הסכם שהוא נקודת מפנה | ישראל היום

הסכם שהוא נקודת מפנה

עבור צרפת, נשיאת ועידת האקלים, האתגר היה גדול: להביא להסכם פה אחד 195 מדינות החברות במשפחת האומות המאוחדות. אך שבועיים אחרי פיגועי הדמים בבירה הצרפתית, האתגר היה גם להצליח בארגון - ובייחוד באבטחתה - של ועידה שאירחה יותר מ־150 ראשי מדינות וממשלה, קרוב ל־200 משלחות, ובסך הכל יותר מ־40 אלף איש, שרים, נציגי החברה האזרחית, עיתונאים וכו'.

הסכם פאריס הוא גם שלכם! אני שמח שישראל חברה במאמציה לאלה של צרפת ושל כלל הקהילה הבינלאומית. אני מצדיע למאמצי ממשלת ישראל, של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושל השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, שהגיעו לפאריס וכבר הכריזו קודם לכן על המטרות השאפתניות הנוגעות להפחתת גזי החממה. אני מצדיע להתגייסותם של הארגונים הלא ממשלתיים הישראליים, שהצטרפו אלינו בכיכר רבין בתל אביב, כדי לדרוש הסכם שאפתני ככל האפשר.

בזכות המאמצים והנחישות של כולם, המודעות למציאות, לסיבות להתחממות הגלובלית ולהשלכותיה הפכה להסכם בינלאומי מחייב, שמטרתו לשמר את כדור הארץ שלנו. בשנה שעברה הישראלים חוו ירידת שלגים יוצאת דופן ברמת הגולן וטמפרטורות של מינוס 14 מעלות, וכמה חודשים אחר כך חודש אוגוסט שבו נשבר שיא של טמפרטורה ממוצעת. אם כן, גם הם מכירים את עובדות המציאות של שיבושי מזג האוויר.  

ההסכם הזה הוא נקודת מפנה. כל המדינות מתחייבות להכפיל את מאמציהן כדי שההתחממות תוגבל מתחת ל־2 מעלות צלזיוס, ואף יותר מכך, מפני שזאת הפעם הראשונה שהסכם קובע את רף ההתחממות ל־1.5 מעלות צלזיוס, דבר שיוכל לאפשר את הגנת מדינות האיים העומדות יותר מכולן בפני איום עליית פני המים. התחייבויות אלה הן הכרחיות אבל לא מספיקות. זאת הסיבה שהמדינות הסכימו לערוך בחינה מחמירה של  התחייבויותיהן בכל חמש שנים החל ב־2020. זה נדבך חיוני ליציבותו של ההסכם.

כדי לעמוד במטרה של התחממות מקסימלית של שתי מעלות, פירסמו המדינות את המחויבויות הלאומיות שלהם. ישראל הציגה את שלה ב־29 בספטמבר 2015. במאבק בשינויי האקלים אין מדינות "קטנות" ומדינות "גדולות", כל אחת צריכה להכיר באחריותה. הפחתת גזי החממה מחייבת, בישראל כמו בכל מדינה אחרת, החלטות אמיצות ודברים אלה נוגעים למדינות כמו גם לאנשים. כדי להפחית בהתמכרות שלנו לאנרגיות דלק מאובנים, אנחנו צריכים למשל לפתח אמצעי תחבורה ציבורית המכבדים את הסביבה, לבדוק את נורמות הבנייה, להגדיל את תפוקת האנרגיות המתחדשות, בייחוד התרמו־סולאריות. אני בטוח שישראל, שיכולת החדשנות שלה ידועה בעולם, תמלא תפקיד מפתח בתחום הזה. 

הקהילה הבינלאומית עברה זה עתה שלב חשוב באימוץ הסכם שאפתני, רציני ואמין. צריך כעת שכל מדינה תכבד את המחויבויות שלקחה על עצמה בפאריס. אנחנו סומכים על ישראל שתראה את הדרך. במאבק בשיבושי מזג האוויר והשלכותיהם כל אחד צריך למלא את תפקידו: מדינות, ערים, אזורים וחברות, וזאת תחת העין הפקוחה של כלל האזרחים.

כולנו, יחד עם ישראל, נעמוד באתגר הענק הזה!

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר