שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

היהודים ששימשו שפני ניסוי לתאי הגזים

ספר חדש חושף את הזוועה מאחורי מכונת המוות הנאצית • 150 יהודים מאמסטרדם שימשו כנסיינים עבור שיטת "הפתרון הסופי" של הנאצים בתחילת המלחמה

היהודים שנלקחו מאמסטרדם ל"ניסוי" // היהודים שנלקחו מאמסטרדם ל"ניסוי" ,
היהודים שנלקחו מאמסטרדם ל"ניסוי" // היהודים שנלקחו מאמסטרדם ל"ניסוי"

150 יהודים הולנדים מאמסטרדם, שימשו את הנאצים כשפני ניסוי אנושיים לתאי הגזים, שהיו האמצעי העיקרי בתוכנית "הפתרון הסופי" של הנאצים להשמדת היהודים - כך עולה מספר חדש של ההיסטוריון ההולנדי וולי דה לנג, "הפשיטות של 22 ו-23 בפברואר 1941 באמסטרדם". 

דה לנג חקר בספרו החדש את ההיסטוריה המשפחתית של היהודים שנתפסו בפשיטות הראשונות, את הרקע שלהם ואת סיפור גירושם ורציחתם. 389 יהודים נעצרו באלימות רבה בשכונה היהודית באמסטרדם בפברואר 1941. רובם הועברו למחנות פרך והועבדו עד מוות, שניים מהם בלבד שרדו את התופת. אולם כרבע מהם, 150 יהודים, הוצאו למוות על ידי הנאצים בתא גזים ניסויי סודי בטירת הרטהיים, כשהם משמשים הנסיינים של מכונת המוות הנאצית.

תיאור קורותיהם של אותם 150 יהודים הוא כמעט בלתי נתפס. דה לנג מסביר בספרו: "הנאצים רצו לבחון ולייעל את מערך הרצח. הם ביקשו תשובות לשאלות שונות, ביניהן: כמה גז נדרש בדיוק כדי להמית? כמה אנשים יכולים להיכנס בכל תא גז כדי לקבל תוצאה 'אפקטיבית'? באיזו מהירות יכולים לעבוד המשרפות ותאי הגזים?". 

"היהודים שנתפסו באותם יומיים באמסטרדם  היו במקום הלא נכון בזמן הלא נכון", תיעד דה לנג בספרו. "לא היה להם לאן ללכת.. כל הגשרים נחסמו בשטח של 3 קמ"ר ו-600 שוטרים גרמנים סרקו את כל האזור". היהודים נעצרו כאמור במהלך הפשיטות באמסטרדם, שהיו הראשונות שנערכו במערב אירופה.

מראות הפשיטה המזוויעים מוכרות לכל: היהודים המושפלים עומדים כשהם חסרי אונים, מושפלים כשזרועותיהם מונפות באוויר . "מדובר על 43 רוכלים, 66 סחרי שוק ו 33 חייטים", חשף דה לאנג, שהצליח לאמת כמה מפרטיהם האישיים, באמצעות קישור פניהם לתמונותיהם המופיעות על מסמכים ישנים בארכיון העיר אמסטרדם. 

שאר היהודים שנתפסו הובלו דרך מחנה שורל למחנה הריכוז בוכנוולד, שם אולצו הגברים לעבוד בעבודות פרך לא אנושיות בקור העז. גברים שלא היו מסוגלים לעבודה ונחשבו כ"נטל" - נשלחו למחנה הריכוז מאוטהאוזן, בו נרצחו בין 120-320 אלף איש, בהם מתנגדי המשטר הנאצי, צוענים, הומוסקסואלים ומשכילים פולנים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר