כשעושים יינות לבנים, מפרידים בדרך כלל את מיץ הענבים מהקליפות מהר ככל האפשר, כדי לשמור על צבע צלול ובהיר. זה לא היה כך תמיד. בעבר הלא רחוק היו עושים את היינות הלבנים כמו האדומים, כולל השריות ארוכות של המיץ עם הקליפות והגרעינים. היינות שנעשים כיום בדרך הזו נקראים יינות כתומים ובשנים האחרונות הם החלו למשוך את תשומת ליבם של חובבי יין, בעיקר כאלה שכבר טעמו הכל ויצאו לחפש התרגשויות חדשות.
בואו לא נתבלבל. רוב היינות הכתומים הם לא באמת כתומים. הצבע של רובם נע בין זהוב לחום, בהתאם לזנים, לשיטות העשייה ולתקופת היישון. המפגש הרציני הראשון שלי עם יינות כתומים התקיים בקיץ שעבר והשאיר אותי די מבולבל. הם נראו כמו לבנים, אבל היה להם מבנה של אדומים. היו להם ריחות של אדומים, אבל טעמים של לבנים. היינות הכתומים גרמו לי לחשוב מחדש על כל מה שידעתי על יין עד אותו יום, וכששאלו אותי אם הם טעימים היה לי קשה לענות.
לטעימה השנייה כבר הגעתי מוכן. ידעתי פחות או יותר למה לצפות ויכולתי לשים לרגע את המחשבות בצד וליהנות מיינות מרתקים, עשירים באינפורמציה וקרובים במיוחד לפרי שממנו נעשו.
מובייה, ריבולה 2010
אחוזת מובייה שנמצאת על הגבול בין סלובניה לאיטליה, הוקמה במאה ה־17 ועברה בשנת 1820 לידי משפחת קריסטנצ'יץ'. היין נעשה מענבי ריבולה - זן סלובני מסורתי - ויש לו ריחות עזים של פרי מתוק שזה עתה נסחט. הוא ממלא את הפה במרקם שמנוני ועשיר ובהתפוצצות של טעמים, שמתמתנת בעדינות, עד ללגימה הבאה.
המחיר: 120 שקלים
רנטו קבר, סוביניון בלאן
רזרבה 2009
רנטו קבר הוא יקב משפחתי שנמצא בצידו האיטלקי של הגבול. הסוביניון בלאן הכתום שלו הוא כתום קומוניקטיבי במיוחד עם ריחות של פרי בשל, ועם טעמי פרי חדים ורעננים, מבנה מוצק וסיומת ארוכה. יין מרשים ששומר על כמה מהמאפיינים של הזן, אבל לוקח אותם לאזורים מורכבים ומלאי עניין. המחיר: 120 שקלים
לה קסטלדה, שרדונה 2007
גם לה קסטלדה, שנוסד בשנת 1985, נמצא בצידו האיטלקי של הגבול. יש לו צבע כתום וריחות עשבי תיבול ותבלינים ששייכים בוודאות לעולם הריחות של היינות האדומים. בפה מתגלים טעמי פרי מורכבים, מלווים בעישון קל. החמיצות נהדרת, והסיומת ארוכה ומורכבת עם מעט גוונים מרירים. המחיר: 160 שקלים
לה סטופה אג'נו 2007
ליין, שנעשה באיטליה מענבי מלווזיה, יש ריחות של בירה שנעשתה בבלגיה מלתת ומכשות - פירות מתוקים, פרחי יסמין, לבנדר ושמרים. המגע שלו עשיר, המבנה מוצק, וטעמי הפרי העסיסיים שייכים כמעט בוודאות לעולמות היין האדום. הוא לא מפסיק להשתנות בכוס ולכן מומלץ לשתות אותו ממש לאט.
המחיר: 160 שקלים
זידריץ' ויטובסקה 2010
אחד הכתומים הכי אדומים בטעימה. לפחות על פי האף. יש לו ריחות של עשבי תיבול, פרחים ופרי אדום טרי והוא אדום לחלוטין גם כשהוא מגיע לחך, אבל זמן קצר מאוד לאחר מכן הוא כאילו מחליף את עצמו, וממלא את פה בטעמי הדרים ובחמיצות עשירה, עד לסיומת הארוכה והמינרלית.
המחיר: 180 שקלים
וודופיבץ, ויטובסקה 2007
ויטובסקה, שנקרא לפעמים גם ויטוסקה, הוא לא דמות במחזה של חנוך לוין, אלא זן ענבים איטלקי־קרואטי. היין שנעשה ממנו והתיישן בכדי חרס שנקברו מתחת לאדמה הוא חוויה יוצאת דופן. יש לו ריחות של יוד, אצות, בשר טרי ושזיפים. המגע שלו מלא וטעמי הפרי שלו מלווים במליחות קלה לאורך כל הדרך. המחיר: 280 שקלים
כל היינות באתר ג'יאקונדה:
yairgath@gmail.comטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו