בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הניח הערב (שישי) את היסודות לחקירה פלילית נגד ישראל, וזאת לאחר שהכיר ב"פלשתין" כמדינה בעלת זכויות בבית הדין, ברוב של שני שופטים תומכים מול שופט מתנגד.
ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף את ההחלטה, וחזר על עמדת ישראל כי אין לבית הדין סמכות לדון בנושאים הנוגעים לישראל. "היום הוכיח בית הדין פעם נוספת שהוא גוף פוליטי ולא מוסד שיפוטי", אמר ראש הממשלה והוסיף, "בית הדין מתעלם מפשעי המלחמה האמיתיים ובמקום זאת רודף אחר מדינת ישראל, מדינה בעלת משטר דמוקרטי איתן, המקדשת את שלטון החוק, ואינה חברה בבית הדין.
"בהחלטתו זו פגע בית הדין בזכותן של מדינות דמוקרטיות להגן על עצמן מפני טרור, ושיחק לידי גורמים החותרים תחת המאמצים להרחבת מעגל השלום. אנו נמשיך להגן בכל דרך על אזרחינו וחיילינו מפני רדיפה משפטית". גם שר החוץ גבי אשכנזי ביקר את ההחלטה ואף הגדיר אותה כפרס לטרור הפלשתיני. במחלקת המדינה האמריקנית הביעו "דאגה עמוקה" מהחלטת בית הדין.
בצד הפלשתיני, לעומת זאת, בירכו על ההחלטה. שר החוץ הפלשתיני ריאד אל מאליכי אמר: ״אנו מברכים על החלטת בית הדין בהאג וקוראים לפתוח בחקירה נגד בכירים ישראלים בהקדם האפשרי בגין פשעיהם נגד העם הפלשתיני״. והשר לעניינים אזרחיים ברשות, חוסיין א שייח' הוסיף: "ההחלטה להכיר ב'פלשתין' כמדינה חברה ולפתוח בחקירה על פשעי מלחמה היא ניצחון לזכויות, צדק, חופש וערכים בעולם". חבר הכנסת עופר כסיף (הרשימה המשותפת) הצטרף לדברי בכירי הרש"פ ואף עקף אותם ואמר: "ישראל אשמה בטיהור אתני, בהרג חפים מפשע, בהטלת מצור ובשלטון צבאי על העם הפלסטיני. טוב שתיחקר על כך ותעמוד לדין בביה"ד בהאג, לצד המשך מאבקנו - יהודים וערבים - כאן בישראל. חובה לפעול לסיום הכיבוש מתוך חתירה אמיתית לצדק ולשלום אמת - זהו האינטרס האמיתי של כל בני המקום, ומעבר".
בעקבות החלטה זו, יוכל בית הדין להעמיד לדין את ישראל בשל האישומים שהגישה תובעת בית הדין פאטו בנסודה בשנת 2019 נגד ישראל ביהודה ושומרון וברצועת עזה, לטענתה באשמת פשעי מלחמה.
על פי ההערכות, בית הדין עיכב את החלטתו בנושא חודשים ארוכים מתוך חשש לעימות עם ממשל ארצות הברית הקודם, של הנשיא טראמפ, שנחשב לתומך נחרץ של ישראל ומתנגד לבית הדין הבינלאומי, זאת לעומת הנשיא הנוכחי ג'ו ביידן, שרק אתמול הצהיר על מחויבותו לעקרונות הקהילה הבינלאומית.
בהחלטתו, דחה בית הדין את טענות ישראל, שאין לו מקום לדון בישראל מכיוון שהיא המדינה השולטת בשטחי יהודה ושומרון, רצועת עזה ומזרח ירושלים, וכי ישראל לא חתומה על אמנת רומא – ומשכך, אין לבית הדין סמכות לדון בענייניה. בית הדין קבע כי "פלשתין", שחתמה על האמנה ואישררה אותה, נחשבת כמדינה – ולכן יש ביכולתו לדון באירועים בשטחים אלה.
הודעתה של התובעת בנסודה על פתיחת חקירה פלילית נגד ישראל
כזכור, התובעת הראשית בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, פאטו בנסודה, הודיעה בדצמבר 2019 כי היא מעוניינת לפתוח בחקירה מלאה של פשעי מלחמה בשטחי יהודה ושומרון ועזה, אך הותירה את ההחלטה הסופית לכך בידי שופטי בית הדין - שיכריעו האם שטחי יהודה ושומרון, עזה ומזרח ירושלים אכן תחת תחום שיפוט בית הדין. "אני משוכנעת כי יש בסיס סביר להתחיל בחקירה. השתכנעתי כי בוצעו או מבוצעים פשעי מלחמה בשטחי יהודה ושומרון, מזרח ירושלים ורצועת עזה", כתבה בנסודה בהחלטתה.
למרות שבישראל לא שיתפו פעולה עם בית הדין, וכופרים בסמכותו לדון בו, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט העביר לביהמ"ש חוות דעת שגורסת כי אין לבית הדין סמכות לדון בענייני ישראל - חוות דעת שהיום נדחתה.
"עמדתה המשפטית העקרונית של מדינת ישראל, שאינה חברה בבית הדין, היא שבית הדין נעדר סמכות שיפוט בנוגע לישראל, ושכל פעילות פלשתינית בזירת בית הדין נטולת תוקף משפטי נוכח הצהרתה של התובעת מהעת האחרונה בדבר כוונתה לקבל החלטה, במסגרת הדוח השנתי שפורסם ביום 5.12.2019, מצאתי לנכון לפרסם את חוות הדעת בעת הזו", הסביר מנדלבליט.
היועמ"ש הסביר בחוות דעתו כי לבית הדין יש סמכות לדון רק במדינות ריבוניות שאישרו לו לדון בענייניהן – דבר שישראל לא עשתה. בנוגע לכך שהפלשתינים הצטרפו לאמנת רומא, ובכך העניקו לבית הדין סמכות לדון בענייניהם, כביכול, הסביר מנדלבליט כי הרשות הפלשתינית אינה מדינה ולכן אין בסמכותה להצטרף לבית הדין.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו