"פתיחת מערכת החינוך במתכונת קפסולות - איוולת"

תחלואת התלמידים ירדה ב־67%, אבל במשרד הבריאות מתעקשים להמשיך בלמידה בקבוצות • במשרד החינוך תקפו: "התעמרות בתלמידים"

תלמידים בקפסולות // צילום: מישל דוט קום ,
תלמידים בקפסולות // צילום: מישל דוט קום

מנתוני משרד הבריאות עולה כי התחלואה בקורונה בקרב תלמידים "נחתכה" בחופשת פסח ביותר משני שלישים.

בקרב תלמידים אובחנו ב־20.3, עם היציאה לחופשת פסח 7,620 נדבקים, ואילו בשישי האחרון (2.4) היו רק 2,640 חולים מקרב התלמידים. מדובר בירידה של 67%. בקרב צוותי ההוראה היו 624 נדבקים עם היציאה לחופשת פסח, ואילו בסוף השבוע האחרון ירד מספר החולים ועמד על 182 בלבד. מדובר בירידה של  כ־71%.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected

      גם תמונת המצב של המתחסנים בני 16־18 מעודדת. מנתוני משרד הבריאות עולה כי 58% מקרב בני גיל זה הם מחוסנים (לפחות שבועיים לאחר המנה הראשונה או מחלימים). בכלל האוכלוסייה מדובר על 62% מבני 16־18, במגזר החרדי 53% ו־47% במגזר הערבי.

      לצד זאת גוברת הביקורת על החלטת משרד הבריאות להחזיר את הלימודים במתכונת כפי שהיתה לפני פסח, למעט ביטול הקפסולות בכיתה ג'. "זו איווולת לא לפתוח את מערכת החינוך במצב של תחלואה נמוכה ואוכלוסייה מחוסנת בשיעור גבוה. הנזק לתלמידים גדול יותר מאי פתיחת החינוך מאשר מהקורונה", אומר פרופ' חגי לוין, אפידמיולוג ורופא מומחה בבריאות הציבור, האוניברסיטה העברית והדסה. "יכול להיות שפתיחה בלי קפסולות תגדיל את התחלואה, אך המאזניים נוטים לכיוון פתיחה. זה שילדים בכיתות ה'־י"ב' לא חוזרים ללימודים מזיק להם יותר מאשר הקורונה. מנתונים על התמכרויות, דיכאון והשמנה בקרב בני נוער רואים שעוד שבועיים שכיתות ד'־ו' פועלות בחצי למידה גורמים נזק גדול לבראות הציבור. בבית הספר היסודי זה הזמן לבטל לחלוטין את הקפסולות וגם לפתוח ולהקל יותר בכתות ז'־י' ובכיתות י"א'־י"ב' מי שמחוסן יכול לחזור ללמידה רגילה".

      על פי משרד הבריאות, בבית ספר תיכון שבו שיעור התלמידים המחלימים והמתחסנים גבוה מ־90%, אפשר ללמוד בכיתות מלאות וללא הגבלת מעבר בין קבוצות של תלמידים. מנגד, במשרד החינוך טוענים כי אפשר לבטל את הקפסולות בכל הארץ בגילים אלה, שכן כ־68% מקרב תלמידי כיתות י"א־י"ב התחסנו והחלימו. לדברי מנכ"ל משרד החינוך, עמית אדרי: "אין כל היגיון להותיר את מערכת החינוך במתכונת של חצאי קבוצות בחצאי ימים, במיוחד לאור הירידה בנתוני התחלואה והשיעור הגבוה של ההתחסנות בקרב עובדי הוראה ותלמידי כיתות י"א־י"ב". גורם נוסף במשרד החינוך נשמע תקיף יותר ואמר: "נתוני התחלואה הנמוכים, לצד שיעורי ההתחסנות הגבוהים של עובדי ההוראה ותלמידי כיתות י"א־י"ב, מוכיחים שמדובר בהתעמרות בתלמידים ובמערכת".

      ממשרד הבריאות נמסר כי "משרד הבריאות מקיים דיונים תכופים עם גורמי המקצוע במשרד החינוך על מנת לחשוב יחד כיצד לפתוח את המערכת בצורה בטוחה. חשוב לזכור שילדים עדיין לא יכולים להתחסן והם עלולים גם להדביק את המבוגרים בסביבתם. אי לכך, אנו דורשים שהפתיחה תהיה זהירה והדרגתית.

      המשרד מקדם שורה של צעדים של הקלות כגון פתיחת כיתות ג' ללא קפסולות, ביצוע מגן חינוך בכיתות ז'־י' כתנאי לביטול קפסולות, והורדת רף המחוסנים בכיתות י"א־י"ב ל־65% כתנאי לביטול קפסולות. יש שורה של הקלות נוספות הנבחנות מדיי יום בשיח מקצועי ומכבד".

      פרופ' צחי גרוסמן יו"ר האיגוד לרפואת ילדים, אמר: "אחרי השלב הזה יש צורך בשלב נוסף בהקדם. אם בשבועיים הקרובים לא תהיינה הפתעות אני מעריך שיהיה שלב פתיחה נוסף. אם כל המשק פתוח גם מערכת החינוך יכולה להיפתח אך הזהירות היא מידה טובה. יש עדיין מיליון לא מחוסנים ושני מיליון ילדים לא מחוסנים. ואלו המגבלות שבהן אנו מתנהלים. אנו בעד פתיחת מערכת החינוך. אך לא פתיחה אוטומטית לכולם".

      פרופ' גרוסמן
      פרופ' גרוסמן

      מיכל כהן, החברה בוועדה המייעצת לפרויקטור הקורונה ומנכלית משרד החינוך לשעבר, מסרה: ״יש לפתוח את מערכת החינוך כולה לאלתר- הזוי שהקניונים מלאים ושמקומות הבילוי עמוסים בזמן שהילדים נשארים בבית.  אני לא מכירה מחקר אפידמיולוגי שקובע שקניונים בטוחים יותר מבתי ספר. הממשלה קבעה שהחינוך קודם לשאר הענפים אך בפועל המדיניות הפוכה- אפשר וצריך לאפשר לכל הילדים לחזור למסגרות תוך אמצעי הזהירות המתבקשים״.

       
      טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

      כדאי להכיר