יום הזיכרון ויום העצמאות. יגון מול שמחה. עצב מול תקומה. למתבונן מהצד, המעבר החד משכול לחגיגות עשוי להיראות צורם. כך אני הרגשתי כאשר חוויתי זאת לראשונה ב־1987 כסטודנט שהתגורר אצל משפחה ישראלית. בנה הבכור של המשפחה, כיום קצין משטרה בכיר, החל בדיוק את שירותו הצבאי. או אז חוויתי ממקור ראשון את חרדת משפחה השולחת את יקיריה אל הסכנה - כל חמשת הילדים שירתו ביחידות קרביות - המהולה בגאווה הטבועה בהקרבה המתמדת של עם ישראל. שילוב נוגע ללב זה הוא שמחבר בין מדינת ישראל לאזרחיה.
אמריקה שואבת השראה מהישגי ישראל ומכירה באבדותיה. לפני 66 שנים, בעת שהכריזה על עצמאותה, ישראל היתה מכותרת על ידי שבעה צבאות ונאלצה להגן על עצם קיומה. מאז אותם ימים ו־23,169 הישראלים שנפלו בהגנת המדינה במהלך השנים, ישראל צמחה למדינה בעלת כלכלה, ביטחון, תרבות ומדע משגשגים. מהרגע שבו אמריקה היתה המדינה שהכירה בזכותה של ישראל לעצמאות, היא היתה שותפה לכאבה ולאבדותיה, כמו גם לניצחונותיה ולהצלחותיה.
לפני יותר מ־200 שנה אזרחים אמריקנים נפלו במאבק לעצמאות, ולא מכבר גם בעיראק, באפגניסטן ובמתקפת הטרור של 11 בספטמבר. טקסי הזיכרון שלנו מספרים את סיפורי האבידות, אשר כל אחד מהם הוא פצע שלא יידע מזור. אך בדומה לישראל, גם אמריקה מתאבלת על ההולכים וחוגגת את ההישגים.
הקשרים הקרובים והמיוחדים התהדקו והתחשלו דרך כאב וניצחון. בתחום הביטחון, חיילינו מתאמנים יחדיו ולומדים זה מזה, כפי שיעשו בתרגיל גדול שיתקיים בשבועות הקרובים. סוללות כיפת ברזל המגנות על ערים בישראל, ומטוסי F-35 ו־V-22 אשר חיל האוויר הישראלי רוכש מארה"ב, מייצגים את הדור החדש של שיתוף הפעולה בין המדינות. מאחורי הקלעים, מודיעין ואנשי המקצוע משתי המדינות פועלים להגן על אזרחינו ולסכל טרוריסטים וקיצונים. המנהיגים המדיניים והצבאיים שלנו מבקרים זה את זה לעיתים מזומנות ועומדים בקשר יומיומי זה עם זה.
בשנים האחרונות הקשרים הכלכליים המעמיקים חיזקו אותנו והגבירו את ביטחוננו. בתחומי אבטחת המידע, הגז הטבעי והביו־רפואה הממשלות והמגזרים הפרטיים משתפים פעולה לתועלת כל הצדדים. בחודש מארס הצטרפתי לראש הממשלה נתניהו בביקורו בעמק הסיליקון, שבו הוא ומושל קליפורניה בראון חתמו על הסכם להעמקת שיתוף הפעולה המדעי והטכנולוגי. משלחות מסחריות וחברות מרבות מ־50 המדינות של ארה"ב נוהרות לישראל לבחון הזדמנויות מסחריות עימה. בחודש הבא תגיע לישראל משלחת של פקידי ממשל ואנשי עסקים בכירים מארה"ב לשבוע שלם שיוקדש למציאת דרכים חדשות להרחבת השותפות הכלכלית בין המדינות.
ההצלחות ימשיכו ללוותנו לאורך זמן רב יותר אם יושם קץ לסכסוך עם הפלשתינים בפתרון של שתי מדינות. כפי שאמר הנשיא אובאמה בביקורו בישראל בשנה שעברה, ארה"ב נחושה באמונתה ש"השלום אפשרי" וכי מן ההכרח לערוב לעתידה של ישראל כמדינה בטוחה, יהודית ודמוקרטית. ארה"ב תמשיך להציע גישות מועילות לקירוב הצדדים ותמריץ אותם להגיע לפשרות מדיניות לטובת שני העמים. אזרחי אמריקה עומדים לצידכם באבל על הבנים ויהיו שותפים לשמחתכם למחרת, כשישראל תחגוג 66 שנות עצמאות. הברית בינינו מושתתת לא רק על אינטרסים משותפים, אלא גם על ערכים מהותיים של מדינות דמוקרטיות עצמאיות, פתוחות ומשגשגות, ובמילותיו של הנשיא אובאמה: "הברית בינינו היא לנצח".
בפרוס יום הזיכרון וחגיגות יום העצמאות, אנו מביעים תקווה לעתיד שבו ישראל ושכנותיה יתקיימו זו לצד זו בשלום ובביטחון וזוכרים את הנופלים בלי להוסיף שמות נוספים למצבות הזיכרון.
הכותב הוא שגריר ארה"ב בישראל