"75% תמותה": ארגון הבריאות העולמי מזהיר מפני המגפה הבאה

נגיף הניפה, שמקורו מעטלפים והתפרץ בעבר בסין, גורם לנפיחות במוח ולמוות בייסורים קשים • ארגון הבריאות העולמי הכניס את הווירוס לרשימה של 16 הפטוגנים המסוכנים ביותר לאנושות, במטרה להחיש מימון לפיתוח טיפולים ותרופות למחלה

חיטוי רחובות בסין // צילום: איי.אף.פי // חיטוי רחובות בסין // צילום: איי.אף.פי

ארגון הבריאות העולמי רשם היום (ראשון) צעד ראשון למלחמה בהתפרצות אפשרית של נגיף הניפה, הגורם למחלה חשוכת מרפא שהורגת שני שליש מהחולים, והכניס את הנגיף לרשימה של פטוגנים המסכנים את האנושות. 

הכנסתו של הנגיף הקטלני לרשימה תאפשר מימון למחקר וחיפוש אחר תרופות וטיפולים למחלה הקשה שנגרמת בעקבות חשיפה לנגיף, שמקורו בעטלפי פירות והתפרץ בפעם האחרונה בסין. על פי דיווח ב"סאן" הבריטי, החשש הגדול ביותר בקרב המומחים הוא מווריאנט של מחלת הניפה שיתברר כמידבק יותר עבור בני אדם. 

ד"ר ג'ונתן אפשטיין, סגן נשיא ארגון "EcoHealth Alliance", הארגון הלא ממשלתי הגדול בעולם למחלות מידבקות, הסביר ל"סאן": "אנו יודעים מעט מאוד על המגוון הגנטי של של נגיפים מסוג ניפה בעטלפים, ומה שאנו מפחדים ממנו הוא זן שמידבק יותר לבני אדם".

"עד כה, נגיף הניפה המוכר עובר רק במגע קרוב עם החולה או בעל החיים הנגוע, דרך טיפות ממערכת הנשימה, ונדיר שאנו מוצאים שרשרת הדבקה גדולה. עם זאת, לאור המגע הגובר בין אוכלוסיות עטלפים לבני אדם, סביר שיגיע זן שיעבור טוב יותר מאדם לאדם והסכנה היא אדירה", מסביר אפשטיין. 

זו לא אשמתו. עטלף פירות אסייתי // צילום: Gettyimages
זו לא אשמתו. עטלף פירות אסייתי // צילום: Gettyimages

מקורו של נגיף הניפה הוא בעטלפי פירות בדרום מזרח אסיה, שם גידול תמרים ודקלי שמן הביא להרס מרחב המחייה הטבעי של העטלפים ולמגע גדול יותר בין אוכלוסיות האדם לעטלפים. מערכת החיסון המעולה של העטלפים מאפשרת להם להיות נשאים למגוון של נגיפים מבלי לחלות. 

שיעורי התמותה מהמחלה עדיין אינם ברורים לחלוטין אך ההערכות הן שהם גבוהים ועומדים על בין 40 ל-75 אחוזים, בעוד שבנגיף קורונה שיעור המוות הוא כ-0.5 אחוזים בלבד – כך לפי הנתונים האחרונים שפורסמו. נוסף על כך, הוא עובר רק במגע בין בני אדם ולא נע באוויר, ועל פי דיווחים באסיה ייתכן שהוא דוגר בגוף האנושי לפני התפרצות עד 45 ימים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר