שורת מסמכים שדלפו מהמרכז לבקרת מחלות של מחוז חוביי הסיני, מלמדים כי סין הסתירה מהעולם מידע על מחלת הקורונה כבר עם תחילת המגפה, כך פורסם היום (שלישי) ברשת החדשות האמריקנית CNN.
אחת הדוגמאות לכך, שנמצאה בתוך 117 המסמכים הרשמיים והמאושרים שהיו תחת סיווג סודי, היא זו שלפיה ב-10 בפברואר נרשמו במחוז 5,918 מקרים חדשים של נדבקים בנגיף, נתון הגבוה פי שתיים ממה שסין מסרה באותו יום לארגון הבריאות העולמי. שוני במספרים היה גם בנתון המתים מהנגיף ב-17 בפברואר: הרשויות דיווחו על 93 מתים, אך בפועל המספר היה גבוה יותר – 196 מתים.
לא ברור האם ההטעיה הייתה מכוונת או שנבעה מבעיות בדרך העברת המידע בתוך הממשל הסיני. קרי, בהחלט היו טשטוש והסתרת מידע כמו גם מסירת דיסאינפורמציה ובעיות אחרות, אך ייתכן שזה נעשה מצד גורמים מקומיים מחשש לתגובת השלטון המרכזי. למעשה, המידע המוטעה שסין מסרה לעולם נוצר עקב צורת המשטר, ולא בהכרח עקב מודעות של השלטון המרכזי.
המסמכים שנחשפו סוקרים כחצי שנה, בין אוקטובר 2019 לאפריל השנה, וחוסר הגמישות של מערך הבריאות הסיני בולט בהם לכל אורכו, דבר שהקשה מאוד על הרופאים ועל הצוותים הרפואיים בשטח להתמודד עם המגפה. פעם אחר פעם, הנהלים שירדו לשטח נראו מנותקים מהבנת המתחולל – ואלה רק ייצרו איטיות וקושי בזיהוי מהיר של אנשים שנדבקו בנגיף.
דוגמה לאיטיות ולכשלים של השלטון הסיני נמצאת בחודש מרץ, אז הפער בין הופעת התסמינים באנשים לבין הקביעה כי הוא נדבק בקורונה עמד במחוז חוביי על 23.3 ימים. למעשה, כך נוצרה מציאות שבה עד שהנדבק בקורונה אובחן ככזה, הוא יכול היה כבר להחלים מהמחלה – וגם להדביק כמות גדולה של אנשים מבלי שישב בבידוד. "ברגע שאתה מגיע לתוצאה רק אחרי 23.3 ימים כפי שהיה במחוז, אתה מסתכל על תוצאות בנות שלושה שבועות, ולפי זה אתה קובע החלטות שמשפיעות באופן מיידי", אמר ד"ש עמש אדאלג'ה מהמרכז לביטחון רפואי באוניברסיטת ג'ונס הופקינס.
בעיה נוספת, שמהווה מעין גזרת גורל, היא שהסינים לא הסבירו את העובדה שלפיה הייתה באזור התפרצות גדולה מאוד של מגפת השפעת, ברמה של פי 20 מהרגיל, במקביל לתחילת מגפת הקורונה. ההתפרצות הביא לעומד אדיר על מערכת הבריאות הסינית, שהייתה נגועה מלכתחילה בבירוקרטיה קשה. ההתפרצות הזו הייתה, ככל הנראה, אחד הגורמים לכך שרשויות הבריאות הסיניות לא הצליחו להבין ולהתמודד עם הנגיף בשלב מוקדם, דבר שעשוי היה למנוע את התפשטותו ברחבי העולם.
"המסמכים אורגנו כך שיתאימו למה שרצו למסור"
ב-CNN ציינו כי המסמכים שהגיעו לידיהם הובאו על ידי דמות הפעילה בתוך רשויות הרפואה בסין, שביקשה להציף החוצה את הכשלים של הרשויות. אמינות המסמכים אושרה על ידי מומחים לרפואה שעברו עליהם, אחד מהם הוא מומחה שנמצא בקשרים עם רשויות הבריאות הסיניות ושנחשף גם למסמכים שמקורם בתוך סין. מנגד, משרד הבריאות הסיני ורשויות הרפואה במחוז לא הגיבו על המידע שנחשף ולא ענו על פניית הרשת בנושא.
לדברי פרופסור וויליאם שפנר, מומחה למגפות באוניברסיטת ונדרבליט שבטנסי, הרשויות המקומיות טיפלו בנתונים בגישה שמרנית – ואם המידע היה מטופל בידי מומחים אמריקנים, המצב עשוי היה להיראות אחרת. "לפקידים יש נטייה להקטין את כמות האנשים החולים או חשודים כחולים ולקבוע מי חולה רק במצב שבו האדם נחשף בוודאות לנשא אחר של הנגיף או שהוא עבר בדיקות משמעותיות לגילוי שלו", אמר.
אנדרו מרטה, מומחה לסין באוניברסיטת ג'ונס הופקינס המוערכת, אמר כי "די ברור שמי שכתב את המסמכים אירגן אותם כך שיתאימו למה שגורמים בכירים יותר רצו למסור ביחס למגפה. נתנו להם את כל המידע, אבל באופן כזה שאפשר להם איזו פרשנות שנוחה להם מבלי לגרום לבכירים להיות במצב מביך".
נקודה בולטת של אי-סדר במידע שהיה בידי הסינים עצמם ניתן למצוא בדיווח שהם מסרו לארגון הבריאות העולמי ב-3 בינואר, אז דיווחו על 44 מקרים של דלקת ריאות לא ברורה. אולם, ממסמך פנימי עולה האפשרות כי בפועל היו כ-200 מקרים. גם כאן לא ברור אם מדובר בהטעיה או בבירוקרטיה שגרמה לאבחונים להתעכב, לתוצאות להגיע מאוחר וגם ככל הנראה למחסור בציוד.
מידע מעניין נוסף שעולה הוא העובדה שחלק גדול מהחולים לא היה קשור בכלל לשוק פירות הים בעיר ווהאן, שם נטען כי חלה ההתפרצות הראשונה של הקורונה, אלא דווקא בעיר ייצ'אנג, הנמצאת כ-320 קילומטרים מווהאן. בייצ'אנג היו הרבה יותר מקרי קורונה בדצמבר של השנה שעברה מאשר בווהאן עצמה.
עוד עולה מהמסמכים כי הממשלה הסינית חששה מתגובה זועמת של הציבור על ההחלטה להגביל את החירויות שלו באמצעות סגרים, אותם היה קשה מאוד לבצע עד שהנשיא שי ג'ינגפינג כפה בעצמו על הדרגים בשטח לסגור את המחוז. מעבר לכך, הסינים רצו להצטייר כטובים בפני העולם, ולכן הודאה בכישלון הייתה מהווה עבורם איום על השלטון. הריחוק שהוטל על מחוז חוביי הביא ליצירת מציאות בה שדרגי השטח לא התאימו לתפקידם, היו מיואשים ולא העבירו בצורה נכונה את המידע וגרמו לקצר בתקשורת, דבר שרק הגביר את הכאוס בתחילת הדרך, בה בעת שניתן היה לעצור את מגפה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו