מאז תחילת הקורונה סדר היום שלנו השתנה לחלוטין. אמנם מאות אלפי ילדים חזרו למסגרות החינוכיות, ועבור הורים רבים מדובר באנחת רווחה, אך יש לא מעט דאגות עם החשש המרחף שמדובר בזמן שאול עד הסגר הבא.
שרון לוי מנס ציונה, אם לשני ילדים, מרגישה מתוסכלת. "השנה אין יותר מדי פעילויות שאפשר לעשות עם הילדים, אין מסעדות, אין בתי קולנוע ואין פעילויות לילדים. העובדה שבכלל לא בטוח שאחרי חנוכה יחזרו למסגרות החינוכיות, מוסיפה לתחושה האישית הדי מדוכדכת, בייחוד כששומעים בכלי התקשורת שצפוי סגר שלישי".
רינת משה, אם לשלוש בנות מראשון לציון, מספרת כי "ההספק שלי בעבודה מהבית לא גבוה. אני מתמרנת בין העבודה לענייני הבית, ובערב יושבת להמשיך לעבוד עד השעות הקטנות של הלילה. אין לי זמן לעצמי".
שליטה במציאות
לאה שטרן, מרצה ומנחת הורים במכון אדלר, מציינת כי הקושי הכי גדול בתקופה הזו הוא חוסר השליטה במציאות. "אם בסגר הראשון הרגענו את עצמנו שמדובר במשבר נקודתי שיעבור, הסגר השני הוכיח שהחיים שוב יכולים להתהפך ולבטל את התוכניות שלנו, כך שאנחנו לא יכולים לתכנן לטווח ארוך. אני מזהה איך החוסן הנפשי שהיה להורים בסגר הראשון כבר פג, מה גם שעננת הסגר השלישי שמרחפת רק מגבירה את הלחץ".
ד"ר אבידן מילבסקי, פסיכולוג ומומחה ליחסים במשפחה מאוניברסיטת אריאל, מציין כי "התקופה הנוכחית מביאה איתה אתגרים לא פשוטים בהורות. אני ממליץ להורים להתמקד בנושאים חשובים יותר כמו בריאות הנפש שלהם, במקום להתמקד באילו חסרים לימודיים יהיו לילדים בעוד כמה שנים, בין שמדובר במתבגרים שמתקשים ללמוד בחלק מהימים בזום ובין שבילדים שנמצאים בבידוד וצריכים להשלים פערים. בריאות הנפש של ההורים חשובה מאוד, כי הילדים מסתכלים על ההורים כמודל, ואם הם רואים שההורה לחוץ או לא רגוע ממה שקורה בעולם, הילדים מבינים שכנראה העולם בחוץ מלחיץ ויש גם להם סיבה לחשוש ממנו. אם ההורים רגועים ומתמודדים בצורה נכונה עם מגיפת הקורונה ועם אי־הוודאות מסביב, גם הילדים יהיו רגועים".

ד"ר מילבסקי חושש שסגר נוסף לא יהיה קל יותר נפשית, "מסגר לסגר למדנו להתנהל טוב יותר, אבל מבחינה נפשית, סגר נוסף מעצים תחושות שליליות ולחץ. אני ממליץ גם במקרה כזה לשבת עם בני המשפחה ולחשוב יחד מה עבד היטב בסגר הקודם ומה לא, ואיך אפשר לשפר זאת. זכרו שאם יש תקשורת פתוחה בבית, נוכל להתמודד טוב יותר עם סגר נוסף - אם יגיע".
ליאת עזריה־אהרונוביץ, פסיכולוגית ומדריכת הורים, חושבת כי התקופה הנוכחית, שמלווה עדיין בחוסר ודאות, מחייבת היערכות של ההורים. "הורים רבים מתקשים בתקופה זו לחזור לשגרה, ועם החזרה ללימודים יש עוד חרדות ודאגות שמובילות ללחץ. הורים מחפשים ביטחון, וכשיש חוסר יכולת לתכנן את השבוע הבא או את החודש הקרוב, זה מתסכל מאוד".
מרחב אישי וזוגי
הפסיכולוגיות שטרן ועזריה־אהרונוביץ ממליצות לחשוב על שלושה מישורים: אישי, הורות וזוגיות. בתחום ההורות הן ממליצות לשחרר מעט את המושכות ולאמץ תכונות כמו סתגלנות וגמישות. במישור הזוגי השתיים נותנות כמה טיפים איך לשמר זוגיות בריאה, שנשחקה בתקופה האחרונה. "חשוב לצאת להליכה משותפת בערב בפארק או לשבת בערב לכוס קפה במרפסת יחד ולדבר", מדגישה שטרן, "כדאי להחליט על יום בשבוע שבו צופים בסרט או מבשלים ארוחה רק לשני בני הזוג. חשבו מה עשוי לנתק אתכם מהעבודה, מהילדים ומענייני הבית לצורך בילוי משותף שמסב לשניכם הנאה".
במישור האישי השתיים מזכירות להורים לא לשכוח את עצמם. שטרן: "נוצר מצב שבו אנחנו כל הזמן מעניקים לאחר, בין שבעבודה ובין שעם הילדים, בבית או אפילו להורים שלנו, שחלקם נמצאים בריחוק חברתי מאחר שהם בקבוצת סיכון. כדי שנוכל להמשיך לעשות זאת, אתם חייבים לדאוג להשאיר זמן פנוי לעצמכם. בצורה זו תחזירו את הערך העצמי כאדם. ככל שתהיו רגועים יותר ותמלאו את המצברים, כך תוכלו להיות הורים ובני זוג טובים הרבה יותר בתקופה מאתגרת זו".
עזריה־אהרונוביץ מוסיפה: "אם אתם הורים עצמאיים ומגדלים את ילדכם לבד, אפשר להיעזר בבייביסיטר שתפנה לכם זמן לדייט בחוץ, לעשות ספורט, לפגוש חברים, לגשת לטיפול יופי או לכל פעילות שעושה לכם טוב. חשוב לא להישאר לבד. היום יש הרבה קהילות וירטואליות תומכות בווטסאפ ובפייסבוק, שיכולות לסייע ולהפחית חרדות שונות".
לדבריה, כדי לצלוח את התקופה המבלבלת, בין שיהיה סגר שלישי ובין שרק המשך הגבלות שונות, צריך לנסות לשמור על שגרה: "בתקופה שבה מפרסמים בתקשורת בכל יומיים הנחיות חדשות של החלטה על סגר לילי ולמחרת מבטלים, זה מקשה עלינו ההורים לקבל החלטות, ובעיקר מקשה את תכנון המשך השבוע. כהורים וכבני זוג אנחנו צריכים לנסות לייצר עוגן ושגרה מסודרת יומית. חשוב לזכור שיש חיסונים, כך שיש אור בקצה המנהרה. צריך לראות את התקופה הנוכחית כשלב אחרון בקורונה. חשוב להראות את החוזק הזה לעצמנו וגם לילדים, ולהיות בטוחים שבקרוב הכל יהיה מאחורינו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו