ביום שני ייכנס ד"ר אביחי מנדלבליט לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה. זהו אחד התפקידים החשובים בשירות הציבורי בישראל, שומר סף מובהק בימים שבהם יתקבלו הכרעות משמעותיות ועקרוניות באשר לאורחות החברה הישראלית.
אף שוועדת האיתור המליצה עליו כמועמד יחיד, המינוי נאלץ לעבור גם את מבחן בג"ץ. בידוע שמינוי המומלץ על ידי רה"מ ושרי הימין, יש להתנגד לו ולנסות למנוע אותו. הכל כמובן בשם איכות השלטון ואומץ לב ציבורי. את המוטיבציה של אותם ארגונים אי אפשר לצנן.
בתולדות המדינה היו יועצים משפטיים כמו מאיר שמגר, אהרן ברק ויצחק זמיר, שעיצבו את התפקיד בצלמם ובדמותם. תרומתם לשלטון החוק היתה מובהקת, ומכוח אישיותם וכישרונם הצליחו לקבע נורמות שהבטיחו התנהלות שלטונית ראויה וממלכתית. יועצים משפטיים שללא מורא ומשוא פנים העצימו את השוויון בפני החוק ואת החובה לפעול על פי ערכי היסוד של השיטה המשפטית הישראלית.
ברבות השנים התבססה אצל יועצים משפטיים לממשלה תפיסה מוטעית, שלפיה היועמ"ש הוא נציג הבג"ץ בממשלה; זאת במקום להיות נציג הממשלה הנבחרת מול בית המשפט העליון ולאפשר לממשלה למשול. התהפכו היוצרות. היועץ המשפטי ונציגיו במשרדי הממשלה שוכנעו שהם אמורים לנהל את המדינה במקום הנבחרים. שיכרון הכוח שמצוי לעיתים אצל פוליטיקאים כבש את היועצים המשפטיים. ביטוי עז למשפטיזציה בחברה הישראלית. יש לקוות שמנדלבליט יצליח להחזיר את תפקיד היועץ המשפטי לתכליתו המקורית ויאפשר את המשילות השלטונית, שנפגעה מהמעורבות העמוקה של המשפטנים.
אחד הכישלונות הגדולים של כהונת יהודה וינשטיין היה בתחום המאבק בשחיתות השלטונית. יש בקרב הציבור תחושה לא בלתי מבוססת, שבשנים האחרונות היה רפיון בטיפול במושחתי הצמרת. הציבור כבר הפנים את סכנת השחיתות והוא מתקשה לקבל את האיטיות בחקירות ואת סגירת התיקים מנימוקים לא מובנים ומעוררי תמיהה.
מנדלבליט יצטרך לעשות מאמץ עילאי על מנת לחדש את אמון הציבור בנכונות שומרי הסף להתמודד בנחישות עם המושחתים שאינם יראים מהעמדה לדין, כשהעונשים במקרים רבים מגוחכים. אין לי ספק שהוא בעל היכולות והכישורים לבסס את מעמד היועץ המשפטי, כמי שאמור למצוא את נתיב החיבור שבין המשילות השלטונית לבין שלטון החוק. הצלחתו הצלחתנו.