חמישה ימים בלבד לאחר שטורקיה דרשה מישראל לכבד את גבולותיה הימיים בתכנון מיזם הובלת הגז הטבעי "איסטמד", משרד החוץ באנקרה תקף אתמול (שישי) את ישראל, על רקע מה שהם מגדירים בתור "החלטות הפינוי, ההרס וההחרמה נגד פלשתינים, שמנוגדות לחוק הבינלאומי".
לדברי משרד החוץ הטורקי, "צעדים אלו בשטחים הכבושים, במיוחד בשכונת שייח ג'ראח במזרח ירושלים, מעידים בבירור על כוונת ישראל לחזק את הכיבוש ולא על שאיפה לשלום". הם הוסיפו כי "אדם עם מצפון מתקשה לחזות בפעולות אלו, שישראל הגבירה אותן דווקא בתקופה הנוכחית שבה הפלשתינים נאבק במגפת הקורונה". אנקרה סיכמו: "אנחנו קוראים לקהילה הבינלאומי להראות סולידריות עם הציבור הפלשתיני ולהתנגד למדיניות ההתרחבות הישראלית".
ההודעה התפרסמה שעות ספורות לאחר פגישת שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושאולו (Mevlüt Çavuşoğlu) עם מקבילו האיראני מוחמד ג'וואד זריף בארמון דולמאבהצ'ה באיסטנבול. בפגישה נכח ראש סוכנות המודיעין הטורקית ואחד האנשים החזקים ביותר בטורקיה מאחורי הקלעים, הקאן פידאן (Hakan Fidan).
צ'בושאולו סיפר כי השניים דנו בשיתוף הפעולה "החזק שלנו במאבק נגד ארגוני טרור שונים, במיוחד המחתרת הכורדית (PKK/YPG), ובמחוייבות שלנו לשלמות הטריטוריאלית הטורקית. כמו כן, שוחחנו על צעדים לקידום שיתוף הפעולה הכלכלי". מנגד, זריף הגיב כי "הפגישה היתה מועילה. שוחחנו על היחסים הבילטראליים ועל סוגיות אזוריות. יחד, הכל אפשרי.
השניים לא ציינו האם שוחחו על המתיחות בין המדינות, על רקע פרשת חיסולו של מסעוד מולאווי ורדנג'אני. בחודש שעבר נעצר עובד הקונסוליה האיראנית באיסטנבול בן 43, מוחמד רזה נאסרזאדה, בחשד כי שהוא שסיפק לחשוד בתכנון הרצח, עלי אספנג'אני, את מסמכי המעבר לאיראן.
האירוע התרחש ב-14 בנובמבר 2019, עת עבדולוהאפ קוצ'אק ירה בורדנג'אני למוות ברחוב ברובע שישלי המרכזי באיסטנבול. כבר מן הרגע הראשון היה ברור שמדובר בסגירת חשבונות, שהרי המחוסל היה איש מודיעין איראני שנמלט לאיסטנבול ביוני 2018, בעקבות חקירה שנפתחה נגדו. לאחר מכן, הוא החל לחשוף מקרי שחיתות, שבהם היו מעורבים בכירים בממשל ובכוח קודס של משמרות המהפכה, ברשתות החברתיות.

חבר הפרלמנט הטורקי חסן טוראן (באמצע) וראש הלשכה המדינית של חמאס אסמעיל הנייה (משמאל)
שמו של נאסרזאדה התווסף לפרשה, לאחר חקירתו של אחד המעורבים בסיוע להברחת אספנג'אני לאיראן, סייאואש אבזארי שלמזארי. בעקבות זאת, בית משפט מקומי הוציא את צו המעצר של נאסרזאדה שעובד במחלקת הרישום האזרחית בקונסוליה האיראנית שממוקמת ברובע פאתיה. "לא הייתי בטורקיה בזמן הרצח ואינני מכיר את אספנג'אני או כל אחד אחר מהחשודים", טען נאסרזאדה. מנגד, שלמזארי סיפר: "ראיתי את נאסרזאדה ואדם נוסף, האג'י אע'ה אוספים את אספנג'אני מנמל התעופה 'אימאם חומייני' בטהרן".
הנייה מבקר באיסטנבול
בתוך כך, ראש הלשכה המדינית של חמאס אסמעיל הנייה שב לפעילות בינלאומית, לאחר שארגון הטרור התרכז בשבועות האחרונים בבחירות הפנימיות למוסדות ההנהגה שלהם. הוא נפגש באיסטנבול עם ראש שדולת הידידות הטורקית-פלשתינית בפרלמנט, חסן טוראן (Hasan Turan), וכמה חברים נוספים בשדולה. הנייה דרש מהם לקדם בטורקיה עמדה ברורה וקשה נגד "הגירוש והריסת הבתים בירושלים ובפרבריה, במיוחד בשייח' ג'ראח".
ראש הלשכה המדינית של חמאס טען בפני חברי הפרלמנט הטורקיים שנכחו כי "ישראל מנסה לייהד את העיר ולגרש את האזרחים הפלשתינים. לטורקיה יש את היכולות הדיפלומטיות הבינלאומיות לסייע לירושלים". בתום הפגישה, חברי הפרלמנט הטורקיים, בראשות טוראן ממפלגת הצדק והפיתוח (AK) של ארדואן והנייה סיכמו על כמה צעדים נגד פעילות ישראל.