכעס האנטי ממסדי העצום בקרב המצביעים.

אין ספק שטראמפ זכה בתמיכתם של חלק מהיהודים בשל הנאום הקוהרנטי והמפתיע שנשא באיפא"ק. אך מרבית היהודים לא יבחרו את מועמדם רק בהסתמך על נושא אחד. אם הנאום שלו באיפא"ק היה סימן ראשון לגישה אחראית יותר, ייתכן שהתחזיות שלפיהן הוא יובס ברוב מוחץ יתבררו כשגויות. מתקפות טרור נוספות עלולות להטות בוחרים לכיוונו.

יש קרן אור אחת: לא משנה מי ייבחר, הנשיא הבא צפוי לבקש לשקם את מערכת היחסים עם ישראל. וללא קשר לזהות המנצח, הוא יהיה בבחינת שיפור משמעותי ביחס לנשיא המכהן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו