יש לכם ידידי אמת | ישראל היום

יש לכם ידידי אמת

בחודש הבא תערוך השגרירות הנוצרית הבינלאומית - הארגון הנוצרי־ציוני הגדול בעולם - את הכנס השנתי שלה בירושלים. 34 שנה לאחר שהארגון נוסד, זה הזמן לציין את אחד האדריכלים שחיזקו את הקשרים בין מדינת ישראל לציונות הנוצרית - ראש הממשלה לשעבר מנחם בגין.

בגין בלט כמנהיג הראשון שקיבל בברכה את תמיכתה של הציונות הנוצרית וחיפש כל דרך כדי לרתום תמיכה זו כדי להגן על המדינה היהודית. עוד לפניו, מאז לידתה של התנועה, היו מקרים רבים של יחסי ידידות ואף שותפות בין דמויות יהודיות ונוצריות, שחלקו את האינטרס המשותף של יישוב היהודים במולדתם ההיסטורית. כאשר הרצל כתב את ספרו "מדינת היהודים" ב־1896, הוא התיידד עם הכומר וויליאם הכלר, כהן הדת של השגרירות הבריטית בווינה. הכלר הפך במהרה למעין שר חוץ של התנועה הציונית וסייע להרצל לפתוח את הדלתות לקיסר הגרמני ולמנהיגים אירופאים נוספים.

לראש הממשלה הראשון דוד בן־גוריון היתה היכרות עם מנהיגים נוצרים נוספים, ובהם המנהיג הבפטיסטי ד"ר וו.א. קריזוול, הנשיא לשעבר של הסמינר התיאולוגי של דאלאס. בהמשך ניסו ד"ר פט רוברטסון ואחרים ליצור קשר עם יצחק רבין. מכאן שהיו קשרי ידידות אישיים בין מנהיגים ישראלים לאישים נוצרים ציונים. אך מנחם בגין ראוי לציון כראש הממשלה הראשון שאימץ בחום ובאופן גלוי את התמיכה הנוצרית־ציונית.

יש כמה סיבות לכך: ראשית, בגין הבין שהוא חולק עם הנצרות האוונגליסטית כמה מתפיסות העולם התנ"כיות. אף שראה את העולם דרך האספקלריה של השואה, ומכאן שהיה מודע להיסטוריה הטרגית הארוכה של האנטישמיות הנוצרית, היתה לו תפיסת עולם תנ"כית מוצקה והוא ידע שהדבר מעניק לו מכנה משותף עם נוצרים המאמינים בתנ"ך. הוא ראה בתנ"ך את שטר המכר של ישראל על הארץ וראה את השיבה היהודית לארץ כהגשמת חזון הנביאים, בדיוק כפי שראו זאת נוצרים רבים.

שנית, בסביבתו של בגין היו יועצים קרובים שחלקו את גישתו הידידותית כלפי נוצרים אוהבי ישראל. הארי הורביץ, שכיהן כיו"ר הפדרציה הציונית בדרום אפריקה בעיר קייפטאון, היה מי ששיכנע את בגין לאשר את הקמת השגרירות הנוצרית בירושלים.

ולבסוף, שנותיו האחרונות של בגין בתפקיד התאפיינו באתגרים לא פשוטים: מכירת מטוסי איוואקס אמריקניים לסעודיה, ההערכה מחדש שביצעה ארה"ב ליחסיה עם ישראל בעקבות הפצצת הכור בעיראק, וכמו כן, העימותים בעקבות מלחמת לבנון הראשונה. בכל המקרים הללו בגין חיפש את התמיכה הנוצרית, בעיקר עם מנהיגים נוצרים בולטים דוגמת ג'רי פאלוול ואד מק'אטיר. באירועי סוכות של השגרירות הנוצרית הבינלאומית שנערכו ב־1981 עמד בגין מול קהל של אלפי נוצרים מריעים מעשרות מדינות ואמר: "הערב אני יודע שאנחנו לא לבד".

השותפות בין ישראל לידידיה הנוצרים התפתחה מאז אותם ימים והפכה למה שבכירים במשרד החוץ מגדירים במילים "נכס אסטרטגי" למדינה. בנימין נתניהו מכיר את ההיסטוריה הזאת וממשיך אף הוא להביע את הערכתו לתמיכה הנוצרית בישראל.

הכותב הוא מנהל המדיה של השגרירות הנוצרית הבינלאומית בי־ם

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר