"שמיים פתוחים זו רק ההתחלה"

בשבוע שבו הוביל לאישור הרפורמה הגדולה, למרות הלחץ שהופעל עליו והאיומים שספג, שר התחבורה ישראל כץ מבהיר שלא יעצור כאן • הוא מתכוון לבצע מהפכה להוזלת כלי הרכב, ליצור תחרות בנמלים, לדחוף לשיפור התשתיות בכבישים ולהילחם בתאונות הדרכים • וכן, הוא מאמין בממ

צילום: דודי ועקנין // לא מעט יעדים לעמוד בהם. שר התחבורה, ישראל כץ ,
צילום: דודי ועקנין // לא מעט יעדים לעמוד בהם. שר התחבורה, ישראל כץ

שמיים חייכו השבוע לישראל כץ. אחרי שהעביר את רפורמת הענק שפתחה את ענף התעופה לתחרות, מרים כץ את ראשו אל על ורואה שמיים כחולים יותר, צלולים יותר, ובדמיונו הם גם מלאים אווירונים שמטיסים עשרות אלפי ישראלים ותיירים במחירים נמוכים. "הכי חשוב", הוא אומר "הוא שהשמיים בידינו, אבל זה לא הסוף, יש עוד הרבה מלחמות להילחם בהן. חוקי המשחק השתנו". כץ מתרווח בכיסאו שבמשרדו בירושלים ונושם לרווחה.

עריכה: חנן פישר, רן מידן, הפקה: בת חן הולנדר, צילום: בני פלבן, זוהר קליגמן, ארכיון: מיקי שמידט, משה בן שמחון, רן שאולי

עבר עליך שבוע קשה מאוד. הוא הסתיים עם שמיים פתוחים ביד, אבל ההתחלה בכלל היתה במאבק שניהלת מול האוצר על הקיצוץ בתחבורה.

"פקידי האוצר, וגם השר, רצו לחסל את הפריפריה. אמרתי לשר האוצר ולאנשיו שהממשלה היא שתקבע את סדר העדיפויות; שישאירו את האידיאולוגיה בצד. בסוף ישבתי עם לפיד ואמרתי לו: בוא נסכם שאני קובע את סדר העדיפות, נושיב את אנשי המקצוע והם יגיעו לסיכומים, וכך היה. כל מה שהתחיל בביצוע - נמשך, כל מה שלא התחיל או שנמצא בהליכי תכנון, כגון הרחבת כביש גהה, יידחה בשנה או בשנתיים".

מה עוד סיכמת עם האוצר בנושא זה?

"סיכמנו שאנחנו נלך להנפקה ברכבת בהיקף של שני מיליארד שקלים, שילכו בעצם לכיסוי גירעון תקציב המדינה. גם עשינו הסדרים מימוניים לדחיית תשלומים לספקים, כך שבפועל הקיצוץ הוא עוד פחות, כי זה גם ההנפקה. גם הסדרים פיננסיים ופרויקטים מסוימים יכולנו לעכב, בלי להוציא אותם כרגע לדרך".

 לדברי כץ, תושבי הצפון שבאו למחות על הכוונה לבטל את רכבת העמק והרכבת לבית שאן, קיבלו את הבשורה בשמחה, וראשי הרשויות באו לשבח על ההסכם שהושג עם האוצר. כץ: "כשראש הממשלה ואני התחלנו בקדנציה הקודמת והודענו על הפרויקטים הללו, לא כל כך האמינו לנו. אחרי זה עשו מכרזים, אחר כך התחילו להגיע הכלים לשטח, ורק כשראו שהעבודות בעיצומן, אמרו שהפעם עושים. אנשים התחילו לקנות דירות, החלה תנועת עסקים, ופתאום באים ואומרים שיבטלו את זה. הם פשוט היו בהלם".

איך, ממה שנראה כמו מלחמת עולם בינך ללפיד, נהיה בסוף הסכם שכולם מרוצים ממנו?

"דיבר איתי שר האוצר בטלפון, דווקא על שמיים פתוחים, ואז העליתי בפניו את נושא התשתיות ואמרתי לו שאני משוכנע שפקידיו ינסו בהזדמנות הזאת לחסל את התשתיות בפריפריה. הם לא רצו את זה לפני ארבע שנים, ניסו לעשות את זה בוועדת טרכטנברג, וגם עכשיו, עם העובדה שהוא לא כל כך בקיא, הם ינסו שוב בוודאות. אמרתי לו שאני קורא בכל מיני מקומות שמבטלים רכבות, ושאלתי אותו אם נראה לו הגיוני שלא ידברו איתי לפני שמגבשים תוכנית.

"ואז הוא הורה להם לבוא לשבת איתי. אבל כשהם באו לשבת, הם לא באו לדבר, אלא להכתיב, והודיעו: אנחנו הולכים להוריד את רכבת העמק, להוריד את הרכבת לכרמיאל, לבטל את כביש 6 צפון־מזרח, לבטל, לבטל, לבטל. אמרתי: סליחה, אתם אומרים עכשיו דברים שנוגדים את המדיניות של הממשלה. ראש הממשלה ואני העברנו את תוכנית נתיבי ישראל בממשלה בתחילת 2010, והתוכנית מדברת על חיבור הגליל והנגב ברכבות ובכבישים אסטרטגיים ממרכז המדינה למטרופולינים הגדולים, כגון חיפה ובאר שבע.

 "אני עמדתי בראש המערכת שביצעה את הדברים האלה, וזאת הפעם הראשונה שלא רק שהחליטו, אלא גם ביצעו. הביצוע נמצא בשלבים מאוד מתקדמים, השקענו מיליארדים בפרויקטים האלה. אנחנו הטמנו בעצם מיליארדים באדמה, ואם עכשיו אתם תעצרו את זה, משמע תבטלו, אז מיליארדים ירדו לטמיון. אמרתי להם שזה דבר שמבקר המדינה יצטרך לחקור אותו".

לדברי כץ, "אחד הפקידים ענה לי: מצידי שהמיליארדים האלה יירדו לטמיון וילכו לאיבוד, ושהרכבת הזאת לא תעבוד, כי מבחינתי היא לא כלכלית. אמרתי לו: זה לא תפקידך. אנחנו החלטנו שזה כלכלי, החלטנו שזה לאומי, אנחנו ביצענו את המדיניות, ואתה לא מוסמך לקבוע בענייני מדיניות. בשלב הזה הפסקתי את הפגישה".

כץ ממשיך ומספר כי, "לאחר מכן לפיד הזמין אותי למשרד שנמצא בביתו. ישבנו, וחידדתי לו עוד פעם את הדברים. אמרתי לו: תשמע, הממשלה החליטה. אתה רוצה לחזור לממשלה, לערער על המדיניות? להגיד שלא צריך רכבות בפריפריה ולא כבישים? אז תבוא, אבל תהיה בטוח, שגם ראש הממשלה יהיה נגדך. הממשלה לא תיתן לך לבטל את המדיניות הזאת, ואסור לבטל את המדיניות הזאת. היועצים שלך יכולים להגיד לך מה שהם רוצים, יש להם את הדעה שלהם. אנחנו, לא בהיסח הדעת, במודע, מתוך מחשבה, מתוך גישה אידיאולוגית, מתוך גישה כלכלית, נמשיך לקדם את זה".

כמו שאתה אומר, גם באספלט יש אידיאולוגיה. 

"נכון. גם כשזה מוביל לגליל, גם לנגב וגם למערת המכפלה, לכל המקומות הבאנו את האספלט".

מלחמה אווירית

הקרב עם האוצר עוד לא נגמר, וכאמור רפורמת שמיים פתוחים הפכה לנושא המסוקר והמעניין ביותר של השבוע, שמשך את תשומת הלב של כל הישראלים, גם אלו שנתקעו בחו"ל.

עמדת השבוע מול אל על וההסתדרות, שהטיחו בך טענות קשות.

"ועד עובדי אל על בעצם מייצג גישה שמסרבת לתת לחברה להתייעל, ואם חברת אל על לא תתייעל, בלי קשר לשמיים פתוחים, היא לא תוכל לשרוד. העברנו את הרפורמה למרות האיומים והלחצים הכבדים. הרי לא במקרה במשך המון שנים לא קיבלו החלטה על שמיים פתוחים. לאל על היה מספיק כוח בהסתדרות למנוע החלטה כזאת".

כץ מציין כי, "ב־10 ביוני אני נוסע לבריסל לפגישה שבה כל שרי האיחוד האירופי ואני חותמים על ההסכם באופן פורמלי, אחרי שהממשלה אישרה אותו", ומוסיף בחיוך: "אני רק לא בטוח שאטוס לבריסל באל על בנסיבות הללו".

לצד הורדת מחירי כרטיסי הטיסה, התיירים ממשיכים להיתקל במחירי המלונות המרקיעים שחקים.

"אני מאמין שגם בתשתית הקיימת אפשר למצוא פתרונות לינה לא מעטים, אבל אין ספק שצריך להיערך לזה". 

הצרכן הישראלי בכל זאת נפגע, כי הוא עדיין משלם את אותם מחירים, ואם אכן ייווצר ביקוש עצום, הוא ישלם אפילו יותר. 

"לא יהיה דבר כזה מסיבה אחת: אם המלונות לא ייתנו לו מחיר נמוך, הוא יטוס לחו"ל, כך שהצרכן הישראלי מרוויח. במדינות אחרות התיירות הכפילה את עצמה ושינתה את עצמה. הטיסות הוזלו, ויותר אנשים באו כתוצאה מכך - גם המקומיים וגם התיירים. אגב, עוד תיירות זה עוד המון 

מקומות עבודה".

אחרי הרפורמה, כמה יעלה כרטיס טיסה לפאריס?

"פעמיים ביקרתי בצרפת ופגשתי את נציגי הקהילה היהודית, שבכו לי על מחירי הטיסות בחגים לישראל בגלל שאין תחרות. זה מה שבין השאר הלהיט אותי בעניין הזה. התחרות תוריד את המחירים בהרבה, אני בטוח. אנחנו רואים מה קורה באירופה - אם אתה טס היום מרומא ללונדון, יש לך טיסות ב־90 דולר".

איך זה יקרה?

"חברות לואו־קוסט יתחילו לעבוד מהר. איזי ג'ט אמרה שהיא פותחת עוד שלושה יעדים. יהיו כאן גם טיסות לואו־קוסט, גם טיסות רגילות, גם טיסות המשך לארה"ב וגם לאסיה. אנחנו נהיה חלק מאירופה. לא בכדי אל על חוששת מתחרות. היא צריכה להתייעל, היא חברה מנופחת, היא חברה שלא התארגנה אחרי שהיא הופרטה, כי היתה לה השיטה הכי טובה - אזרחי ישראל מסבסדים אותה".

היו טענות שהמהלך הזה בוצע במחטף.

"הכנתי את המהלך הזה במשך שנים. כל המשא ומתן היה שקוף - נציגי החברות באופן נדיר השתתפו במשא ומתן כמשקיפים, וידעו הכל בזמן אמת. כל ההערות שלהם בנוגע להגבלים עסקיים נפתרו כבר. הודעתי להם שכל מה שיהיה מותר לחברות אירופיות, אתן גם להם בהמשך, אין שום מגבלה. מה שכן, הם צריכים להתחרות". 

כץ מסכם את המהלך שהוביל ואמר: "אני מאוד מרוצה מזה שהעברנו את ההחלטה למרות הלחצים. יש כאן גם החלטה שהיא חשובה ביותר מבחינת התוכן שלה: הורדת תעריפים, הגדלת יעדים, עוד תיירים, עוד מקומות תעסוקה. אבל יש כאן גם מסר של משילות, והציבור מאוד מעריך את זה. נמאס כבר לראות ממשלות שלא מסוגלות לקבל החלטות, שמתקפלות בפני כל מיני גופים ואיומים". 

אתה מרגיש שהיתה לכידות ממשלתית סביב הנושא? הרוח היא שהממשלה הזאת נבחרה כמו היתה תוכנית ריאליטי.

"במבחן הראשון הממשלה עמדה, אבל זה לא שלא היו ראשי מפלגות שלא היו להם היסוסים. ברגע שהם ראו את הנחישות בהגשת ההצעה ואת ראש הממשלה מתייצב ומבהיר כבר בתחילת הישיבה שהוא לא מקבל מונופולים ולא קרטלים, ומנפנף את הספין, היה ניסיון להטות את הדיון לכיווני סרק".

אתה יכול לקבל עליך את האחריות לכך שחברת אל על תקרוס?

"אתה לא יכול לתת לחברה פרטית להבין שבכל מקרה אתה חייב להחזיק אותה, בכל מחיר ובכל בזבוז. אין דבר כזה. ההחלטה שלנו היא להגן על חברות ישראליות, ונקטנו המון צעדים בעניין. נושא הביטחון למשל; באירופה זה נחשב סבסוד, ולא מרשים שם שהמימון לכך יהיה ממשלתי, אבל בגלל הייחודיות של ישראל, הביטחון לא ייחשב סבסוד, אלא הוצאה לגיטימית - ולכן אנחנו יכולים לתת להם קרוב ל־100 אחוז. אחרי שאתה פותר את הבעיה של הביטחון, אתה הופך את זה ליתרון, כי אנשים בכל זאת מעדיפים לטוס במטוס מאובטח, מטוס ישראלי".

כץ לא חוסך דברי ביקורת מהנהלת אל על, שהובילה השבוע את המאבק ברפורמה. "למנכ"ל אל על יש גישה של טייס", הוא אומר, "אבל הוא צריך להוכיח את עצמו גם כמנהל. בינתיים אל על מפסידה. היא ניהלה את המאבק הלא נכון. היא חשבה שיש לה כוח, יחד עם עופר עיני, למנוע את ההחלטה, והיא נדהמה לגלות שלא הצליחה לעשות זאת. כולם שם היו בטוחים שהם ימנעו את קבלת ההחלטה".

הוזלת כלי רכב, פתיחת נמלים

לא צריך להתאמץ כדי להבין שכץ לא יעצור כאן. לא במלחמה באוצר ולא במלחמה על יישום שמיים פתוחים. האמת היא שהוא גם לא מסתיר את זה. "אני לקחתי על עצמי לעשות רפורמות. ראש הממשלה ידע שאני בא גם לקדם תשתיות וגם לבצע רפורמות. אלה דברים שגם הוא מאמין בהם. היה לי קל מהבחינה הזאת, כיוון שכשאני הכנתי דברים, אז קיבלתי את מלוא הגיבוי, גם לתוכנית התשתיות האדירה הזאת, נתיבי ישראל, שלא היתה כמותה בהיסטוריה של המדינה. בן־גוריון עשה המון דברים, דבר אחד הוא לא עשה - הוא לא חיבר את הפריפריה. הוא הלך לגור בנגב, אבל הוא לא חיבר אותו". 

כץ חושף את הרפורמה הבאה שלו. "בחוק ההסדרים", הוא אומר, "הסמוי מן העין עדיין שולט. יש מהפכה ענקית בנוגע לתחרות בענף הרכב, שמלווה בחקיקה ובהחלטות מול טייקונים אדירים. הטייקונים החזקים ביותר הם יבואני הרכב. הם מרוויחים הכי בקלות. אתה בא, אתה מזמין רכב, אתה משלם מראש לפי שער הדולר, ואחרי ששילמת הם עושים את ההזמנה מחו"ל, כי רק הם יכולים להביא את הדגם הזה. 

"אתה משלם להם גם על תוספת האחריות, אתה מטפל ברכב במוסכים שלהם ואתה משלם את מחיר החלפים שלהם. אתה לקוח שבוי בהוצאה שהיא השנייה בגודלה למשפחה בישראל, וניצבת רק אחרי ההוצאה על דיור. זו תהיה מהפכה שתוביל גם את ייבוא הרכב, גם את חלקי הרכב, גם את הטיפול במוסכים - היא לא תאפשר את המונופול של היבואנים על מוסכים. 

"היא תאסור עליהם למנוע מבעלי הרכב לטפל במוסכים אחרים. היא תחייב אותם לתת אחריות אם מישהו מייבא רכב בייבוא אישי, או בייבוא אחר, דרך יבואן מקביל. היא תאפשר גם ליבואנים אחרים לייבא את אותם דגמים. יהיו שני דברים - ייבוא מקביל על אותם דגמים של יבואנים, וייכנס המושג של יבואן זעיר. בתנאים פשוטים ביותר עוסק מורשה יוכל לייבא עד 20 כלי רכב לשנה". 

לאיזו ירידה במחירי הרכב הפרטי יהיה אפשר לצפות בזכות המהלך? 

"לירידה של עד 20 אחוזים מהמחיר היום. זאת מהפכה ענקית. וזה רק מחיר הרכב. צריך לחשוב גם על הדברים האחרים - על המוסך, על החלפים ועל הטיפולים. הכל נפתח לתחרות, לכל רוחב השדרה".

אחרי הרפורמות בשמיים ובקרקע, השלב הבא שלך הוא הרפורמות בנמלים.

"אנחנו מכינים בשיטתיות כבר כמה שנים את הרפורמה, ובחודשים הקרובים היא גם תושק. זה לוקח שנים להכין דבר כזה. נקדם ברפורמה את התכנון להקים נמל באשדוד ונמל בחיפה. גם פה תהיה תחרות. יהיו שני נמלים באשדוד ושניים בחיפה, וכל מעביר סחורות יוכל לבחור בנמל שייתן לו מחיר נמוך יותר. גם הצרכן יוכל ליהנות ממחיר נמוך יותר של הסחורות בזכות המהלך". 

דרום, מרכז, צפון

פרויקט מדובר נוסף שדוחף את כץ לעשייה הוא הרכבת לאילת. "דיברתי כבר עם ראש הממשלה בימים האחרונים, וקבענו שמייד אחרי שנעביר את תקציב המדינה, נביא את זה להחלטת הממשלה, שמעדיפה לשתף פעולה עם ממשלה זרה. יש שרואים בזה חשיבות אסטרטגית. ממשלת סין מגלה עניין עצום וגם ממשלות צרפת וספרד. 

"הרכבת לאילת תיסע במהירות 250 קמ"ש באזור הערבה. בתוך שעתיים היא תגיע מת"א לאילת. גמרנו את התכנון ואישרנו אותו בוועדה מחוזית ובוועדה ארצית. הסינים מוכנים לספק מימון ביניים, לא על חשבון תקציב המדינה, ובתוך 30-20 שנה הם יקבלו החזר על הדבר הזה. הם יקימו, ואנחנו נפעיל את זה". 

ומה עם רכבת עירונית בת"א? 

"בדיוק השבוע סיימתי דיון עם חברת נתיבי תחבורה עירוניים, שהוציאה לדרך את הקו האדום מפ"ת לבת ים, שסוף סוף, אחרי אולי 40 שנה שמדברים עליו, הוצאנו לדרך. הם התחילו כבר לעבוד בשטח. אמנם זה ייקח שנים, אבל אנחנו כבר מקימים את הקו הזה, ומתכננים להקים רשת של רכבות. אנחנו משתדלים שכמה מהן יהיו תת־קרקעיות. המטרה היא שתהיה רשת של רכבות, של אוטובוסים מהירים ושל B.R.T - מין רכבת קלה על גלגלים; אחת כזאת תצא לדרך בחיפה כבר באוגוסט הקרוב. 

"בתל אביב, בגוש דן ובשרון אנחנו גם מתחילים להוציא לדרך את הפרויקטים. קיימתי גם דיון עם אנשי התחבורה הציבורית, ואמרתי להם שמבחינתי שיפור התחבורה הציבורית בשנים הקרובות ופיתוח הנמלים הם שניים מהיעדים החשובים ביותר למשרד בקדנציה הזאת. לצד המשך ההשקעה בתשתיות, המאבק בתאונות הדרכים, הרפורמות שעשינו ברכבת, שמיים פתוחים, והרפורמות שנעשה עכשיו גם בתחום הרכב, אלו שני תחומים מאד חשובים".

מה לגבי כביש 6, עד לאן הוא יגיע ומה לוחות הזמנים?

"את כביש 6 מאריכים עכשיו בצפון עד קריית אתא ובדרום מקריית גת עד צומת שוקת. מצומת שוקת יש אוטוסטרדה חדשה, שמע"צ סוללת לערד. לאחר מכן יאריכו את כביש 6 עד נבטים ועד צומת הנגב. כלומר, מאריכים את כביש 6 עד לב הנגב בדרום ועד יקנעם, ומשם מזלג שיוביל עד קריית שמונה בצפון".

והוא יגיע עד קרית שמונה? 

"כביש 6 יגיע עד צומת עמיעד, להערכתי. בתוך כשנתיים וחצי העבודות יושלמו".

כשר שאחראי גם לבטיחות בדרכים, איך מטפלים בתאונות הרבות? 

"מספר ההרוגים ירד והיה לנמוך ביותר זה 50 שנה. לא באופן יחסי, אלא באופן מוחלט. מאז נכנסתי לתפקיד, במשך ארבע שנים, היקף ההרוגים ירד בממוצע ב־20 אחוזים. הגענו למקום העשירי מבחינת רמת הבטיחות בעולם, וקבעתי יעד שבתוך חמש שנים נגיע למקום החמישי בעולם". 

 להיפרד מעזה

על השאלה, כמה זמן הממשלה בהרכבה הנוכחי יכולה לשרוד, כץ לא מהסס לענות באופטימיות. "היא פתחה ברגל ימין", הוא אומר, "אני חושב שתוצאות הבחירות הן מורכבות. הקואליציה שונה מהקואליציה הקודמת, והיא דורשת יותר שיתופי פעולה, אבל אני חושב שיש לה מכנה משותף מוצק - המהלך האחרון (שמיים פתוחים) הוכיח את זה; הוא הראה שהאופי של הקואליציה מבחינה אזרחית וכלכלית די אחיד. כשיצוצו הנושאים המדיניים, יכול להיות שנראה חילוקי דעות, אבל כרגע הדברים האלה עוד לא על הפרק". 

כשר בממשלה ייתכן שתתבקש להצביע בעד או נגד יוזמות מדיניות. 

"אף אחד לא נגד משא ומתן. גם הבית היהודי אומר שהוא בעד. לא אנחנו מעכבים בשנים האלה את המשא ומתן. אבו מאזן מעכב, כי בגלל האביב הערבי הוא פוחד לאבד את הכיסא שלו, אם ינקוט צעדים ויידרש לוויתורים. אם יהיה משא ומתן, העמדות שלי ידועות. אני מעולם לא תמכתי במדינה פלשתינית. אני גם לא חושב שהפתרון הזה הוא ריאלי, בטח לא בנסיבות האלה, שעזה היא ישות בפני עצמה. 

"לאבו מאזן אין שום כוח מנהיגותי מול יתר האזורים. בעצם, הרשות חיה בחסדה של ישראל, ולא החמאס היה משתלט עליה. עדיין לא הגענו לשלב שבו צריך לגבש פתרון מדיני אמיתי או לתמוך באחד שכזה, כי אין לך פרטנר שאתה יכול לסמוך עליו". 

אבל הלחץ האמריקני כבר מורגש.

"ביקור נשיא ארה"ב היה מפגן של תמיכה, שיש לו משמעות ביטחונית וגם מדינית בעיני כל העולם והסביבה. שיתוף הפעולה המודיעיני והצבאי חשוב, אבל בסופו של דבר אנחנו צריכים לדעת להגן על עצמנו ועל כל האינטרסים שלנו, למשל לייצר כושר הרתעה שאין לו תחליף. 

"לגבי עזה, כבר שנים אני קורא לפתרון ההתנתקות מעזה - לנתק אזרחית את כל הקשר. אני לא מוצא היגיון שאנחנו צריכים להזרים להם סחורות, חשמל ומים. לדעתי, אפשר לייצר שם מערכת נפרדת או שהם יתחברו לאחיהם המוסלמים במצרים". 

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר