חודשים ארוכים לאחר חשיפת נתוני הגיוס המזויפים בקרב החרדים, במינהלת החרדים בצה"ל מתקשים להתאושש.
חצי שנה עברה מאז אל"מ תלם חזן סיים את תפקידו כראש המינהלת, ובאכ"א מתקשים למצוא מחליף ראוי. בתקופה הקרובה צפוי לעמוד בראש המינהלת באופן זמני קצין מילואים, לזמן קצוב בלבד. כרגע, כך נראה - לא ימונה מפקד רשמי לתפקיד המאתגר גם בעתיד הקרוב. ל"ישראל היום" נודע כי בתוך כך, כמה קצינים וחיילים שהיו בעמדות מפתח עזבו את המינהלת, שאמורה לרכז את כלל נושא גיוס החרדים בצה"ל.
גורם צבאי אמר ל"ישראל היום" כי "התחושה היא שמינהלת החרדים מתפרקת". לדבריו, "אם בעבר היו פעילויות אקטיביות לגיוס, כעת משקיעים יותר בפטור לחרדים, כי אין לחצים מהמערכת הפוליטית. פתאום כל הסיפור של גיוס החרדים לא מעניין". דבריו של הגורם מקבלים אישוש מהנתונים שהוצגו לאחרונה בכנסת, שלפיהם יש זינוק בפטורים לצעירים המועמדים לשירות ביטחון בקרב המגזר החרדי. בדיון עלה כי שיעור הסיבה "תורתו אומנותו" מקרב הפטורים מצה"ל עומד על 16 אחוזים ועולה כל הזמן. מנגד, בצה"ל אומרים כי הסיבה לעלייה בפטורים היא העלייה במספר החרדים באופן כללי, ולא באצבע קלה על ההדק.
העובדה שאין מי שמוביל את מינהלת החרדים היא בעייתית, בין השאר, בשל שתי מגמות שמתרחשות בימים אלו בצה"ל - דיווחים על זינוק בביקוש לגיוס לצה"ל, לצד דיווחים מצד הצבא כי אין עלייה משמעותית בגיוס בפועל. לטענת הגורם, בהיעדר ראש למינהלת, אין מי שידחף קדימה את נושא גיוס החרדים. בצבא, ייאמר, כפרו בטענה זו ואמרו כי המינהלת פועלת כנדרש גם ללא מפקד, ואף משתפרת.
"חלק עושים פרסה"
בפלוגות ובגדודים החרדיים, לצד ארגונים שעוסקים בתחום, מדווחים על זינוק בפניות אליהם בתקופת הקורונה. "החברה החרדית עוברת תהליך מטורף והרבה בחורי ישיבה קיבלו 'כאפה' כתוצאה מהקורונה", סיפר לוחם ל"ישראל היום", "יש עלייה משמעותית בפניות שלהם - חלקם מתגייסים בפועל ואחרים עושים פרסה".
גם בארגון שח"ר, שמכין נערים לשירות הביטחון, מדווחים על עלייה ניכרת בביקוש להשתתפות בתוכניות השונות, ובין השאר בקבוצות הריצה נרשמה עלייה של עשרות אחוזים. בין היתר, מציין הרב חנוך רוגוזינסקי כי "בעקבות הקורונה יש עלייה בדרישת הנוער החרדי להתגייס ליחידות באמ"ן ובסיירות, ואנו עושים את השינויים הרלוונטיים על מנת להתאים את התוכניות להשלמת פערי הידע והיכולת של הצעירים החרדים לקראת השתלבותם גם במסלולים אלה".
בעבר נטען שבצה"ל לא מסוגלים לגייס יותר ממכסה מסוימת לתפקידי לוחמה. כרגע לא צפויה פתיחת יחידות קרביות נוספות לגיוס חרדים - מה שאומר שאם אכן יש זינוק, לא כולם יוכלו להתגייס, בהיעדר מקום. ייתכן שהזינוק בביקוש לא בהכרח מוביל לגיוס רחב יותר, מכיוון שיכול להיות שחלק מהפונים אינם מממשים לבסוף את הרצון שלהם להתגייס.
גורמים בצה"ל מציינים כי יש ירידה במספר המתגייסים ליחידות הקרביות, ואלה לא עומדות ביעדי הגיוס שלהן.
בתגובה לשאלה אם יש יותר מתגייסים מקרב החרדים, הפנו אותנו בצה"ל לדו"ח נומה שמפרט את המתגייסים עד 2018. "יצוין כי מכיוון שרשימת המוסדות המוכרים לצורך הספירה אינה עדכנית, ועודכנה לאחרונה בשנת 2014, לא ניתן למנות מתגייסים שלמדו את פרק הזמן הנדרש במוסד חרדי שטרם הוכר לצורך הספירה כמתגייסים חרדים, והדבר משפיע על מספר המתגייסים החרדים שמדווח על ידי צה"ל. צה"ל פועל לעדכון הרשימה אל מול הגורמים הרלוונטיים".
באתר NEWS1 פורסם אתמול שמספר המתגייסים בשנה שעברה עמד על 1,222 חיילים, כמעט מחצית מהמספר של החרדים שהתגייסו בשנת 2018.
מערך המינהלת תוגבר
"לגבי מינוי ראש מינהלת חדש", אמרו בצה"ל, "בעת הזו טרם נמצא המועמד המתאים לתפקיד ייחודי זה. במקביל, ממשיכים גורמי אגף כוח אדם לעסוק באופן שוטף בשילוב מתגייסים לצה"ל. גורמי המפתח במינהלת החרדים לא שוחררו אלא להפך, תוגברו על ידי גורמים בשירות מילואים ובסדיר, על מנת להגדיל את פעילות המינהלת ואת היקף המתגייסים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו