ירדן במסר לישראל: לחדש את תעלת הימים

בעקבות הסכמי השלום: הוחלט לבחון את חידוש המיזם • השר אקוניס: "יתרונות תעלת המים יכולים להביא אספקת מים באזור שחון כמו שלנו ולהציל את ים המלח"

"להציל את פלא העולם ים המלח" // "להציל את פלא העולם ים המלח" ,
"להציל את פלא העולם ים המלח" // "להציל את פלא העולם ים המלח"

תעלת הימים שוב חוזרת. ירדן העבירה בשבועות האחרונים מסרים לישראל בדבר רצונה לקדם מחדש את הפרויקט הענק, להזרמת מים - מים סוף לים המלח.

הנושא עלה בפניות שהועברו למשרד לשיתוף פעולה אזורי וכן בפגישת שר החוץ גבי אשכנזי ועמיתו איימן א-ספדי בשבוע שעבר.

על רקע הפניות מירדן, ובעקבות הסכמי השלום ההיסטוריים עם בחריין ואיחוד האמירויות, הוחלט במשרד לשיתוף פעולה אזורי לבחון את חידוש העבודה על הפרויקט, וההמלצה לעשות זאת הועברה לשר לשיתוף פעולה אזורי, אופיר אקוניס. על פי התוכנית המלאה, שהוצגה לראשונה ב-2005, הפרשי הגובה בין אילת לים המלח ינוצלו לבניית תחנות כוח הידרו-אלקטריות.

תחנות אלה ייצרו אנרגיה "ירוקה" שתשמש להתפלת המים המוזרמים בתעלת הימים. מים אלה ישמשו לשתייה, לחקלאות ולמילוי מחדש של המאגרים שהתרוקנו בישראל, בירדן ובאזורי הרשות הפלשתינת ביריחו. עלותו של פרויקט כזה מוערכת בעשרות רבות של מיליארדי דולרים, ולכן בשלב זה עוד לא מדובר על תחילת כריית התעלה, אלא רק על ניסוי שעלותו כמיליארד דולר.

השרים אקוניס ואל-זיאני
השרים אקוניס ואל-זיאני

בפרויקט מעורבים קרן המטבע הבינלאומית, הבנק העולמי וגורמים נוספים, ולאור ההתפתחויות אקוניס פונה לגורמים בינלאומיים נוספים. בשבוע שעבר הוצגו התוכניות לשר המסחר, התעשייה והתיירות של בחריין, זייד אל-זיאני, בעת ביקורו בישראל, ולבקשתו הועברו אליו חומרים נוספים. עוד שוחח אקוניס עם שגריר האיחוד האירופי בישראל ומדינות בולטות נוספות באירופה.

"הסכמי השלום הם הזדמנות אדירה ומיידית לחידוש מיזמי תשתיות אזוריים. מיזם תעלת הימים הוא הזדמנות לחיבור של מדינות וחברות רבות באזורנו, באירופה ובארה"ב ובתמיכת גופים בינ"ל לביצוע מעשי של מיזם כמו תעלת הימים, שיתרונותיו יכולים הן להביא אספקת מים באזור שחון כמו שלנו והן להציל את פלא העולם ים המלח, שאם לא נתחיל לטפל בשיקומו - עלול להיעלם כמעט לחלוטין", אמר אקוניס.

מיזם תעלת הימים נולד בעקבות הידלדלות משמעותית בזרימת המים בירדן הדרומי וכניסות המים לים המלח, והגידול המשמעותי של ניצול המים הקיימים על ידי מפעלי ים המלח הישראליים והירדניים. כתוצאה מתהליכים אלה קטן במחצית שטחו של ים המלח.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר