נתניהו הכריז על יום אבל לאומי בעקבות האסון במירון
במח"ש, לעומת זאת, הבדיקה נמשכת ביתר שאת על ידי צוות מורחב של שוטרים בפיקודו של ראש האגף לחקירות ומודיעין, נצ"מ סלמאן איברהים. ל"ישראל היום" נודע שהחוקרים מתמקדים בתפקוד המשטרה ב"מסדרון המוות" שבו נמחצו למוות 45 בני אדם.
הדוחק בהילולה במירון
במהלך סוף השבוע ואתמול אספו החוקרים ממצאים ומסמכים, לרבות תיעוד בזמן אמת הן מזירת האירוע והן מהמחוז הצפוני והמטה הארצי. בימים הקרובים יחל שלב מיפוי החומרים, ואם יתברר שקיים חשד לפלילים - תיפתח חקירה פלילית נגד המעורבים.
כך או כך, במשטרה ומחוצה לה נמשכו גם אתמול הניסיונות להגן על תפקודה על ההר, אך היו גם קולות שקראו להעמיד לדין את האחראים. "מי שהתרשל וכתוצאה מכך נגרם מוות מיותר - שיעמוד לדין פלילי. התפטרות זו לא הבעיה", אמרו אתמול גורמים המעורים בתפקוד הכוח על ההר. "אחריות פלילית נמדדת לפי המעשים שבוצעו לפני האירוע לבין מה שנעשה בשטח", הוסיף מקור הבקיא בחקירת האירוע, "הרי ידוע לכולם שהר מירון הוא מקום בעייתי. במעברים הכרחיים ובצווארי בקבוק חייבת להיות שליטה למשטרה. כפי שזה נראה, לא היתה שליטה על ההמון שנדחס שם".
גורם אחר אמר ל"ישראל היום" בנימה ביקורתית מרומזת, כי המחלקה לחקירות שוטרים "לא חוקרת את ההיגיון של הפקודות, אלא אם המפקדים בשטח מילאו את מה שכתוב בהן".
במח"ש בודקים את תפקוד המשטרה באותו מסדרון צפוף - אם ניתנו הוראות למבקרים בכניסה אליו, ואם היה קשר בין השוטרים שהוצבו בתחילתו לשוטרים שהוצבו בסופו. "מדוע כשהחלה צפיפות אדירה במסדרון לא חסמו את הכניסה אליו מייד, ובמקום זה אפשרו לאנשים לזרום לתוכו?", תהה אתמול גורם משטרתי.
בצד קריאות ציבוריות להקמת ועדת חקירה שנשמעו אתמול, שיגר מפכ"ל המשטרה רנ"צ יעקב שבתאי לשוטריו איגרת שבה ביקש לגבות את עבודתם.
שבתאי הבטיח שהמשטרה תדע לצלוח את המשבר התדמיתי הנוכחי, שממילא היה חבוט. "אנו חותרים לחקר האמת, ולהפקת לקחים מושכלת ומאוזנת של כלל הגורמים המעורבים באירוע מורכב זה", ציין. "אנו ארגון חזק ויציב... אני סומך עליכם. אין לי ספק בעמידתנו באתגרים שלפתחנו".
בצד זאת, פנו מפכ"לים וניצבים בדימוס לראש הממשלה נתניהו בדרישה להקמת ועדת חקירה ממלכתית, וטענו כי המשטרה היא לא הגורם היחיד שיש לחקור. בכירי הארגון בעבר, בראשות המפכ"ל לשעבר משה קרדי, כתבו לנתניהו: "אירוע הר מירון אינו נחלתה של המשטרה בלבד. מעורבים בו גורמי ביטחון נוספים, משרדי ממשלה ורשויות".
"מח"ש לא מספיקה"
גורמים במערכת המשפט העריכו אמש, שלמרות חקירת מח"ש שעליה הודיע היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, יהיה הכרח בבדיקה מעמיקה יותר. "כעת הכדור במגרש הפוליטי. ההערכה היתה שעם תום ההלוויות יבשילו מהלכים לבדיקה עמוקה יותר", סבור מקור משפטי בכיר. "עם זאת, בסוף זו החלטה שהממשלה צריכה לקבל".
עו"ד אייל בסרגליק, מומחה למשפט פלילי ולעבירות צווארון לבן, יו"ר הפורום הפלילי הארצי של לשכת עורכי הדין, מסביר בשיחה עם "ישראל היום": "חקירת האירוע הוטלה בשלב זה, בשל הטענות על מעורבות שוטרים, על מח"ש; אולם האירוע גדול על מידותיה בכמה מידות, עם כל הכבוד. גם אם יחקרו את השוטרים, עיקר החקירה צריכה להיות כלפי מקבלי ההחלטות בשנים האחרונות".
שופטת בית המשפט העליון בדימוס, דליה דורנר, טענה בראיון אתמול כי מי שחושבים שוועדת חקירה תפתור הכל - טועים. "ועדת חקירה לא מחפשת אשמים, זו בורות. היא בודקת, שומעת וממליצה. את ההמלצות שלה לא חייבים לקבל, אבל יש להן משקל גדול", פסקה. ניצב בדימוס שחר איילון, לשעבר מפקד מחוז הצפון במשטרה, אמר לגלי צה"ל כי "מח"ש לא מספיקה לחקר האירוע. צריך להקים ועדת חקירה ממלכתית".
התנועה לאיכות השלטון פרסמה דרישה דומה לוועדת חקירה. גם תנועת אומ"ץ פנתה ליועמ"ש מנדלבליט בהקשר זה.
בהכנת הכתבה השתתפו: איציק סבן, יאיר אלטמן, יהודה שלזינגר ואריאל כהנאטעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו