נהלים חדשים לעדות נפגעי עבירת מין

לאחר מסקנות ועדת ברלינר, נקבע כי מתלוננים שמעידים על עבירת מין יזכו לליווי של משמר בתי המשפט • בדיונים במחוזי ייקבע הרכב שופטים מעורב

אילוסטרציה // צילום: אורן בן חקון // מתלוננים יזכו לליווי משמר בתי המשפט. אילוסטרציה

היום (רביעי) פורסם נוהל 1-21 של נשיאת בית המשפט העליון בנושא "העדת נפגעי עבירות מין בבתי המשפט". הנוהל הוא פועל יוצא של אימוץ המלצת הוועדה לבחינת הטיפול בנפגעי עבירות מין בהליך הפלילי (ועדת ברלינר) לגבש נוהל הדומה במהותו לנוהל הנשיאה בנושא "העדת קטינים נפגעי עבירה". 

לקריאת הדו"ח המלא של ועדת ברלינר - הקליקו כאן 

מטרת הנוהל היא להסדיר את נושא העדת נפגעי עבירות מין בבתי המשפט והוא כולל הוראות שונות שמטרתן להקל על נפגעי עבירות המין בבואם לתת עדות בהליך הפלילי. כך למשל, בהתאם להמלצות ועדת ברלינר ימונה איש קשר בכל בית משפט לתחום עבירות המין, והוא יתאם ליווי של נפגע או נפגעת העבירה על ידי מאבטח משמר בתי המשפט מעת כניסתם להיכל המשפט ועד לעזיבתם הבטוחה, וכן יתאם עבורו חדר המתנה עד למתן העדות. 

כמו כן, משפט שבו מעיד נפגע עבירת מין ייקבע במידת האפשר ראשון מבין המשפטים הקבועים לאותו יום ועדותו תישמע ברציפות, ככל שהדבר עולה בקנה אחד עם טובתו של הנפגע. עוד עוגנה בנוהל ההוראה כי ככלל, בהליך פלילי שנדון בבית המשפט המחוזי באישום הנוגע לביצוע עבירת מין, יהיה הרכב השופטים מעורב (שופטות ושופטים). 

מסקנות ועדת ברלינר כללו המלצות רבות נוספות הנותנות מענה ראוי לצרכי נפגעי העבירה וזאת לאורך כל שרשרת האכיפה. הרוב המכריע של מסקנות אלה, ככל שהן נוגעות למערכת בתי המשפט ולניהול ההליך השיפוטי, אומצו על ידי נשיאת בית המשפט העליון. 

מדוברות בתי המשפט נמסר: "מערכת בתי המשפט רואה חשיבות רבה במתן מענה הולם ורגיש לצרכיהם של נפגעי עבירות מין, ופרסום הנוהל הוא שלב משמעותי ביישום המלצות הוועדה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר