בשל העלייה בתחלואה: חזרת כיתות ה'-ו' עלולה להתעכב. רבים קיוו כי חזרתם של תלמידי ה'-ו' ללימודים וכן חזרתם של תלמידי י"א-י"ב נמצאת מעבר לפינה, אך ייתכן כי בשל העלייה בתחלואה חזרתם תתעכב והם ייאלצו להישאר בבית.
השלב הבא של חזרת התלמידים למוסדות החינוך היה אמור להיות חזרתן של כיתות א'-ב' ללימודים ללא קפסולות (בניגוד למה שקורה כעת) ובמקביל חזרה ללימודים של שכבות ה'-ו' בצורה חלקית ובחצאי כיתות. גם תלמידי התיכון, בכיתות י"א וי"ב היו אמורים לחזור ללמוד לפחות יומיים בבתי הספר בשל עונת הבגרויות.
השאיפה היתה כי בעוד כשבוע, ב־15 בנובמבר, שכבות אלו כבר יהיו בכיתות. אלא ששום דבר עדיין לא סופי ומשרד החינוך והבריאות לא החליטו על תאריך - זאת בשל אי היציבות בנתוני התחלואה, כך שייתכן כי התלמידים יישבו בבית עוד ימים רבים. במשרד הבריאות לא ממהרים להחליט על הקלות, גם במוסדות החינוך, ומתעקשים להתאים את החזרה לנתוני התחלואה. גם לגבי חזרתם של התיכוניסטים עדיין אין מתווה סופי.

כמו כן, נשארו ללא פתרון תלמידי חטיבות הביניים (ז'-ט') וכיתות י' שעל פי התוכנית אין תאריך לחזרתם לבתי הספר בשום צורה, גם לא למינימום של שני ימי למידה. תלמידים אלו הם שסופגים את הפגיעה הקשה ביותר, גם בזמן סגירת בתי הספר בסגר הראשון. החשש הגדול ביותר הוא הפגיעה החברתית בגיל ההתבגרות.
"פועלים בעיוורון"
שלושה שבועות עברו מאז חזרו תלמידי גני הילדים (6-3) אל מוסדות החינוך ושבוע אחד מאז חזרו תלמידי א'-ד'. עם זאת, למשרדי החינוך והבריאות אין נתונים מדויקים על אודות החשש להידבקות בתוך מוסדות החינוך עצמם או מספר הילדים ואנשי הצוות שנכנסו לבידוד של מגע עם חולה מאומת בתוך המוסד החינוכי. הנתונים שקיימים הם על כלל התלמידים במערכת החינוך שלא ברור היכן נדבקו או מה הביא אותם להיכנס לבידוד, ועל כן לא ניתן לדעת מה ההשפעה של פתיחת מוסדות החינוך.
עד כה נרשמו כ־220 גני ילדים סגורים ועוד שלושה בתי ספר. כ־4,500 תלמידים בבידוד. בסך הכל עומד מספר התלמידים החולים בקורונה על 1,341. עם זאת, משרד החינוך אינו מפרסם את נתוני התחלואה בקרב עובדי ההוראה בטענה כי הנושא נמצא בתהליך דיוק בין מערכת משרד הבריאות למערכת משרד החינוך.
בסוף השבוע התקבלה ההחלטה על ביטול הקפסולות בקרב תלמידי כיתות א'-ב' וחזרתם לכיתות גדולות, אך מניעת ערבוב ממספר קבוצות בצהרונים שיישארו אורגניות. מדובר בהחלטה לא ברורה של משרד הבריאות לאחר ההתעקשות על קפסולות.
"בביטול של הקפסולות אחרי זמן קצר אין היגיון, זה פשוט חוסר אחריות מבחינה אפידמיולוגית", אומר פרופ' חגי לוין, אפידמיולוג מהאוניברסיטה העברית והדסה ויו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בישראל. "זה נותן תחושה שמישהו לא רצה שההפרדה של כיתות א'-ב' תצליח. היה נכון להקפיד על הפיצול הזה גם בצהרון. לצערי, נאלצנו לבחור בין שתי חלופות לא טובות, באחת יש ערבוב מופקר של ילדים בצהרונים ובחלופה השנייה כיתות גדולות ועמוסות רגע לפני שהחורף מתחיל. בעיה נוספת היא שבשל הצפיפות בכיתות אין לכל תלמיד שולחן משלו אז הם חולקים שולחן, המגע הרבה יותר קרוב והסכנה יותר גדולה".

לדבריו, מקבלי ההחלטות ממשיכים לפעול בעיוורון מוחלט ללא נתונים. "אם לא נעשה הערכה שיטתית לא נדע כלום, כל הדיבורים על הצורך בקפסולות ובסוף ביטלו אותן, זה זריית חול בעיני ההורים, כי לא בודקים ולא נבדקים. לא מקבלים החלטות על סמך נתונים ושיטה. השקעה בפתרונות עומק תחזיר את עצמה".
נשארים עם מסיכות
גורם בכיר במשרד הבריאות העריך כי הדרישה לעטות מסיכות בשכבות הנמוכות לא צפויה להתבטל, וכי על אף הקושי - תלמידי כיתות א'-ב' כמו יתר התלמידים ייאלצו להישאר וללמוד עם מסיכות בזמן השיעורים וההפסקות.
מדובר בסוגיה שמטרידה לא מעט תלמידים, מורים והורים, מאז החזרה אל מוסדות החינוך. בשבוע שעבר הודיעו משרדי הבריאות והחינוך על הקמת צוות מיוחד משותף שיבחן מחדש את הדרישה לעטיית מסיכות לתלמידי כיתות א'-ב' לאורך כל יום הלימודים.
בתוך כך, שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר: "אני לא רואה במצב הנוכחי שום דרך להוסיף הקלות. זה בטוח יוביל לאובדן שליטה בתחלואה".
ייצור מענה לבגרויות
ראש שירותי הבריאות במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס, הוסיפה: "אנחנו נמצאים בדיונים עם משרד החינוך. אני לא יכולה להתחייב על תאריך עד כמה שזה קשה, כי כולנו רוצים ודאות ולתכנן ואני מבינה את זה. היינו שמחים במשרד הבריאות שיהיו יומן ותאריכים ברורים. אבל כדי לעשות את זה נכון זה צריך להיות מתואם לתחלואה שקיימת. בשלב הבא תהיה בוודאות פתיחה של ה'-ו'. אנחנו לא יודעים מתי זה יקרה, זה תלוי במדדי התחלואה. אנחנו בונים עם משרד החינוך אופציות לראות איך אפשר לעשות זאת בדרך אחרת ואם אפשר לייצר מתווה לי"א-י"ב כדי לייצר מענה ללמידה לבגרויות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו