טורקיה עדיין רוצה גבול ימי עם ישראל

מקורבו של ארדואן, אדמירל ג'יהאט יאייג'י: "הגבול הימי שלנו צריך להתחיל בלוב ולהסתיים בישראל" • "מדינות צריכות לפעול באופן פרגמטי"

הצעתו של אדמירל יאייג'י לגבול ימי עם מצרים ,
הצעתו של אדמירל יאייג'י לגבול ימי עם מצרים

מאז מינויו של עבדל פתאח א-סיסי לנשיא מצרים ביוני 2014, היחסים בין קהיר לבין אנקרה הלכו והתדרדרו. מאבקו של נשיא מצרים בתנועת "האחים המוסלמים" הקימה נגדו את מקבילו הטורקי רג'פ טאייפ ארדואן שאחד מסמלי ההיכר שלו הוא תנועת ה"רביע" של האחים המוסלמים ומזוהה עמם במיוחד. על כן, הודעתו אתמול (רביעי) של שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושאולו כי "טורקיה יכולה לחתום עם מצרים על הסכם גבול ימי" הפתיעה מאוד.

זו לא היתה הפעם הראשונה שבה אנקרה הפתיעה בתחום הימי, לאחר שבדצמבר פורסם לראשונה ב"ישראל היום" על הצעת האדמירל ג'יהאט יאייג'י, מקורבו של נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן, להסדרת הגבול הכלכלי הימי, בין טורקיה לישראל. ההצעה התפרסמה במלואה במאמר בירחון "טורקיסקופ" (Turkeyscope) היוצא לאור ממרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב. ארבעה חודשים קודם לכן, אנקרה העבירה לירושלים מסר ברור בדבר רצונה לפתוח בשיחות בנושא זה. עם זאת, בשל מגפת הקורונה, התהליך לא התפתח.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected

      עימות ישראלי-טורקי בשידור חי

      על פי ההצעה שהעלה יאייג'י, הגבולות הימיים של שתי המדינות יתחברו על חשבון קפריסין. וכעת, כך מסתבר, מקורבו של ארדואן בנה תוכנית להסכם גבול עם מצרים שמתיישרת הן עם התוכנית שיצר יאיג'י להסכם גבול ימי עם לוב, שעליו ארדואן חתם עם ממשלת ההסכמה בטריפולי ב-27 בנובמבר 2019, והן בצורה די יסודית עם ההצעה לירושלים שפורסמה לראשונה ב"ישראל היום". כצפוי, אדמירל יאייג'י מציע שטח ימי על חשבון רפובליקת קפריסין, אך מנגד הוא מקפיד לשמר את האפשרות לגבול ימי עם ישראל.

      "ההצהרה של שר החוץ צ'בושאולו היא חיובית ומבטיחה", הגיב יאייג'י בראיון לאתר "דוע'ו אקדניז פוליטיק" (Doğu Akdeniz Politik) שעוסק בסיקור המתרחש במזרח הים התיכון. לדברי האדמירל, "מדינות צריכות לפעול באופן פרגמטי. במשך שנים רבים אמרנו כי קביעת אזורים המים הכלכליים הבלעדיים עם מצרים הוא גורם מכריע בקביעת הגבולות הימיים הדרומיים שלנו".

      גבול טורקיה-ישראל, כפי שהציע אדמירל יאייג'י

      יאייג'י הוסיף כי "תיחום המים הכלכליים הבלעדיים עם מצרים צריך להתחיל מהצד המזרחי של ההסכם שחתמנו מול לוב ולהמשיך עד למערב קו הגבול הצפוי עם ישראל. בדרך זו, ההסכם יקלקל גם את ציפיותיהם של היוונים והקפריסאים".

      טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

      כדאי להכיר