המבחן האמיתי יחל הבוקר (שני): בני 60 ויותר צפויים לפקוד בהמוניהם את מרפאות קופות החולים כדי להתחסן נגד קורונה. עם זאת, קופות החולים מאוחדת ולאומית כבר החלו אתמול בחיסון מבוטחים ספורים בחתך הגיל הזה, בעיקר כדי לנצל בצורה מיטבית את מלאי החיסונים.
שר הבריאות יולי אדלשטיין הנחה להקים 12 מרכזי חיסון שישרתו את מבוטחי כל קופות החולים. אלו יפעלו החל מהיום בנהריה, קריית גת, כרמיאל, אילת, בית שמש, דימונה, ערד, צפת, קריית שמונה, שפרעם, שדרות ואום אל-פחם.
אדלשטיין סיכם אמש עם מנכ"לי קופות החולים על תגבור הטיפול במוקדים, כדי להתמודד עם הביקוש. "במבצע כל כך גדול אין ספק שיהיו תקלות פה ושם. אנחנו נתגבר עליהן", הבטיח. אנשי משרד הבריאות התעקשו שלא יהיה מחסור בחיסונים.
"ככה נערכים?"
המבוטחים והקופות מתמודדים עם עומס אדיר על המוקדים, ואזרחים רבים זעמו אתמול על כך שנבחרי הציבור והרפואה התחסנו, בעוד הם עצמם לא מצליחים לקבוע תור. מדיווחים רבים שהגיעו למערכת "ישראל היום" עולה כי פניות רבות לקופות החולים בימים האחרונים דרך המוקדים השונים - עלו בתוהו.
לפי העדויות שהגיעו אלינו, שיחות טלפון נותקו בעיצומן ולעיתים בכלל לא ניתן היה להתקשר כדי לקבוע תורים. גם בעמודי הפייסבוק של הקופות התלוננו אזרחים על החוסר בתקשורת. אחת מהנשים כתבה לאתר הכללית בפייסבוק ואמרה: "אני אפילו דרך כאן לא מסוגלת ליצור איתכם קשר".
גולש אחר כתב: "כך נערכים? למה כבר אין תורים? למה ניתקו במשך שלוש שעות בלי צליל חייגן אפילו? אתם ממשלת ישראל? רוצים להיות? הם פישלו בגדול ואתם ממשיכים. כך לא בונים חומה וכך לא מנהלים רשת בריאות ציבורית שטענתם כל הזמן שצריך לתת לה לנהל את המשבר".
גם בעמוד של מכבי בפייסבוק התלוננו אזרחים רבים, מבוטחי הקופה.
בקופות ניסו להדוף, בתגובה, בנימוס את התלונות, ולבקש את הבנת המתלוננים.
"שמחה ומתרגשת"
אדם וינברג, בן 65 מנתניה, יתחסן בסניף הכללית במחוז שרון. "אני לא מתרגש מהחיסון", הוא מכריז בחינניות של ילד גיבור. "אני הולך להתחסן כי אני חושב שזה יעזור לי ברמה האישית ויעזור לכל המדינה ולכל העולם. אני לא רואה בזה שום סיכון. עכשיו התחילו לדבר על המוטציה של הנגיף ואני מקווה שהחיסון יהיה יעיל גם נגד המוטציה. חוץ מהעניין הזה אין לי שום חששות אלא להפך, אם היה אפשר להתחסן לפני, הייתי מתחסן. יש לי נכד אחד והחיסון גם יאפשר לי לפגוש אותו".
ריקי שטיינר-יוגב, בת 68 מירושלים, "שמחה ומתרגשת מאוד לקראת החיסון. לא חשבתי שהחיסון הזה יגיע כל כך מהר. סבלתי מאוד מהריחוק החברתי, רחוק מהילדים, מהנכדים ומהחברים. נשמרתי במשך תקופה ארוכה וכאשר כבר נפגשנו זה היה רק בחוץ. כילדה הייתי בין הראשונות שקיבלו חיסון לפוליו".

קטיה קם היא בשנות ה-70 לחייה, ורן בעלה עשור מעליה. אמנם מגוריהם בכפר ביאליק הפסטורלי אפשרו להם לראות את נכדיהם מרחוק, אבל היום תחל הספירה החגיגית שלהם לאחור לחיבוקים ולנשיקות שמהם נמנעו כבר עשרה חודשים ואליהם התגעגעו יותר מכל. אחרי לבטים והתייעצויות ממושכות עם רופאיהם, היום בצהריים הם יתייצבו במרפאת קופ"ח כללית זבולון ויתחסנו נגד קורונה.
"הנכדים היו רגילים לקפוץ עלינו ולהתחבק ופתאום השנה כל זה נמנע מאיתנו. אני נזכרת בזה ושוב עולות בי דמעות", מתארת קם. "אני לא חובבת זריקות, אבל אני הרבה פחות חובבת מכשירי הנשמה".
השתתפו בהכנת הכתבה: מיטל יסעור בית-אור, אסף גולן, ירון דורון, יורי ילון ועדי חשמונאי
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו