המהפכה האסלאמית של הנשיא א-סיסי | ישראל היום

המהפכה האסלאמית של הנשיא א-סיסי

בנאום היסטורי ב 28 בדצמבר 2014, קרא נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, לחולל מהפכה בדת האסלאם. תוך הבחנה מחוכמת בין דת ואידיאולוגיה, ובפניה ישירה למנהיגי הדת, הוא ביקר בחריפות את האסלאם בכך שהוא מביא להרג ולהרס בכל רחבי העולם ושהוא עוין לכלל העולם. הוא שאל: "האם יתכן שמיליארד וחצי [מוסלמים] ישאפו לחסל שבעה מיליארד איש [הלא מוסלמים]?". הוא קבל על הקיבעון בגוף הרעיונות והטקסטים המכווינים את האסלאם מאז ומתיד, וקרא לראשי אוניברסיטת אל-אזהר, הידועה כמקור הסמכות הדתית בעולם הסוני, לחולל "מהפכה בדת" ולפתוח כיוון חדש, כי "האומה האסלאמית קרועה, הרוסה והולכת לאבדון. אנחנו במו ידינו מביאים את האבדון."

זו הפעם הראשונה שמנהיג מוסלמי חשוב קורא למהפכה פנימית בתוך האסלאם. קדם לו אמנם מוסטפא כמאל אטאטורק, המנהיג הטורקי שבשנת 1924 ביטל את הח'ליפות והוביל לכמעט מאה שנה של חילוניות כפויה על טורקיה. אך אטאטורק לא ניסה לערוך רפורמה באסלאם, אלא נלחם בו חזיתית.

בניגוד למדיניות ארה"ב ששאפה לשיח עם האחים המוסלמים ועיטרו את התנועה בכינוי "מתונה", הבין א-סיסי שהפער האידיאולוגי בין האח'ואן לבין אל-קאעדה מתמקד בדרכי מימוש החזון של שליטת האסלאם על העולם כולו, ולא במהות המטרה המשותפת לכל הזרמים האסלאמיים האורתודוקסים.

הצעדים שבהם נקט עד עתה א-סיסי הם חריפים ומגוונים: הוא החל בהפלת שלטון האחים המוסלמים בפוטש צבאי. הוא המשיך בדחיפת בתי המשפט לקביעת גזר דין מוות על ראשי ארגון האחים. הוא גם מתעמת חזיתית עם המנהיגים הרוחניים של האח'ואן: כך, ב-30 בינואר השנה, הוא ציווה על איסור הצגת ספרי השיח' יוסוף אל-קרצ'אווי, המנהיג הרוחני הפופולארי מאוד, שספרו הוא הנמכר ביותר אחרי הקוראן בעולם המוסלמי, בתערוכת ספרים הנערכת בימים אל בקהיר.

הוא גם יצא חזיתית נגד רשת הטלוויזיה התומכת באחים המוסלמים, אל-ג'זירה, כאשר סגר את התחנה במצרים וכלא עיתונאים של התחנה באשמת תמיכה בתנועתו של הנשיא המודח מורסי.

הוא הכריז על הזרוע הצבאית של חמאס כארגון טרור, ולא התרגש מקיטונות הביקורת בעולם המוסלמי, כשתיארו אותו כמנהל מדיניות גרועה מזו של הציוניים.

הוא הרס בתים בין רצועת עזה ומצרים כדי ליצור חיץ בטוח ולמנוע העברות נשק וציוד בין מצרים ובין השטחים שבשליטת חמאס.

בניגוד למערב המתעקש לראות כסטייה מהאסלאם את כל התופעות ההרסניות ברחבי העולם המוסלמי בשנים האחרונות, ובפרט את המלחמות שהביאו למיליוני הרוגים ולעשרות מיליוני עקורים מבתיהם, קורא א-סיסי היטב את המתרחש ואוחז את השור האסלאמי האורתודוקסי בקרניו.

שיחקה לידו ההוצאה להורג בשריפה של הטייס הירדני, מעשה האסור בתכלית האיסור באסלאם, ולראש אוניברסיטת אל-אזהר לא הייתה ברירה אלא לגנות בחריפות את המעשה, לקרוא להרוג, לצלוב ולקטוע את ידיהם ורגליהם של מנהיגי "המדינה האלסאמית", ולכנות אותה ארגון טרור.

מנהיגים שהעזו ללכת כברת דרך צנועה הרבה יותר, כגון אנואר אל-סאדאת, שילמו על כך בחייהם. ואכן לא איחרו התגובות לבוא, ותומכי האחים בכל רחבי העולם המוסלמי קראו לחיסול א-סיסי: כך המטיף המצרי עבד אל-קווי קבע שחיסול א-סיסי יהיה דבר טוב  אשר יקרב את המחסל לאללה ויקנה לו מעמד של שהיד.

מעניין יהיה לעקוב אחרי מהלכיו של המנהיג המצרי, אך בכל מקרה יש לאחל לו הצלחה רבה: לניסיון תיקון מבפנים סיכויים טובים יותר מאשר כל מתווה מלחמה, ניסיון שכנוע מבחוץ או קיבעון שהוא פרי העיוורון של המערב.

ד"ר אפרים הררה הוא חוקר האסלאם ומחבר הספר "הג'האד בין הלכה למעשה"

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר