השר לביטחון הפנים רמז אתמול כי מינוי אזרח, ולא ניצב, לתפקיד המפכ"ל ה־18 של משטרת ישראל נמצא אצלו על השולחן. השאלה היא רק אם ניצב בדימוס יצחק אהרונוביץ', שחלם להיות מפכ"ל כשבתפקידו האחרון במשטרה כיהן כסגן המפכ"ל, מאמין שזה אפשרי.
לפני כמה שנים, כשהוצע לאחד מראשי השב"כ להיות מפכ"ל, הוא סירב. כשנשאל מדוע, השיב "אני לא מתאבד שיעי". תפקידו של מפכ"ל הוא אולי פחות חשוב ואטרקטיבי, אבל הוא יותר מורכב ממה שנוטים לחשוב. בניגוד לשאר ראשי זרועות הביטחון, צה"ל, השב"כ והמוסד, שמשימתם ברורה, קרי: יש אויב ואותו צריך להשמיד, המפכ"ל חי בסביבה שונה לגמרי. אין לו אויב ברור, הוא אמור לשרת את הקהילה, להילחם בעבריינים, להיות שותף באירועי טרור, ובקיצור, הוא עובד במערכת אכיפה שתכליתה בסוף להגיע לבית משפט עם כתבי אישום.
גם בפן המקצועי עולם התוכן של המפכ"ל שונה מזה של שאר הראשים וכמעט בלתי אפשרי. למפכ"ל אין משימה מקצועית אחת. הוא נדרש לעבוד מול אלף ואחד גורמים, רוב הזמן הוא נדרש לרצות את כו־לם, והוא מחויב לשמור על ביטחון הציבור; אותו ציבור שנגד חלקים ממנו הוא נדרש ביומיום גם להילחם.
מינוי של ניצב בדימוס הוא פחות טוב אבל יותר סביר. מצד שני, למה להביא ניצבים שכבר התמודדו בעבר ולא נמצאו ראויים?
אהרונוביץ' נמצא במלכודת. אחרי הימים, השבועות והחודשים האחרונים, הוא חייב להכריע. המשטרה כיום היא ארגון מדמם. פלסטר כבר לא יעזור, חייבים לשים חסם עורקים, וזה על ידי הכרזה על זהותו של המפכ"ל הבא.
האם נכון שיהיה זה אדם שלא מתוך הארגון? מינוי כזה יכול להתקיים רק אם המשטרה נמצאת בקריסה וחייבת שיקום, ולא זה המצב. עמי איילון הובא לשב"כ אחרי רציחתו של ראש הממשלה לשעבר יצחק רבין ז"ל, אפרים הלוי הוחזר למוסד אחרי פעולת החיסול הכושלת של חאלד משעל וגבי אשכנזי הוחזר לצבא בעקבות משבר מלחמת לבנון השנייה.
אהרונוביץ' רוצה להחדיר למשטרה משב אחר, מרענן. מינוי מפכ"ל מבחוץ ייחשב כהבעת אי אמון ב־17 הניצבים המכהנים. שונה זה כן, מרענן וטוב זה ודאי לא יהיה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו