הרמטכ"ל אביב כוכבי הציג את קצה קצהו של קרחון, כאשר במסגרת הרצאתו במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) נגע בשני היבטים מרתקים – הראשון נוגע למצב המוכנות של אויבינו לפעול נגדנו בימים אלו ובעתיד הנראה לעין, והשני מציין במעומעם פעולת קומנדו שבוצעה הרחק מעבר לקווים.
אין זה חדש שצה"ל מפעיל בשנים אחרונות מאמץ מתמשך שתכליתו היא לפגוע ביכולות ההתקפיות של האויבים שלנו – "המערכה שבין המלחמות", המב"ם. בהרצאתו היום (שלישי), נתן הרמטכ"ל דוגמית מעורפלת לסדרת הפעולות האלו שמתמשכת במאמץ רציף.
אי אפשר לדעת מהי אותה פעולת קומנדו, אותה ניתן רק לדמיין, אך מתוך דברי כוכבי ניתן להבין שכוחות צה"ל פועלים מעבר לקווים, ומעבר למעגל המדינות הקרוב, ולא רק באמצעים אוויריים או ימיים כאלו ואחרים. הפעולות האלה, לפי מה שרמז, כוללות הפעלה של יחידות קרקעיות.
חברו את המידע שנתן הרמטכ"ל לכך שבשנים האחרונות מספר יחידות קיבלו ציונים לשבח על פעולות מסווגות, ותקבלו שצה"ל פועל באופן משמעותי בתוך שטח האויב, ובמתכונת רב-ממדית. המושג "רב-ממדיות" הוא מושג שהרמטכ"ל אוהב להשתמש בו – הוא גם פעל להקמתה של יחידה רב-ממדית שכזו, שכל שניתן לומר עליה הוא שהיא משלבת את כלל יכולות שיתוף הפעולה הרב-זרועית. ים-אוויר-יבשה, משולב במודיעין-תקשוב-סייבר.
פעולותיו של צה"ל בעומק לא נחשפו, ולפי דברי הרמטכ"ל ניתן להבין כי אלה התרחשו כתוצאה ממאמץ מתמשך לתוצאה משמעותית מול כוונות האויב לפעול נגדנו. אם כוכבי מתייחס ל"זרועות התמנון" האיראני, וסביר להניח שלשם הדברים כוונו, הרי שאנו מבינים שהמאמץ הזה הוא אפקטיבי. ראוי גם לומר שצה"ל ניצל לא מעט את הכאוס שהתחולל בשנים האחרונות במרחב מדינות "ציר הרשע" ותרם את תרומתו האופרטיבית למניעת ההתבססות השיעית, כמו גם בלחימה נגד דאע"ש, שגם בו נגע הרמטכ"ל בהרצאתו.
דאע"ש לא נעלם, כך לפי כוכבי, אלא שינה את מצב הפעולה שלו. אותו כאוס, בעיקר במרחב סוריה-עיראק שהתייצב בשנה האחרונה, נוצר לא מעט בשל מאמצי הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, שהתערב במלחמה העקובה מדם בסוריה, ושביחד עם האיראנים הוביל לניצחון של נשיא סוריה בשאר אסד.
השאלה היא האם כשסוריה יציבה, ניתן יהיה להמשיך לפעול במסגרת המב"ם. שאלה נוספת היא מה יקרה בעידן ג'ו ביידן כנשיא ארצות הברית – כיוון שניתן להניח שממשל טראמפ היה יותר פתוח ליוזמות ההתקפיות של ישראל.
כך או אחרת, הפעולות שצה"ל ככל הנראה ביצע הן נועזות ביותר, ואלה מביאות לידי ביטוי את שכלול הפעולה הבין-זרועית תוך תגבור משמעותי של האפקטיביות המבצעית בפעולות עומק. לפעולות האלה יש משמעות כבירה בממד ההרתעתי – כאשר האויב מבין שיחידות צה"ל פועלות בתוך שטחו, הביטחון של אותו אויב לפעול ולהוציא לפועל את כוונותיו משתבש לחלוטין. אתה מתנהג אחרת כאשר אתה מבין שמישהו מסתובב לך בחצר באישון ליל.
השיח על ההרתעה של מדינת ישראל מותקף לא מעט בשל חוסר היציבות בגבול עזה – שם יש ויכוח כמה אנו מרתיעים, אם בכלל, אך כפי שזה נראה, לפחות מהזווית אותה מציג הרמטכ"ל, אל מול האיומים הרחוקים (גיאוגרפית), כנראה שצה"ל מצליח לייצר הרתעה משמעותית. אם הצלחנו לשבש משמעותית את זרועות התמנון האיראני, הרי שבהחלט מדובר בהישג חשוב מאוד.
עם זאת, ובהסתכלות נוכח פני עתיד, צה"ל לא יצליח לממש את תוכנית "תנופה". התקציב שלא מגיע לא מאפשר לצה"ל להיערך כראוי לחומש הבא, דבר שגם משליך על העשור הבא. המהפכה הנדרשת ביבשה מתקדמת לאט מהנדרש, והכוחות המתמרנים נדרשים לאימונים משמעותיים יותר מהקיימים בכדי למצות את פוטנציאל ההתקפה היבשתית. כשבצה"ל מתאמנים פחות, נשחקים יותר. היכולות האלו עלולות להתקזז כורח הצמצום באימוני המילואים, והפעלה בתכיפות גבוהה של הכוחות הסדירים למשימות ביטחון שוטף.
לכוכבי יש אתגר נוסף, והוא ליצור שינוי בהתמודדות האפקטיבית נגד נגיף קורונה – בעיקר באמצעות היחידה שהוקמה לקטיעת שרשרת ההדבקה. עד כה, מאמציה לא הובילו למהפך בלחימה כנגד המגפה.
ניתן לסכם ולומר כי צה"ל ככל הנראה מצליח לפגוע ביכולות ההתקפיות של האויב, אך מתקדם באיטיות רבה בשכלול היכולות שלו לקראת מלחמה אפשרית. כוכבי, שמסכם בימים אלו את מחצית הקדנציה שלו, יידרש לקבל החלטות כבר עכשיו בכדי להתאים את תוכנית העבודה למציאות. דחיקת האויב היא חשובה, המוכנות לקראתו חשובה לא פחות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו