על המפה: בקעת הירדן

אזור בקעת הירדן הוא שילוב קסום של נופים בתוליים, אטרקציות תיירותיות ושרידים ארכיאולוגיים בני יותר מ־2,000 שנה • פסטורליות, טבע מופלא ואנשים בלתי נשכחים

רוע צאן בבקעת הירדן  , גיל אליהו
רוע צאן בבקעת הירדן . צילום: גיל אליהו

לא יכולתי שלא להשתומם מול הנוף עוצר הנשימה שנגלה אלי מלוא הדרו: הבקעה, עבר הירדן והרי הגלעד. שעה ורבע בלבד של נסיעה מתל אביב, ופתאום נוף כזה. לא יכולתי שלא להעריץ את היופי הזה, כאן על פיסגת הר סַרְטָבָּה, מקום שתמיד חלמתי לטייל בו. ומייד עלו בראשי מיני דמיונות מההיסטוריה המפוארת של המקום: כאשר חשמונאים אמיצים הגיעו לפיסגת ההר המרשימה, שצורתה חרוט מושלם, בדרך לא דרך, והדליקו משואות, כדי להודיע ליהודים בבבל הרחוקה על קידוש החודש בירושלים. גם הורדוס הבין את החשיבות האסטרטגית של המקום ובנה כאן מבצר מרשים ומערכת מים משוכללת שהובילה מים היישר לראש ההר באזור כל כך יבש וחם. 

לאזור בקעת הירדן הגעתי לפני שנעשה חם מדי. דוד לחיאני, ראש המועצה, הוא איש גבוה עם עיניים טובות כאלה של חקלאי שאוהב ומבין את האדמה. הוא מחייך אלי ואומר בגאווה שכאן, בבקעת הירדן, נהנים מדו־קיום אמיתי של עבודה משותפת ושגשוג, ובכלל, יש לו הרבה תוכניות לפיתוח התיירות באזור. 

כמי שהיה חקלאי במשך שנים הוא מספר לי שהבקעה היא ברובה אזור חקלאי משגשג וש־60 אחוזים מייצוא התמרים של ישראל מגיע מכאן. האנשים שפגשתי כאן מוכנים לחיות בתנאי חום כמעט בלתי אפשריים. שימו לב: זהו האזור הכי חם במדינה - בקיץ הטמפרטורות בצל עשויות להגיע לכמעט 50 מעלות צלזיוס(!). אבל האנשים כאן מחוברים בכל נימי נפשם למקום, וקל להבין אותם כשמביטים אל הנוף המרהיב, שכולל שילוב של סלעי חוואר לבנים עם נוף ירוק, שמהר מאוד ייהפך לצהוב וצחיח. 

בכלל, בקעת הירדן, המתפתחת לאורכו של השבר הסורי־אפריקני, היא מעין קוקטייל מעניין של נופים פראיים ובתוליים, בשילוב אטרקציות תיירותיות ייחודיות ושרידים היסטוריים בני יותר מ־2,000 שנה, לצד נתיבי מורשת קרב, שידעו רעמי תותחים והיום הם שקטים יותר. 

והנה, כאילו להרגיע אותי אני שומעת פעייה רכה של גדי שאך נולד, ומבין פסגות ההרים מופיע רועה צאן ששר לעדרו, כשהוא נושא בידיו שני גדיים רכים.

ארמונות בחול

לי אישית אזור הבקעה זכור מסוף שירותי הצבאי. אני זוכרת שהיה חם. מאוד. ואת היופי של נוף סלעי החוואר בשקיעה. אה, וכמובן את מפגש הבקעה, ולמעשה שם התחלתי את סיורי. 

האמינו או לא, רשת קפה קפה פתחה סניף מקומי במפגש הבקעה, ובו אני פוגשת שני אנשים מיוחדים מאוד: יעל ונמרוד וידר, אישה ובעל, שלקחו על עצמם את הזיכיון לניהול המקום. 

לנמרוד סיפור חיים קשה מאוד, רוב בני משפחתו נרצחו בפיגוע במלון פארק בנתניה, אבל גישתו האופטימית מדהימה אותי. הוא אומר לי שמאז מה שקרה הוא החליט לעסוק אך ורק בדברים שמחים. כמי שבמקור גדל במושב בקעות הסמוך, הוא הביא לכאן גם את אשתו יעל, שהתאהבה במקום, ויחד הם פתחו את בית הקפה והמסעדה והקימו חברת תיירות שמתמחה בטיולים בבקעת הירדן. 

השניים יסדרו לכם קפה טוב, חברה נהדרת ומסלולי טיול נפלאים עם מדריך מקומי שבאמת מכיר את המקום: ביקור במסלולי טיול מרתקים לצד ביקור בעסקי תיירות מקומיים. 

במפגש הבקעה קלטתי לפתע שלט קטן וצנוע המודיע על חנות יד שנייה במקום. מייד נכנסתי וגיליתי חנות מקסימה עם פריטים מתוקים שמחירם לא עולה על 30 שקלים. שמחתי עוד יותר לגלות שהמקום מופעל על ידי מתנדבות תושבות הבקעה, ושכל ההכנסות עוברות לפרויקטים קהילתיים של נוער בסיכון באזור. מקסים.

אני ממשיכה לגן הלאומי סרטבה, שנקרא כעת על שמו של השר רחבעם זאבי ז"ל. למקום הזה יש היסטוריה ארוכה עוד מהימים שבית המקדש היה קיים. במקום שרידי ארמון מפואר מתקופת הורדוס וכן מערות מסתור רבות ששימשו את המורדים בימי מרד בר כוכבא. 

קרן הסרטבה, פיסגתו של ההר, היא פיסגה בצורת חרוט המתנשאת לגובה של כ־650 מטרים מעל בקעת הירדן. בשל גובהה, כל העובר בכביש הבקעה יכול לזהות אותה. 

שמו הערבי של המקום - סרטבה - השתמר מתקופה קדומה, ומקובל לזהותו עם שמה של העיר המקראית "צרתן". על הפיסגה גם שרידי מבצר אלכסנדריון, שנזכר לראשונה בימיה של שלומציון המלכה, וכפי הנראה נבנה על ידי המלך אלכסנדר ינאי בשנת 90 לפני הספירה (בקירוב), ומכאן שמו. יוסף בן מתתיהו מתאר את אלכסנדריון כ"מבצר חזק ונהדר בראש ההר". 

אלכסנדר ינאי בנה את המבצר כנקודת שליטה במרחב לביצור גבולה המזרחי של מדינת יהודה מפני פולשים ממזרח. המבצר שימש מעוזם של החשמונאים במלחמתם נגד הרומאים, ובחפירות משנות ה־80 נחשפו שרידים מקירות המבצר החשמונאי ואולם מפואר מוקף עמודים, חלקם בצורת לב, המתוארך לימיו של הורדוס. 

סביב הפיסגה אפשר לראות בורות מים רבים וכן את שרידי אמת המים והסיפון המגיעים אל המבצר ממערב. שימו לב: היום נסלל כביש גישה נוח המוביל לאתר, אולם מי שמתעקש לטפס בעצמו חייב לעשות זאת לפני שיחלו הימים החמים ולהצטייד בשתייה ובכל הציוד הנחוץ לטיפוס מאומץ בשמש.

חציל כתמר יפרח

כאזור חקלאי משגשג, התיירות החקלאית בבקעת הירדן התפתחה מאוד. אנחנו מגיעים למושב נתיב הגדוד, ופוגשים את סלבי וחיים אורן, בעלי משק אורן, שהחליטו לגדל את עצי הארגן, שמהם מפיקים את שמן הארגן יקר הערך. השמן מצוין לטיפול בכוויות, מחזק את המערכת החיסונית, מוריד כולסטרול ולחץ דם, ויש לו עוד סגולות רבות. חיים התוודע לעץ לראשונה בביקור במרוקו, וכמי שהתמחה בכלל בגידול ענבים ותאנים, הבין שעצי הארגן שגדלים במרוקו עשויים להתאים לאקלים החם השורר בבקעה, ופיתח זן מיוחד של עצי ארגן המתאימים לגידול באזור. בסיור שיעשו לכם בני הזוג תגלו עובדות מרתקות על העצים, על תהליך הגידול ועל הפקת השמן. 

אני ממשיכה לתחנת הניסויים החקלאיים בבקעה, הנקראת מו"פ (מחקר ופיתוח) בקעת הירדן. התחנה מאפשרת לקהל הרחב לבקר בתחומה, ותוכלו לבקר כאן בחממת הפלפלים, לראות ולטעום עגבניות שרי מתוקות במיוחד ולשמוע על המשימות העומדות בפני אנשי התחנה: למצוא ולאתר גידולים חקלאיים חדשים המתאימים לאזור הבקעה, ולשפר ולגדל גידולים חדשים. אנחנו זכינו לראות את פריחת החציל הסגולה והיפהפייה ואת פרחי הקישואים, שאפשר גם לטעום אותם. אל תוותרו גם על ביקור בחממות התבלינים, שאת ריחם תרגישו עוד הרבה זמן לאחר שתצאו מהמקום. 

התחנה הבאה שלנו היא סיור במסלול התמר בחברת "זורגניקה", סיור מעבר לגדר המערכת, המתקיים בגאון הירדן - השטח המשתרע בין אפיק הזרימה של נהר הירדן ועד גבעות החוואר שממערבו. 

מול הנוף המרהיב לא תוכלו להישאר אדישים: ממול הרי אמון, ולמטה מטע תמרים עצום בגודלו שנראה כמו ים של תמרים, והירדן שזורם לו בשלווה. פנינה בנקל, מנהלת מרכז המבקרים של המקום, מספרת לי שכאן מגדלים מטעי תמרים בגידול אורגני, ואפשר לצפות בשלבים השונים של העבודה - מהגדיד (קטיף התמרים) ועד המיון והאריזה - במרכז המבקרים של חברת זורגניקה, וכמובן לשמוע את הסיפור המעניין של בעלי המקום: אילה, בת מושב חמרה, וקווין מאנגליה.

את היום סיימנו בביקור במקום מיוחד - מושב רותם. הדרך לשם, בין כפרים קטנים וחקלאים פלשתינים, שהביטו בי בעיניים שלוות, הזכירה לי טיול נשכח שעשיתי בפרו ובבוליביה. הכל כאן איטי יותר, רגוע יותר. התחלתי לטפס במעלה ההר ליישוב האקולוגי רותם, ששווה מדור בפני עצמו. ביישוב המעורב חיים דתיים וחילונים, כ־30 משפחות, שיצרו להם הוויי מקסים משלהם. הלכנו לסעוד בקפה ברותם, שהקימו תמי ויותם זלייט, ובו תוכלו לסעוד מול נוף מקסים ושקט מיני מטעמים חלביים, בין השאר פיצה נהדרת ומבחר סלטים. דרך נפלאה לסיים את היום המעניין שלנו, כאן בבקעת הירדן. 

yaell@israelhayom.co.il

*   *   *

איך, כמה ולמה

אתר תיירות בקעת הירדן

www.bikathayarden.co.il

קפה קפה מפגש הבקעה

בכביש 90, בין מושב יפית לצומת פצאל. פתוח: א'-ה' 23:00-08:00, ו' 08:00 עד שעה לפני כניסת השבת, שבת 24:00-20:30. טל' 02-9400808

יעל ונמרוד וידר, ארץ שביל וחן

תיאום טיולים בטל'  02-9400808

גן לאומי סרטבה 

פרטים נוספים ברשות הטבע והגנים, טל' 3639*

איך מגיעים: כביש הגישה לסרטבה מסתעף מכביש מס' 90, בין יפית ומפגש הבקעה בדרום למועצה האזורית ערבות הירדן (במפה מכונה "מתחם המועצה שלומציון"). הפנייה משולטת.

מטע עצי הארגן 

משק אורן במושב נתיב הגדוד. תיאום ביקורים בטל' 054-2326116, אתר: www.arganoil.co.il 

מו"פ בקעת הירדן 

ביקור בתיאום מראש לקבוצות בימים א'-ה'. טל' 02-9941290. כניסה: 10 שקלים לאדם. אתר: www.mop-bika.org.il

מטעי התמרים של זורגניקה 

המטעים נמצאים מעבר לגדר. ביקור בתיאום מראש לקבוצות בטל' 052-3232389. כניסה: 12 שקלים לאדם

קפה ברותם

נמצא ביישוב האקולוגי רותם. פתוח: א'-ג' 13:30-09:00, ה' 23:30-18:30, ו' 12:00-08:00, מוצ"ש עד 23:30. טל' 054-2197581

חנות יד שנייה במפגש הבקעה

פתוח: א'-ה' 13:00-09:30, בימי ב' פתוח פעם בשבועיים גם אחה"צ, 18:00-16:30. טל' 052-2699523

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר