המנהרות - נדרש טיפול שורש | ישראל היום

המנהרות - נדרש טיפול שורש

הלחימה בעזה חושפת בהדרגה את תשתית המנהרות האימתנית שחפר חמאס לשטח ישראל. מדובר באיום אסטרטגי, לא פחות, שצמח בשנים האחרונות ללא תגובה, ועלול עוד לגבות מחיר גבוה בימים הקרובים.

הפיגוע שבו נהרגו אתמול ארבעת לוחמי בה"ד 1 (ובהם מפקד גדוד גפן, הקצין הבכיר הרביעי שנפגע בלחימה) היה השני בתוך יומיים שבו מופתעת ישראל מתחת לאדמה. זה קרה למרות התרעה ממוקדת שהעביר שב"כ על חדירה צפויה, שהובילה אמנם לכוננות גבוהה ולתגבור כוחות בגיזרה, אבל בהיעדר מידע על מיקומו של פתח היציאה נהנו המחבלים מיתרון. כמו בפיגוע המנהרה הקודם ברעים - שבו נהרגו קצין וחייל - גם הפעם הסתוו המחבלים לחיילי צה"ל, וגם הפעם הם בחרו שלא להסתער על יישוב אזרחי (בתקרית הראשונה על רעים או בארי, אתמול על ניר עם או שדרות) והעדיפו להמתין למטרה צבאית. ייתכן כי הדבר מעיד שבחמאס מעריכים כי יעד צבאי ייתפס כ"לגיטימי" בעולם, בעוד פגיעה באזרחים תאזן את ניסיונם לטעון לטבח שמבצעת ישראל בעזה.

בצה"ל מעריכים כי בימים הקרובים יעשה חמאס ניסיונות להפעיל מנהרות התקפיות נוספות. הפעילות האינטנסיבית בשטח הרצועה, שהובילה עד כה לחשיפת עשרות פירי מנהרות - שבחלקן כבר נחפרו לשטח ישראל - מוביל את חמאס להשמיש בזריזות מנהרות קיימות בטרם ייפגעו. ערב המבצע הקרקעי העריכו בצה"ל כי קיימות

12-10 מנהרות התקפיות כאלה; המאמץ ההתקפי מכוון כעת להשלמת המשימה - גילוי כל המנהרות והשמדתן - בטרם תושג הפסקת אש בלחימה.

היקף הפעילות התת־קרקעית של חמאס היה ידוע בחלקו לישראל. על מרבית המנהרות היה מידע, אולם התוואי המדויק שלהן נותר בגדר נעלם. מיטב המוחות וציוד הקידוח הובאו לדרום בניסיון לאתר את המנהרות; משרד הביטחון גם השקיע מיליונים בחיפוש אחר פתרונות טכנולוגיים - שטרם נמצאו. חמש מנהרות אמנם נחשפו במהלך השנה האחרונה, אבל הן היו רק חלק מהמערך הכולל שהכין חמאס.

הבנת האיום מחד גיסא (שגם הובילה להקמת צוות יעודי מודיעיני־מבצעי) והשיגרה שהתקיימה למרות היעילות החלקית בטיפול בו מאידך גיסא, מטרידות מאוד: ישראל הניחה לאלפי תושבים בגבול הרצועה לנהל חיי שיגרה, בידיעה שמתחת לרגליהם מתקתקת פצצה. בהיבט הזה, חמאס עשה לישראל טובה ענקית בהחלטתו שלא לאמץ את הפסקת האש בשבוע שעבר; הותרת האיום היתה מעניקה לו יתרון מסוכן בעתיד.

ועדיין, פתרון הבעיה כעת יהיה חלקי בלבד. חמאס ינסה לשקם את מערך המנהרות שלו, וארגונים אחרים - הג'יהאד העולמי בסיני וברמת הגולן וחיזבאללה בסוריה - עלולים לחפור גם הם את דרכם לפיגועים קטלניים. 

הפתרון לכך חייב להיות כפול וברור: השקעת כל סכום שיידרש כדי למצוא בהקדם פתרון טכנולוגי שיאפשר איתור מדויק של מנהרות, והבהרה חד־משמעית לחמאס כי שובו לחפירות יהיה הפרה יסודית של ההבנות שיושגו בסיומו של מבצע צוק איתן, מה שיוביל את צה"ל לפעול לאלתר לסיכול האיום בשטח הרצועה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר