"קורבין חייב לעמוד לדין על תמיכתו באנטישמיות"

דו"ח חמור של "הוועדה לשוויון ולזכויות האדם" מצביע על התערבות של מקורבי קורבין להשתקת תלונות על אנטישמיות, אפליה והטרדה מצד חברי מפלגה ועוד

צילום: איי. אף. פי // "חשוב מאוד לנו שהדין ימוצה איתם". קורבין

מפלגת הלייבור הבריטית תציג מחר בפני "הוועדה לשוויון ולזכויות האדם", גוף ממלכתי הממונה על המאבק בגזענות בממלכה המאוחדת , תוכנית פעולה לעקירת האנטישמיות משורותיה. תוכנית הפעולה תכלול את עיקרי ההמלצות של דו״ח חמור ביותר שהכינה הוועדה על האנטישמיות במפלגת הלייבור תחת הנהגתו של ג׳רמי קורבין, שפורסם לפני כחודש וחצי.

ממצאיו החמורים של הדו"ח הצביעו על אפליה והטרדה אנטישמיים מצד חברי מפלגה, התעלמות מתופעות אנטישמיות והתערבות פוליטית של מקורבי קורבין להשתקת תלונות על אנטישמיות. מחברי הדו"ח מצאו 23 מקרים של ״התערבות לא הולמת״ מצד אנשי לשכתו של קורבין בטיפול בתלונות אנטישמיות, בכלל זה בהחלטות לא לפתוח בחקירת תלונות או להימנע מהשעיות חברים שביצעו עברות אנטישמיות. זו הייתה הפעם הראשונה בתולדות הפוליטיקה הבריטית, ש״הוועדה לשיוויון ולזכויות האדם״ ביצעה חקירה נגד מפלגה כלשהי. 

בעקבות פרסום הדו״ח הושעתה חברותו של קורבין במפלגת הלייבור בשל סירובו להכיר בממצאי החקירה. ההשעיה בוטלה לפני ימים ספורים, אך מנהיג הלייבור החדש - קיר סטארמר, מסרב לאפשר לקורבין לחזור לפעילות בשורות הפרלמנט הבריטי. 

ג'רמי קורבין // צילום ארכיון: רויטרס
ג'רמי קורבין // צילום ארכיון: רויטרס

גדעון פאלטר, ראש הארגון הבריטי ״קמפיין נגד אנטישמיות״ שיזם את החקירה של ״הוועדה לשיוויון ולזכויות האדם״ אמר ל״ישראל היום״, שעל מפלגת הלייבור למצות את הדין עם קורבין ותומכיו, וכי ארגונו כבר הגיש תביעות נגד אנשים אלו. "העונש ההולם היחיד לאנשים שפיתחו אנטישמיות ממסדית לרמה כזו שהייתה ב׳לייבור׳ הוא גירוש ממפלגת הלייבור", הבהיר פאלטר, "בממלכה המאוחדת אין אפשרות לאסור על אנשים פעילות פוליטית. אבל, גירוש ממפלגת ה׳לייבור׳ יהיה שווה ערך לסילוק מהחיים הפוליטיים, שכן הם לא יוכלו להתמודד כמועמדי המפלגה בבחירות. חשוב שהם לא יהיו מסוגלים לייצג יותר את המפלגה. אם ה׳לייבור׳ רוצה להיתפס כמפלגה בוגרת היא צריכה להיפטר מהגזענים שבה".

בעניין תוכנית הפעולה שתוגש מחר לוועדה הממלכתית הסביר פאלטר: "מפלגת הלייבור צריכה להציג מתווה לתהליך משמעתי עצמאי חדש לטיפול באנטישמיות במפלגה ותוכנית שלמה לשינוי התרבות הפוליטית בה, שתבטיח שהמפלגה תיפטר מהאנשים הללו, שטוענים לדוגמא שישראל היא כמו גרמניה הנאצית. מדובר בתוכנית לניקוי המפלגה מהאנטישמים ׳הארד קור׳ שבה באמצעות הליך עצמאי. יתר חברי מפלגה שלא מבינים לחלוטין את משמעות האמירות האנטישמיות שלהם צריכים לעבור תוכנית חינוך". 

"תוכנית הפעולה הכללית צריכה להיות מאושרת ע״י הוועדה הממלכתית, שאנחנו ביקשנו ממנה לחקור את האנטישמיות במפלגת ה׳לייבור׳. בדו״ח שלה הוועדה קיבלנו אישור לעמדתנו, שהלייבור הפכה תחת הנהגתו של קורבין לכוח של גזענות בבריטניה ונכשלה לחלוטין בטיפול בבעיית האנטישמיות. לכן, מחוייבת כעת ה׳לייבור׳ להציג תוכנית פעולה, שאם תאושר ע״י ועדת השוויון וזכויות האדם, ניתן יהיה לאכוף אותה באופן משפטי. למפלגה תינתן שנה להראות שהיא עומדת ביישום עקרונות התוכנית לטיפוך באנטישמיות בשורותיה", פירט פאלטר.

"הגשנו תביעות משמעתיות נגד אנשים רבים ב׳לייבור׳, בכללם ג׳רמי קורבין״, ציין ראש ה"קמפיין נגד אנטישמיות", "חשוב מאוד לנו שהדין ימוצה איתם. מסמך התלונות נגד קורבין וכמה מבעלי בריתו במפלגה מתפרס על 72 עמודים. הציפיה שלנו היא, שקורבין יעמוד בפני משפט משמעתי, שיבהיר את אחריותו לדברים שהוא עשה ושאנו רואים בהם אנטישמיים. אנחנו רוצים שהוא יעמוד לדין על מעשיו. מדובר במשפט משמעתי פנימי במפלגת ה׳לייבור׳, אבל בגלל המעורבות של ועדת השוויון הוא ינוהל באופן עצמאי לחלוטין".

"הלייבור תצטרך להוכיח שהממונים על המשפט הם אנשים עצמאיים ושההליך אינו נתון להתערבות פוליטית כלשהי. קורבין והאחרים יועמדו לדין באופן שונה מאוד מזה היה נהוג בלייבור עד כה. בעבר כשהתלוננו על ג׳רמי קורבין בפני הלייבור ב-2016 ו-2018 , המפלגה סירבה לבצע חקירה על מקרי אנטישמיות והיה ברור שהם, בכלל זה אנשים בלשכתו של קורבין, הגנו על אנטישמיות והכחשת שואה. עבורנו אלו אנשים שגרמו ל-47% מיהודי בריטניה לשקול עזיבת המדינה וחיוני לחלוטין שנוכל לפתוח דף חדש. לא ניתן להרשות לאנשים הללו להישאר בעמדות שליטה במפלגה ולהמשיך בחברותם במפלגה ללא השלכות. קורבין ואחרים שנתנו ליהודים את התחושה שהם צריכים לעזוב את ארצם זאת צריכים לשלם את המחיר על מעשיהם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר