התאונה של קרי - פנצ'ר במו"מ עם איראן? | ישראל היום

התאונה של קרי - פנצ'ר במו"מ עם איראן?

האם רגלו השבורה של ג'ון קרי תשנה את המציאות בעניין הפצצה האיראנית? מזכיר המדינה האמריקני שבר את ירכו השבוע בשעה שלקח פסק זמן מהשיחות הקדחתניות עם שר החוץ האיראני, ג'וואד זריף, ואושפז בבית חולים בבוסטון שבארה"ב. בפגישתם האחרונה בשבת לא הצליחו השניים להגיע לעמק השווה בנוגע להסכם, והוחלט להמשיך למחרת היום, אך תוכנית זו כבר לא יכלה, כמובן, להתממש. 

עוד לפני התאונה היה נדמה כי קיים ספק לגבי השגת תאריך היעד, ועכשיו הפך הספק לכמעט ודאות מאחר שהמו"מ נעצר בדיוק באותן נקודות בסיסיות שבכוחן לקבוע אם יושג הסכם: האם איראן תתיר למפקחים בינלאומיים גישה למתקנים הצבאיים, ומהו המנגנון שיאפשר את חידוש הסנקציות אם איראן תפר את ההסכם. כדרכם, עד עכשיו הצליחו האיראנים לתעתע במנהלי המו"מ בהציגם כל מיני ויתורים, רובם מדומים, בנושאים שאינם מהותיים לגבי התחום הגרעיני הצבאי, ובנצלם את האהדה הבסיסית שרוחשות להם רוסיה וסין ואת הרצון העז של ממשל אובאמה להגיע להסכם. 

כל כך בטוחים היו האיראנים שיצליחו "לכופף", או לפחות "לסבן", את הצד האחר, שבנאום לאומה בסוף השבוע האחרון מנה הנשיא חסן רוחאני בצבעים מזהירים את כל הנפלאות הצפויות לכלכלה האיראנית בעקבות ביטול הסנקציות הכלכליות. מאידך, חבר בכיר במשלחת לשיחות, חאמיד ברידיניג'אד, התרברב ש"איראן לא תתיר לעולם בדיקות של גורמים זרים במתקניה הצבאיים". 

לקרי היה תפקיד מרכזי ביותר במאמצים מול האיראנים, אך לא פחות גם בניסיון לשכנע את שותפיו האירופאים, ובעיקר את ממשלת צרפת, שעמדתם היתה מסויגת יותר, להגמיש את תביעותיהם מטהרן. בהקשר זה תיכנן קרי שורה של פגישות עם המדינאים האירופאים, אך ברור שתוכניותיו התבטלו עכשיו. אין, כמובן, להסיק מכל זה שנסתם הגולל על סיכויי המו"מ להסתיים עד 26 ביוני (יש מי שאומר שמדובר בכלל ב־30 בו), אך אין גם לשלול את האפשרות שלהיעדרה הזמני של הדמות העיקרית בצד המערבי, בצומת חשוב כל כך בשיחות, תהיינה השלכות על קצב התקדמותו. 

באמריקה התפרסמו בשבוע שעבר שני מאמרים חשובים בנושא האיראני - האחד של ריי טקיי, עמית בכיר במועצה למדיניות חוץ ובעצמו ממוצא איראני, שמסביר שההסכם המוצע יוביל להתחזקות המנהיגות הקיצונית של האייתוללות ולהקצנתה. במאמר האחר, שמחבריו הם אישים מרכזיים בממשלים אמריקניים קודמים, נטען ש"הגורמים השליטים באיראן מתייחסים לאמריקה כאל אויב מושבע, ולכן אינם רואים בה שותפה למטרותיה של ארה"ב נגד דאעש, כפי שיש בוושינגטון שסבורים". העתיד יראה אם האמירה "הכל בגלל מסמר קטן" תחול גם על תאונת האופניים המדוברת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר