שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

ירוק על גבי לבן

דפים וכריכות מנייר ממוחזר הפכו לנפוצים במיוחד בספרות העולמית • אבל היעדר מדיניות ומחירי נייר גבוהים מסכלים, בינתיים, את המעבר למו"לות ירוקה בישראל

צילום: אי.פי // מאה ספרים שווים עץ. הספר האלקטרוני ,
צילום: אי.פי // מאה ספרים שווים עץ. הספר האלקטרוני

 

יום כדור הארץ, שחל השבוע, תופס אותנו לא מוכנים. צריכת הנייר הגלובלית היא קרוב למיליון טונות ליום, ועל כל טונה נייר נכרתים כ־24 עצים. נתון זה הצליח להעיר את הוצאות הספרים הגדולות בארה"ב ובבריטניה. 

סכולסיק, הארפר קולינס ורנדום האוס - שלוש הוצאות־ענק - התחייבו כבר לפני כמה שנים להשתמש בניירות ממוחזרים בספרים שיוצאים אצלן לאור. יתרה מכך, באתרים של סופרים מובילים דוגמת מרגרט אטווד, אליס מונרו ואוליבר ג'פרס, קיימות הוראות מפורטות כיצד אפשר לשמור על סביבה ירוקה ובריאה יותר. כמו כן השלושה מקפידים על כך שספריהם יודפסו על גבי ניירות שמקורם בפסולת נייר בעלת סיבים ממוחזרים ובלתי מזהמים.

ישראל, ולא במפתיע, עדיין מדשדשת הרחק מאחור ומתמהמהת במעבר לספרות אקולוגית. כל הוצאות הספרים הגדולות ששוחחנו איתן הפגינו אהדה רבה לסוגיית השמירה על איכות הסביבה והפחתת השימוש בנייר מזהם. אבל כשההוצאות נשאלו על הסיבה העיקרית להדפסה על נייר רגיל ולא ממוחזר, התשובה היתה גם כן גורפת - אין כסף.

"לא קיימת מדיניות ירוקה בכל מה שנוגע לספרים", אומר עילי מלצר, מו"ל הוצאת ספרי עליית הגג, "יש נייר ממוחזר ויש מה שנקרא נייר מיערות שמנוהלים בצורה אקולוגית. כלומר, יש מדינות שמחייבות שתילת עץ על כל עץ שנכרת. בחו"ל, לדוגמה, ובייחוד במדינות אנגלו־סקסיות ובגרמניה, קיימת מודעות גדולה לחוקים האלה".

לטענת מלצר, הסיבה לחוסר ההירתמות למעבר לנייר ממוחזר או לכריכות ממוחזרות אינה נובעת מחוסר מודעות, אלא מחוסר במשאבי טבע. "בעבר ראיינה אותי עיתונאית קנדית והייתי צריך להסביר לה שבישראל אין כל כך הרבה יערות כמו בקנדה", הוא מגלה, "כמעט כל הנייר הממוחזר בישראל מיובא. מכיוון שהוא לא זמין במדינה הוא גם יקר יותר, ובמקרה כזה - השיקול הוא כלכלי".

מלצר אף מוסיף כי "במקרה של צורך בהדפסות חוזרות של ספרים מנייר ממוחזר, לא תמצא אותם במחסנים בהישג יד. אם עותקים אוזלים, אין לנו הזמן והכסף לחכות לאונייה שתביא עימה נייר ממוחזר".

אידיאולוגיה ואסתטיקה

גיורא רוזן, עורך סידרת העיון "קו אדום" בהוצאת הקיבוץ המאוחד, ששתי הסדרות החדשות שלה השתמשו בכריכות ממוחזרות, סבור שהיעדר תחרות בשוק הנייר בישראל הוא שמסכל יוזמות ירוקות בנייר הספרים. "עלותו של נייר ממוחזר גבוהה ביותר משליש מעלותו של נייר רגיל, לכן אף אחד לא רוצה להתעסק איתו ואנחנו נאלצים לעבוד עם חומרים לא ממוחזרים. בשוק נורמלי ומפותח, שבו קיימת תחרות בריאה כמו באירופה, המחירים שפויים יותר ורואים שימוש מגוון יותר בנייר".

למה החלטתם להשתמש בכריכות ממוחזרות בסידרה שלכם?

"ראשית, עמדה אידיאולוגית. שנית - אסתטיקה. הכריכות פשוט נראות טוב יותר. הגיע הזמן שיותר יבואנים יעבדו עם תוצרת ישראלית ושיהיה מספיק נייר לא רק להזמנות לחתונות, אלא גם לספרים עבי כרס. בפעם הבאה שדנים בכליה של התרבות הישראלית או במיסוד חוק הספרים, שיחשבו גם על זה".

לדבריו של רוזן מצטרף גורם בכיר בתעשיית הספרים, שמתאר את המציאות בעולם הספרות הישראלית כ"אבסורד". לדברי הגורם, "מחיר הנייר הממוחזר בחו"ל נמוך ממחיר הנייר בארץ, כך שמדובר בהימור כלכלי משמעותי, על סף הבלתי אפשרי, להוציא ספרים מנייר ידידותי לסביבה. בייחוד כשמדובר בהוצאה שמדפיסה מאות אלפי עותקים".

אותו גורם מתייחס גם להיבט הוויזואלי והאסתטי שבמעבר לנייר ממוחזר כדרך קבע. "סקרים שערכנו מצאו שלחלק מקהל הקוראים הישראלי מפריע הגוון הצהוב שמתקבל בנייר ממוחזר (עקב שימוש בחומרים נטולי חומצתיות, ט"מ). הם תופסים את הנייר כ'ישן', ומבחינה פסיכולוגית כפחות אטרקטיבי".

בלי מכונות, בבקשה

במקרים יוצאי דופן סופרים מטילים וטו גורף על הוצאות הספרים ומחייבים אותן להשתמש בספריהם בנייר "ירוק". הסופרת הבריטית ג'יי. קיי. רולינג, מחברת סידרת ספרי הארי פוטר, התנתה בפני המו"לים שלה ברחבי העולם, ובהם גם הוצאת עליית הגג, שספריה ייצאו בנייר ממוחזר. אלא שהכדאיות הכלכלית במקרה של רולינג גבוהה ומובטחת, וההוצאות נוטות להתקפל ולספוג את הדרישה.

עוד מקרה יוצא דופן הוא של עוזי אגסי, בעל הוצאת הספרים אבן חושן. בהוצאה של אגסי החשיבה הירוקה היא עקרונית. "אנחנו משתדלים להדפיס את הספרים שלנו על ניירות ממוחזרים, על אף העובדה שהם יקרים יותר", הוא מספר, "מכיוון שהרבה דברים שקשורים בתהליך ייצור הספרים מבוצעים אצלנו ידנית, אנחנו יכולים לוודא שהחומרים יהיו ידידותיים לסביבה מבחינה אקולוגית". 

כל הספרים שרואים אור אצלכם הם מנייר ממוחזר?

"לצערי, לא כולם. צריך לזכור שאנחנו הוצאה ייחודית. ספרי ההוצאה מאופיינים מלכתחילה באסתטיקה גבוהה, כך שאנחנו יכולים להגדיל את הגופנים או את הנייר, למשל. ההוצאות שלנו יותר גדולות בהגדרה. עוד דוגמה: חלק מהכריכות נעשות באופן ידני, אז אנחנו לא משתמשים במכונות דפוס וייצור, שצורכות חשמל - כך שזאת פעולה ירוקה באופן עקיף. פעם חשבנו להדפיס בצבעים אקולוגיים שיוצרו באנרגיה ירוקה אבל נתקלנו במכשול קטנטן - לא היה שום בית דפוס שיעשה את זה עבורנו. זה פשוט לא קיים, לצערי".

להוצאות הנייר היקרות יש כמובן גם אלטרנטיבה מוכרת וכבר לא חדשה - הספר האלקטרוני. האתר "מנדלי מוכר ספרים ברשת" הוא האתר הוותיק בארץ למכירת ספרים אלקטרוניים בשפה העברית, שאותם אפשר להוריד בפשטות למחשב אישי, לאייפד ולאייפון.

ירון גולדשטיין, מנכ"ל האתר, אומר כי "על כל מאה ספרים שנקראים דרך המחשב ניצל עץ אחד מכריתה. למרות זאת קיימת שמרנות גדולה מאוד בהוצאות בארץ בכל מה שקשור למעבר לספרים דיגיטליים. זאת תופעה שאנחנו מכירים מארה"ב עד לפני כמה שנים". 

מה החשש המרכזי?

"ההוצאות פוחדות שאם יעבדו איתנו, הן יאבדו חלק נרחב מפלח שוק המכירות שלהן. יש גם חשש מפני ספרים פיראטיים שיראו אור ללא רשות המו"ל. לכן הוצאות קטנות יותר עובדות איתנו - למשל, כרמל, רימונים וגרף".

גולדשטיין מוסיף כי "הסטטיסטיקה בארה"ב הראתה שספר שהוצע הן בפורמט דפוס והן בפורמט אלקטרוני נמכר יותר בשתי הגרסאות מאשר ספר שהועמד למכירה רק בפורמט מודפס. אני מקווה שבישראל יתחילו להפנים את המציאות החדשה ויפסיקו לפחד. מי שעוסק למחייתו בתוכן, לא יכול להישאר אדיש לספרים אלקטרוניים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר