הציר השיעי שובר שיאים חדשים: מחקר ישראלי מצביע על התרחבות פעילות הטרור הפרו-איראני הלבנוני אל כל רחבי העולם, ובמסגרת זאת בחירת בעלי תפקידים שאחראים על הפצת המדיניות האנטי-ישראלית במדינות רבות ואף הסתרת פעילות חיזבאללה במדינות אירופה וארה"ב.
ד"ר מיכאל ברק, חוקר בכיר במכון הבינלאומי למדיניות נגד טרור במרכז הבינתחומי (ICT) בהרצליה, מציג במאמר שמתפרסם באתר המכון את ארגון "אל-תג'מע אל-ערבי ואל-אסלאמי לדעם ח'יאר אל-מקואמה" ("הליכוד הערבי והאסלאמי התומך באופציית ההתנגדות") שמשמש פלטפורמה בינלאומית פרו-איראנית למינוף ציר ההתנגדות נגד ארה"ב, ישראל ובעלות בריתן. מי שעומד בתפקיד מזכ"ל הארגון הוא לבנוני, יחיא ע'דאר.
תיעוד מחיסולו של קאסם סולימאני
לארגון הפרו-איראני, שיושב בלבנון, קשרים הדוקים עם חיזבאללה ועם מיליציות שיעיות בעיראק, עם המורדים החות'ים, וכן עם ארגוני טרור פלשתיניים - דוגמת הג'יהאד האסלאמי והחזית העממית. הארגון טיפח רשת פעילות בינלאומית, בעזרת ארגונים ואנשי דת רדיקליים ואף חילוניים שחולקים תפישת עולם דומה - כולל הצורך "במאבק באימפריאליזם ובציונות".
"אל-תג'מע" מציג עצמו כמסגרת שנועדה לחזק את ציר ההתנגדות, בין השאר, דרך הסברה והעלאת המודעות ל"חתרנות האמריקנית והציונית". הארגון לא מסתיר במצע שלו את התמיכה במאבק המזוין נגד אויביו, כשמעל כולן ישראל. מעבר לכך, הארגון דואג להציב את עצמו בחזית הפעילות השיעית בכל רחבי העולם.
כך, למשל, בספטמבר 2019 הוא קיים כנס סולידאריות עם תושבי חבל קשמיר, כולל נוכחות של חברי הארגון בפקיסטן בראשותו של חכם ההלכה הפקיסטני השיעי שפקת חוסיין שיראזי. בכנס אחר, שהתקיים בפברואר אשתקד בנושא "שחרור פלשתין", המזכ"ל ע'דאר הבהיר כי הסכסוך עם מדינת ישראל איננו על גבולות אלא סכסוך קיומי. כלומר, לתפיסתם מו"מ בין ישראל לבין לבנון כפי שהיה לפני חודשים ספורים בסוגיית הגבול הימי - אינו רלבנטי.
בה בעת, הארגון איננו מסתיר את הסינכרון המושלם שלו עם חיזבאללה. זה בא לידי ביטוי, למשל, בכנס בנובמבר 2019, אז בנוכחות מחזיק תיק פלשתין בחיזבאללה, חסן חב אללה, האשימו את ארה"ב ואת ישראל בהתפרצות המחאות העממיות בעיראק. "דרך השלום שבה נקטו הפלשתינים כדי להשיב את זכויותיהם נכשלה", אמר בכנס חב אללה.

ראש תיק פלשתין בחיזבאללה, חסן חב אללה, לצד מזכ"ל אל-תג'מע, יחיא ע'דאר, וכמה מחברי הארגון
ביטוי לאוריינטציה הפרו-איראנית של אל-תג'מע התקבל בכנס מקוון לפני כחודש שהתקיים במלאת שנה לחיסולם של מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה קאסם סולימאני וסגן מפקד חשד א-שעבי אבו מהדי אל-מוהנדס. בסיום הכנס הדגישו המשתתפים כי החיסול נחשב לפשע מלחמה ולכן יש לנקוט בשורה של צעדים כמו לתבוע את הממשל האמריקני בפני בית הדין הבינלאומי בהאג ולנקום בכל מי שתוקף את חברי ציר ההתנגדות.
אדרבא, הם קראו לצעדים שאופייניים מאוד לאיראנים, כמו חיזוק שיתוף הפעולה עם "תנועות מחאה עממיות" באיחוד האמירויות, בבחריין, במרוקו ובסודאן - במטרה שילחצו על ממשלותיהם להתנתק מ"הסכמי אברהם".
בעיראק ניתן לקבל הוכחה נוספת לרשת החברתית שמהווה אל-תג'מע עבור המיליציות הפרו-איראניות דרך מי שעומד בראש סניף אל-תג'מע במדינה: ד"ר יוסף אל-נאצרי המכהן גם כסגן ראש המיליציה "תנועת אל-נג'באא". ואילו בתימן, הרשת החברתית של אל-תג'מע כוללת בכירים בתפקידי ממשל. אחד מהם הוא עבדאללה עלי צברי, חבר מועצת הנאמנים של אל-תג'מע בתימן, שגריר החות'ים בדמשק וראש "התאחדות אנשי התקשורת התימנים", גוף הסברה תימני המקורב לחות'ים.
שיתוף פעולה סוני-שיעי קיצוני
בתוך כך, חיסולו של מספר 2 באל-קאעידה עבדאללה אחמד עבדאללה ב-7 באוגוסט בטהרן הוכיח לכל העולם כי מבחינת משטר האייתוללות, כל עוד משרתים את האינטרסים שלהם - אין זה מעסיק אותם אם מדובר בטרוריסט שיעי או סוני. וכך גם במקרה של אל-תג'מע. במסגרת הרשת החברתית שיצר הארגון, הוא מנהל מערכת יחסים רציפה עם שייח' זהיר אל-ג'עיד, חבר ב"חזית העבודה האסלאמית" השייכת לתנועת האחים המוסלמים בירדן. ואף קרוב מכך ישראל, גם ברמאללה יש נציגה לארגון, אמל והדאן.
בה בעת, לארגון יש קשרים ענפים גם מחוץ למזרח התיכון. דוגמא בולטת היא קשריו עם משטרו של ניקולס מדורו בונצואלה, שבא לידי ביטוי בהשתתפות במסיבה לציון יום העצמאות של ונצואלה בנוכחות דיפלומטים ונצואלים במלון בדמשק ב-8 ביולי 2019. עם זאת, מקור מרכזי לדאגה מתקבל מהמתרחש באירופה - שם אל-תג'מע פועלים ללא הפרעה, אף שמדינות רבות הציבו את חיזבאללה ברשימת ארגוני הטרור.

מזכ"ל אל-תג'מע, יחיא ע'דאר, בכנס מקוון לציון ירושלים הבינלאומי הקורא לשחרור ירושלים מידי ישראל
באנגליה, מתאמת הוועידה הבינלאומית של סניף אל-תג'מע היא מרתה מונדיי, פרופ' אמריטוס בביה"ס לכלכלה בלונדון ופעילה פרו-פלשתינית מוכרת. בגרמניה פועל ללא מפריע המתאם הכללי של הארגון, אבראהים אבראהים, אף שגם בה פעילות חיזבאללה אסורה. בצרפת מי שמכהן כמתאם הארגון הוא אלן קורפז, יועץ לשעבר של יוניפי"ל.
הפעילות הזו מתרחשת ללא מפריע גם בצפון אמריקה. בארה"ב, מי שמכהן כנציג אל-תג'מע הוא מבקר חריף של מדינת ישראל, פול לארודי, שנפגש בעבר עם אסמעיל הנייה. מעבר לכך, יש לאל-תג'מע נציגים ביבשות אפריקה ואוסטרליה. וכך, מתחת לרדאר של כל מדינות העולם - יצרה איראן תשתית תמיכה בטרור.
"לסגור את סניפי הארגון - עכשיו"
"אותן המדינות שבהן חיזבאללה מוכרז כארגון טרור נדרשות לסגור את סניפי אל-תג'מע", אומר ד"ר מיכאל ברק שמוסיף כי "ברשת החברתית הזו לא עוברת רק תעמולה ומחאה, אלא גם מימון למיליציות ולחיזבאללה. עצם הנוכחות של פעילי אל-תג'מע, שהם פרו-חיזבאללה, ממחישה שצריך להעמיד לדין את אותם הפעילים".

ד"ר מיכאל ברק
ד"ר ברק מציין כי "במדינות כמו מצרים ומרוקו, שיש להן שלום עם ישראל, יש אינטרס לסגירת הסניפים שמנסים לעצב דעת קהל ולבטל את הסכמי אברהם. זה מאיים על יציבות המשטרים". בנוגע לרשות הפלשתינית, החוקר הבכיר מסכם כי "זה מדאיג מאוד, שהרי נשאלת השאלה מדוע הרשות הפלשתינית מאפשרת לפעילה כזו לפעול בשטחה. אחת שהיא תומכת טרור. ישראל, ארה"ב והעולם הנאור צריכים ליצור מנגנון תיאום למאבק מול פעילות ציר ההתנגדות שנסתרת מן העין".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו