המשא ומתן להחזרת הסכם הגרעין האיראני ב -2015 יתקיים בקרב כל הצדדים בווינה בשבוע הבא, כך מסרו היום (שישי) דיפלומטים מערביים. זה המאמץ הרציני הראשון להצלת ההסכם מאז כניסתו של הנשיא ביידן לתפקיד.
בכירים מכלל הצדדים בהסכם: איראן, צרפת, גרמניה, בריטניה, רוסיה וסין, ובכירי ארה"ב יהיו חלק מההתכנסות בבירת אוסטריה. עם זאת, לא יהיו דיונים ישירים לעת עתה בין פקידים אמריקניים לאיראנים, כך מסרו הדיפלומטים ל-"וול סטריט ג'ורנל".
במאי 2018, ארה"ב יצאה מהסכם הגרעין שנחתם ב-2015. הנשיא ביידן אמר שהוא מעוניין שארה"ב תחזור לאותה עסקה, זו שהציבה מגבלות נוקשות אך זמניות לפעילות הגרעין האיראני, בתמורה להשעיית הסנקציות הבינלאומיות על טהרן.
מוקדם יותר היום, בוועידה וירטואלית נפגשו בכירים מאיראן, סין, רוסיה, צרפת ובריטניה ודונו באפשרות להחזיר את ארה"ב להסכם הגרעין.
לפי האיחוד האירופי, "המשתתפים דנו בשאלה כיצד להבטיח יישום מלא ויעיל של ההסכם על ידי כל הצדדים". את הוועידה ניהל הדיפלומט אנריקה מורה, כנציגו של הנציב העליון לענייני חוץ והגנה של האיחוד ג'וזף בורל.
נד פרייס, דובר מחלקת המדינה, אמר בהצהרה לתקשורת בוושינגטון: "אנחנו כמובן מברכים על המהלך, כי מדובר בצעד חיובי. ברור לנו כבר שבועות שאנחנו מוכנים לחזור לעמידה בהתחייבויות הסכם הגרעין עם איראן, אם איראן תפעל באותה דרך", ציין. הוא הוסיף כי וושינגטון מוכנה לעשות זאת באמצעות "סדרה של צעדים הדדיים ראשוניים".
כזכור, בתחילת השבוע דווח באתר פוליטיקו כי הממשל האמריקני הגיש לאיראן הצעה שלפיה תפחית טהרן את העשרת האורניום והתקנת הצנטריפוגות המתקדמות, בתמורה להקלות בסנקציות הכלכליות על המדינה.
בתוך כך, הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית דיווחה אתמול כי איראן החלה להעשיר אורניום במקבץ הרביעי של הצנטריפוגות המתקדמות במפעל ההעשרה התת קרקעי בנתנז.