צפו: השתלטות על ספינה טורקית

באנקרה זועמים, ונזפו בדיפלומטים של האיחוד האירופי, איטליה וגרמניה • למרות זאת, שר החוץ צ'בושאולו מדגיש: "אנחנו רוצים להצטרף לאיחוד האירופי"

צילום: אי.אף.פי // שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושאולו ,
צילום: אי.אף.פי // שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושאולו

טורקיה בין הפטיש לבין הסדן: כשבועיים לאחר התפטרותו של שר האוצר וחתנו של הנשיא ארדואן, בראט אלבייראק, בעקבות הכלכלה הקורסת – אנקרה מוצאת את עצמה מתמודדת עם מתיחות חדשה מול האיחוד האירופי, והפעם לא בשל יוזמה שלה.

ביום ראשון בערב, כוחות ספינת המלחמה הגרמנית "המבורג", שנמצאת תחת פיקוד האיחוד האירופי, החליטו לעצור ספינת מטען טורקית בשם "רוסלינה-A" שהיתה בדרכה ללוב. אמל"ח לא נמצא בספינת המטען עם דגל טורקיה שככל הנראה היתה אכן תמימה ונשאה צבעים וציוד הומניטרי בדרך למיסרטה, אולם התיעוד של החיילים הגרמניים מבצעים את הבידוק על הספינה – הוביל לזעם טורקי גדול. 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected

      צילום: רויטרס

      כיום, האיחוד האירופי מפקד על מבצע "איריני" (שלום בשפה היוונית), שמטרתו למנוע כניסת אמל"ח ולוחמים זרים ללוב - במסגרת הניסיון לשמור על הפסקת האש במדינה המשוסעת. מקור החשד הוא שבעבר אנקרה שלחה למיסרטה ולטריפולי "ספינות רפאים" שיצאו מנמל מרסין בליווי ספינות הצי הטורקי, כשלכאורה היעד שלהן הוא טוניסיה. בלב ים הם כיבו את המשיב מיקום ופנו לעבר השטח שבשליטת בני בריתם בלוב.

      עליית כוחות הצי הגרמניים לספינת המטען הטורקית אינה העימות הראשון בין טורקיה לבין כוחות האיחוד האירופי בהקשר הלובי. ב-10 ביוני, הרבה לפני המתיחות על רקע הקריקטורות ב"שארלי הבדו" בין אנקרה לבין פאריס, ספינת צי צרפתי שהיתה תחת פיקוד ברית נאט"ו רצתה לבדוק ספינת מטען עם דגל טנזניה שלוותה על ידי ספינות מלחמה טורקיות. זה אמנם לא הסתיים בירי, אך חיילי הצי הטורקי כבר נעלו את אחד ממשגרי הטילים על הספינה הצרפתית.

      ספינות הצי הטורקי / צילום: רויטרס

      למרות ההבדל המהותי בין התקרית עם הצי הצרפתי לבין התקרית עם הצי הגרמני - באנקרה זעמו. "אני מגנה בחריפות את הפעולה הבלתי חוקית הזו", מיהר להגיב סגן נשיא טורקיה פואט אוקטאי. מייד לאחר מכן, אנקרה בחרה בצעד אופייני – שיחות נזיפה לדיפלומטים בכירים. בזה אחר זה ננזפו שגריר האיחוד האירופי ניקולאוס מייר-לנדרוט, שגריר איטליה מאסימו גיאני, וכן המזכיר השני של שגרירות גרמניה.

      וכבר הבוקר (שלישי), טורקיה שמנסה לעודד השקעות זרות, על רקע הכלכלה הקורסת, חזרה לנימה הפרו-מערבית שבה היא מביעה את הרצון להצטרף לאיחוד האירופי. "אנחנו מצפים שהאיחוד האירופי יבין את טעויותיו", אמר שר החוץ מבלוט צ'בושאולו, "הם צריכים להבין את הערך המוסף של צירוף שלנו לאיחוד".

      בה בעת, סוגיה נוספת שבה מנסים באנקרה למזער נזקים היא מערכת היחסים העכורה בין הנשיא רג'פ טאייפ ארדואן לבין נשיא ארה"ב הנבחר ג'ו ביידן. בהקשר זה, צ'בושאולו טען כי "טורקיה תעשה את כל המאמצים הנדרשים כי לקדם את היחסים עם ארה"ב בכיוון החיובי, בהתאם לצרכים האסטרטגיים". את דברים אלו הוא אמר, לאחר שהפרשן הטורקי הפרו-ארדואני מ"הורייט", נדים שנר, הכריז בשידור טלוויזיוני לפני כמה ימים כי "טורקיה חייבת להיות מוכנה למלחמה עם אמריקה. אני אומר זאת כל הזמן. מוכרחים להיות מוכנים להגן על האינטרסים שלנו באזור".

      חיילי שותפיהם של טורקיה בלוב, צבא ממשלת ההסכמה / צילום: אי.אף.פי

      "טורקיה הפכה את עצמה לחשוד קבוע בכל הנוגע למתרחש בלוב", אומר ל"ישראל היום" ד''ר חי איתן כהן ינרוג'ק, חוקר טורקיה המודרנית במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון ובמרכז משה דיין באוניברסיטת תל אביב. לדבריו, "השגיאה הגרמנית היתה שהם בחרו לבדוק ספינת מטען טורקית ללא ליווי של הצי, ומה שמעיד על כך אלו הדיווחים שהם לא מצאו אמל"ח על הספינה. מעבר לכך, צריכים להבין כי מי שנתן את הפקודה לספינה הגרמנית הוא קצין יווני, ולדעת הטורקים - היוונים שלא יכולים להרשות לעצמם לבצע פעולות מסוג זה בעזרת כוחותיהם, שולחים למשימה את כוחות האיחוד האירופי".

      בנוגע למצב הכלכלה הטורקית, ד"ר כהן ינרוג'ק הוסיף כי "עצם ההתפטרות של שר האוצר לשעבר אלבייראק הובילה להתאוששות מסויימת של הלירה, אך בכל זאת - טרם ראינו רפורמות של ממש. ככל הנראה, הציגו לנשיא ארדואן מצגת שבה המחישו לו עד כמה מצב הכלכלה לא טוב. כלומר, כדי להתאושש מההתדרדרות של הכלכלה הטורקית, על אנקרה לעודד את ההשקעה הזרה. בניסיון לעשות זאת - הטורקים מנסים לשדר יציבות".

       

      טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

      כדאי להכיר