המו"מ: פיצוץ, איום - חידוש?

בעקבות המחלוקת סביב הסנקציה הפלילית נגד משתמטים חרדים איים לפיד: "אפרק את הקואליציה" • בליכוד תקפו: לפיד מביים משבר • הפשרה של נתניהו: הורה ליעלון שלא לעכב את התקדמות חוק הגיוס

צילום: יונתן זינדל // רה"מ. "עוד נראה הרבה משברים, גם מדומים וגם אמיתיים"' ,
צילום: יונתן זינדל // רה"מ. "עוד נראה הרבה משברים, גם מדומים וגם אמיתיים"'

בתוך פחות מיממה החליט רה"מ בנימין נתניהו לסיים את המשבר הקואליציוני שעליו הכריז יו"ר יש עתיד, שר האוצר יאיר לפיד, וביקש משר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, שלא לעכב את התקדמותו של חוק השוויון בנטל. 

"הפערים אינם גדולים", נימק רה"מ, "נדון בסנקציות בהמשך החקיקה". עוד הוחלט כי היום יובא לדיון בקרב יועצים משפטיים משני הצדדים הסעיף שבמחלוקת - אם משתמטים חרדים ייענשו בסנקציות כלכלית או פליליות, בטרם תתכנס ועדת פרי.

ואולם, ביש עתיד אמרו אמש כי החלטתו של נתניהו אינה מוכרת להם וכי הם שמעו עליה מהתקשורת. 

בליכוד הבהירו אתמול כי השר יעלון לא יצביע בעד הסעיף שקובע כי סרבן גיוס חרדי יטופל בסנקציות פליליות כעריק. נתניהו, לפיד וכן יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, קראו להיצמד בשעת מחלוקת להסכמים הקואליציוניים, שבהם צוין כי יש להפעיל על סרבני הגיוס סנקציות כלכליות. 

רה"מ הדגיש כי חוק השוויון בנטל המתגבש חשוב לכלכלה הישראלית ולשמירה על אחדות העם מכדי למסמס אותו בספינים פוליטיים. "עד ליישום של החוק בשטח אנו נראה עוד הרבה כותרות ונראה הרבה משברים, גם מדומים וגם אמיתיים", אמר נתניהו בפתח ישיבת סיעת הליכוד, והבהיר כי לא יאפשר ללפיד לייצר משבר מדומה, וכי הוא תומך בקידומו של החוק. 

בד בבד אמר השר יעלון בשיחות סגורות כי "לפיד טירפד פשרה ושתל משבר פוליטי". גם בליכוד ציינו כי כל המהלך של שר האוצר היה ספין, שנועד למנף את היכולת שלו להציג הישגים תחת הכותרת "גיוס החרדים". עוד אמרו במפלגה כי רה"מ לא היה מעוניין ליפול למשבר המבוקש והחליט לסיימו מתוך ההבנה שגיבוש החוק עוד יעבור שורה ארוכה של שינויים בוועדת השרים לענייני חקיקה, בממשלה ובוועדות הכנסת עד שיאושר. 

הדברים נאמרו כתגובה לדברי השר לפיד בפתח ישיבת סיעת יש עתיד. "יהיה שוויון בנטל או שהממשלה הזאת תתפרק. מהרגע הראשון יש עתיד לקחה על עצמה להיות החלק האחראי והיציב בממשלה, גם בהעברת התקציב, גם בהצבעות בכנסת. לקחתי על עצמי את כל החלקים הקשים והלא נעימים של הישיבה בקואליציה, אבל אם מישהו חושב שהלכתי לפוליטיקה רק בשביל לפתור את הקטסטרופה הכלכלית שהשאירה פה הממשלה הקודמת, הוא לא מבין מה אנחנו עושים פה".

"ליצור תמריצים לחרדים"

עוד אמר לפיד: "אני לא מציע לאף אחד להתבלבל בגלל זה שאני מתנהל באופן אחראי כשר אוצר. מי שחושב שיש עתיד תתקפל בנושא של השוויון בנטל, לא מכיר אותנו. כל ניסיון לטרפד את ועדת פרי כדי לפזול לכיוון של הפוליטיקאים החרדים יוביל לפירוק הקואליציה הזאת".

בבית היהודי מתנגדים ליוזמה להטיל סנקציות פליליות. יו"ר המפלגה, השר נפתלי בנט, ניסה להרגיע את הרוחות והחל בשיחות עם לפיד ועם יעלון. "אנחנו לא רוצים לראות גדודי משטרה צבאית פושטים על בני ברק, אך צריך ליצור מערכת תמריצים שתחבר את הציבור החרדי לחברה הישראלית", אמר.

נוסף על כך הודיע ליברמן כי עמדת מפלגתו כוללת גם את גיוס הערבים.

יו"ר התנועה, השרה ציפי לבני, התייחסה למשבר ואמרה: "קשה לי להבין איך מי שמדבר בלהט על שוויון בנטל וקורא לכולם לשרת בצבא ומאיים בסנקציות פליליות, מוציא באותה נשימה את תלמידי ישיבות ההסדר לפני כולם - אחרי 17 חודשים בלבד". 

המשבר החל כאמור שלשום בלילה אחרי חצות, כאשר ששת השרים החברים בוועדת השוויון בנטל הצביעו על סעיפי הצעת החוק שגיבש היו"ר, השר יעקב פרי. בשעה שהגיעו להצבעה על הסעיף העוסק בהחלת סנקציות פליליות על משתמטים - כך שהצבא יהיה מוכרח לטפל במשתמטים חרדים באופן שבו הוא מטפל בשאר המשתמטים בלי שיקול דעת - הודיע השר יעלון כי הוא מתנגד. שאר שרי הליכוד ביתנו בוועדה וכן השר אורי אריאל מהבית היהודי תמכו בעמדתו, מה שהביא לכך שלא יהיה רוב לעמדתם של פרי ויש עתיד. בתגובה הפסיק פרי את הדיון והתקשר ללפיד, והאחרון הורה לו על הפסקת הדיונים ועל "פיצוץ הוועדה". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר