ניצולת חטיפת מטוס סבנה לרה"מ: "תן לי להתחסן בארץ"

פטריסיה שטרן היתה בת 6 כאשר חולצה מידי המחבלים • בפנייה לנתניהו היא מבקשת: "אין בבלגיה מספיק חיסונים - אני רוצה לעלות לישראל"

שטרן, בקטן: נתניהו מקבל מהנשיא שז"ר אות הוקרה על השתתפותו בחילוץ חטופי סבנה // צילום: GettyImages // שטרן, בקטן: נתניהו מקבל מהנשיא שז"ר אות הוקרה על השתתפותו בחילוץ חטופי סבנה

מבצע החיסונים הישראלי לקורונה ממשיך לעורר פלאים בעולם ורבים אשר תקועים בחו"ל מנסים לעשות את דרכם ארצה. אחת מהם היא פטריסיה שטרן, מניצולי חטיפת מטוס סבנה ב-1972, מבצע חילוץ שראש הממשלה בנימין נתניהו השתתף בו בתור מפקד צוות בסיירת מטכ"ל. כעת היא פונה אליו בבקשה: "תן לי להתחסן בארץ".

שטרן (55) היתה בת 6 כאשר עלתה על טיסה מספר 571 של חברת סבנה מבריסל ללוד, עם נחיתת ביניים בווינה. אלו היו שנות ה-70, תקופה שבה הטרור הפלשתיני החל להרים ראש עם כמה מבצעים נגד יעדים ירדניים וישראליים בדמות ארגון "ספטמבר השחור".

כאשר המטוס עשה עצירת ביניים בבירה האוסטרית, מבצע החטיפה עלה שלב כאשר שני מחבלים מוסווים בלבוש אזרחי הצטרפו לעוד שניים שכבר שהו במטוס, נכנסו לשירותים והוציאו את האמל"ח שכלל אקדחים ופצצות.

"אני זוכרת הכל. הייתי הילדה היחידה במטוס", שטרן משחזרת בשיחה מבלגיה עם "ישראל היום". "נסעתי מבריסל דרך וינה לתל אביב. שני מחבלים עלו בבריסל ועוד שניים בווינה. איך אתה לא יכול לזכור את זה? לא היו לנו אוכל ושתייה, ואני זוכרת שכאשר הלכתי לשירותים אחת המחבלות כיוונה רובה לפנים שלי כי היתה לי שרשרת עם מגן דוד, כאילו שהיא רצתה שאני אמות".

"רק רציתי שזה ייגמר"

כידוע, לוחמי סיירת מטכ"ל בפיקודו של אהוד ברק פרצו למטוס, בעודם מחופשים לטכנאים. הם שלפו אקדחים מסוג ברטה ובתוך דקה נטרלו את ארבעת המחבלים. שניים חוסלו ושתי מחבלות נעצרו. נתניהו נפצע בזרועו במבצע.

"אחר כך, כשהחיילים נכנסו מחופשים למטוס, הייתי הראשונה לצאת ממנו. רק רציתי שזה ייגמר. הלכנו לשדה התעופה בן-גוריון, שם היו המון-המון אנשים. דיברתי עם משה דיין, שמעון פרס וגולדה מאיר, שלא היתה ממש נחמדה", מתארת שטרן.

50 שנה מאוחר יותר, היא אוצרת בליבה את האירוע ומדגישה: "לא ביקשתי שום דבר כשזה קרה. לא ביקשתי מפה (שלטונות בלגיה; ד"פ) וגם לא מהארץ. אני רק רוצה לבוא לארץ לקבל את החיסון, בבקשה", מתחננת שטרן אשר בבעלותה תעודת זהות ישראלית.

שטרן לאחר החילוץ (משמאל)
שטרן לאחר החילוץ (משמאל)

טובה אישית

אירופה נמצאת בעיצומו של גל תחלואה שלישי, כאשר מבצע החיסון ביבשת מקרטע ומאופיין באיטיות ובחוסר יעילות. שטרן פסימית לגבי האפשרות שהעניין ייפתר בקרוב ומצהירה: "אני רוצה לעלות לארץ. נמאס לי מכאן, זהו", היא אומרת בייאוש.

הרגשה זו מאפיינת גם את התנהלותה של שטרן מול הגורמים הרשמיים, כולל שגרירות ישראל בבריסל.

"השגרירות כאן בבלגיה סגורה", היא מציינת. "הכל סגור ואי אפשר לדבר עם אף אחד. זה מאוד מסובך כאן. יש בבלגיה חיסונים של מודרנה, אסטרהזניקה ופייזר, אבל לא נותנים להתחסן. הלכתי פעמיים ולא רצו לתת לי כי אני צעירה מדי. אין להם מספיק חיסונים בשביל כולם".

הניצולה מבקשת טובה אישית מראש הממשלה, מי שהציל אותה לפני חמישה עשורים: "אבא שלי קבור בהר המנוחות בירושלים וכבר שנתיים לא הלכתי לראות אותו. בשנה שעברה ביטלו לי את הטיסה. מבלגיה בכלל אין טיסות.

"נתניהו יכול לעשות לי טובה. אני רוצה שהוא יתקשר אלי, זה נשאר בלב. אם הוא ימצא לי עבודה, אני גם אעלה לארץ", מסכמת שטרן באופטימיות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר